nedjelja, 24. srpnja 2016.

... nastavak: s Jozom na Biševu i Visu !

... putovanje po maestralu koji mi je kičmu rasurio, guzicu pomakao i pizdarije na um donio i iz usta ispalio!
... kaže Jozo da sa svojim četiri i pol metarskim brodom zvanim gumenjak Maestral plovio i po gorim valovim; ja nisam, a vjerovatno više nikada i neću !
... mali valovi, skoro su mi pri svakom prizemljenju (o površinu mora) zapljuskivanjem donijeli i giricu u usta, osjećaj - kao da sam tuljan!
... ma iskustvo za pet, odlično sve osim jebena poskakivanja po valovima!, ali iskustvo više, osjećaj ipak odličan, a obilazak Visa i Biševa predivno uklopljena i svega truda vrijedna seansa!

... sam dolazak Jozinom brodicom u vrlo rano jutro bio je popraćen promatranjem izlaska Sunca i uživanjem u toj svakodnevnici, ali nikada do sada gledajući s morske strane prema kopnu:















... fascinacija se nastavlja zadivljujuće oblikovanim obaljem uslijed aktivnosti mora:













... uputivši se prema južnoj strani otoka Visa cilj nam je bio Zelena spilja, uvala Rukavac, otočić Ravnik i tu je Zelena spilja. Zadivljuje cijela unutrašnjost, posebno je dojmljiva pukotina u stropu spilje kroz koju u galeriju dopiru Sunčeve zrake stvarajući razne svjetlosne efekte. Zelenom je prozvana radi mnoštva zelenih algi pri dnu stijenja na ulazu. Spilja je zanimljiva zbog dva ulaska, prostrana je te je moguć ulazak i brodicama
... dojam umanjuje loš fotoaparat, ali ostaje zapamćen doživljaj, a to je najbitnije:















... kada netko iskreno uživa u pogledu onda je to ovaj izraz lica:


... svjetionik, nijem, postojan, veličanstven !



... ostatci nekadašnjeg straha bivše Juge od napada s mora, podsjetnik na stratešku važnost ne samo Visa, već i Biševa! ... zahvaljujući tim bunkerima lagano se vrte i ture vojnog turizma na otoku!




... divljenje u unutrašnjosti spilje:

... potom smo se uputili prema Medvidinoj ili Medviđoj spilji;
spilja je bila stanište jednog od najugroženijih sisavaca na svijetu – sredozemne medvjedice, iznimno rijetke vrste tuljana.


... povratak, prilaz Splitu s mora!







... a sad o Jozi, Šolti i Braču !

... Jozo je tko ga ne zna čarobnjak, čarobnjak prijateljstva, čarobnjak srca, čarobnjak putovanja, čarobnjak je i volje, čarobnjak je Jozo,
da nije njegove zarazne čarobnosti sigurno ne bi dijelio sva svoja zadovoljstva i viđena prostranstva sa svima nama!
... hvala prijatelju, brate, Jozo na pozivu u neokrnjeni dio naše divne i od dragoga Boga dane nam domovine Hrvatske, zahvaljujući tvome spontanom pozivu na odmor u kutke tvoje djedovine nikada mi nije bilo tako lijepo kao zadnjih dana i vikend prije kada sam bio tvojim gostom !
... nije jednostavno podijeliti utiske i slike koje smo sa sobom ponijeli !
... more je znamo lijep doživljaj, posebno tijekom odmora, njime punimo svoje baterije, kapacitete za buduće dane, ono je zdravlje za tijelo i dušu koje dijelimo onima koji su nam dragi i žele posvetiti djelić svoga vremena u usvajanju naših priča i pričica s odmora !

... kapetan Jozo:

... i mali od palube:


 
... Šolta, otok uvala, otok ljepote, otok mira i tišine čak i u doba ljeta kada sve vrvi turistima, otok koji treba čuvati od najezde budućnosti, otok koji nudi svoju prirodu onima koji je žele čuvati i pamtiti, iskonsku i neokrnjenu u svojim mirisima, slikama, ljudima i svim darovanim blagodatima koje nam nudi !

... prvi doživljaj nakon pristajanja bio je pogled u uvalicu s Jozine terase, terase djedovine i njegovih predaka ! ... uvala Kruščica, no ne recite Jozi da sam napisao lokaciju ljepote !






... šetnja obalom donese ti i čudne naplavine mora, samo uključiš maštu !

... obala Šolte nudi svoje stjenje, uvale, male utvrde, mirise te ugođaj nedirnutosti Bogu hvala !









... neopisiv je osjećaj kada ti na moru tijekom plovidbe i malog zastoja na dlan sleti leptir, iskustvo koje srećom mogu podijeliti svima jer je Jozo brzo dohvatio mobitel i ulovio trenutak odmora malog gosta na mojoj ruci !


... još dvije, tri sličice:



... Splitski kanal u daljini mobitelaova objektiva !

... Nečujam, ime mjestu potpuno odgovara osjetivši mirnoću mjesta, tonove mora i cvrčaka sa obližnjih krošnji, vjerovati ću da mu je ime dala tišina, nečujnost!
... kažu da je najmlađe mjesto otoka, što se vidi po ružnoći betoniziranih i neprodanih apartmana koje nisam niti htio ovjekovječiti!
... tišinu uvale prihvatio je i potopljeni brod koji postaje mala atrakcija mjesta, posebno ribama i ranojutarnjim roniocima !








... prirodni dokaz čistoće mora !

... Milna, ime mjestu potpuno odgovara, milina je popiti jutarnju kavu u mjestu koje se budi nudeći svoju ljepotu, pogled na Splitska vrata, proći pored otočića Mrduje, predivna uvala sa zapadne obale otoka Brača!








... otok je ponudio doživljaju oka i lijepo poštovanje majci našega najvećeg pjesnika Tina Ujevića !








... sakrala Milne, okolina i unutrašnjost crkve župe Gospe od blagovijesti:










... spomenik  cijenjenom i zaslužnom mještaninu!



... ljepotu mjesta nagrđuju "spomenici" nemara i svakodnevice neriješenih imovinsko pravnih odnosa na nekoliko zgrada!


 ... i neki detalji iz okolnih uličica: