četvrtak, 6. prosinca 2012.

... poznati i motori !

Imperial War Museum in Lambeth (England)








... među svojim eksponatima čuva i uspomenu na strastvenog (manjepoznato javnosti) motoristu:


T.E. Lawrence je pokazivao iznimnu strast za motociklizam, a vozio najbolje i najbrže što je mogao tada naći: Brough Superior. Sir Lawrence je u vlasništvu imao osam Broughs-a. Na slici je muzejski eksponat - IWM iz 1932 1000cc model SS100. U 1932. Brough Superior proizveo jesamo 58 komada.




Sir Lawrence je imao gotovo fatalnu nesreću s motorom 1935, a motor je samo neznatno oštećen u nesreći i nakon toga je restauriran. Ne zna se zašto nikada nije popravljen obruč lampe.


Ovo je njegova posljednja poznata fotografija , na Brough, GW 2275.

... pivo, pivo, tak imam te rad !


... moto detalji !


... motori u službi vojske!

1942 Royal Enfield 350 WD/CO/B


1941 Matchless G3L


Triumph, 1942 350cc; za potrebe Norveške vojske,
prerađen sa skijama i zimskim gumama


Norwgian made Tempo/Sachs 


Old army garage eksponat (Norwege)

... chopperijada i oko nje !


ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

... pivo, pivo, tak imam te rad !

Spomen ploča Staroj gradskoj pivovari u Basaričekovoj 4 u Zagrebu

... Cycle Girls !


... MZ ili "emze" na Kubi!

... malo je poznato da su najpopularniji motocikli na Kubi 'emzejci' u prosjeku stari od 20 do 50 godina, proizvedeni još u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.



... 'Honeckerov harley' svoju reputaciju na Kubi stekao je zahvaljujući svojoj jednostavnoj konstrukciji, robustnosti i pouzdanošću. Tako u drugom po veličini gradu na Kubi, Santiagu de Cuba vozi još 10.000 'emzejaca' od ukupno 15.000 motocikala.


... istočnonjemačka tehnologija iz prošlog stoljeća na egzotičnom karipskom otoku pokazala se kao gotovo neuništiva.



... kako rezervnih dijelova za 'emzejca' više nema u prodaji, vrijedni zanatlije pokrenuli su novu gospodarsku mikro-granu kućne proizvodnje dijelova za ovaj antiktni i legendarni motocikl.
'Emzejac' na Kubi također služi kao 'mototaxi' s cijenom desetak puta većom od prijevoza autobusom.
Popularnost 'emzejca' na Kubi je tolika da je među mladima ovaj moto-otldtimer pravi statusni simbol.


... niti u jednom drugom gradu na svijetu nema toliko MZ motocikala iz Zschopaua kao u Santiagu na Kubi. Otprilike svaki treći motocikl dolazi iz Saske. Mjesto se čini kao živi muzej Zschopau proizvodnje. Od starog MZ ES 250 i 300 do serije ETS i ETZ 250 Trophy, svi modeli još uvijek voze ovdje. Mnogi Kubanci koji su boravili u DDR-u radi obuke i rada od 1960-ih do kasnih 1980-ih uštedjeli su od svoje plaće i kupili si motocikl koji su na kraju smjeli ponijeti kući sa sobom. Rafael, koji je radio u Erfurtu ranih 1970-ih, a sada mota cigare u Santiagu de Cuba, kaže s pomalo sjeverno-tirinškim naglaskom: "Da, nije bilo lako skupiti novac u četiri godine. Ali tada smo bili sretni moći ponijeti bicikl sa sobom kući. I dalje su najbolje što imamo.”




... 250 ETZ ovdje još uvijek ima svoj metalni, oštar, svijetli zvuk. Jedan je od najpopularnijih modela. Kubanci voze motocikl s očiglednim ponosom. Zveckalice iz Suzukija i čehoslovačkih Jawa, s druge strane, više se doimaju kao plah za kokoši kada je ugađanje zvuka u pitanju.






...cesta dugačka ravna .............


... pivo, pivo, tak imam te rad !