utorak, 4. listopada 2016.

... oči pune Hrvatske (Đurđevac) !



Stari grad u Đurđevcu spomenik je kulture Republike Hrvatske i jedna od najsačuvanijih utvrda gotičko-renesansnih obilježja u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Nekad okružen nepreglednom močvarom pripada tipu utvrde Wasseburg, koja je jedinstvenog poligonalnog tlocrta.

Tijekom stoljeća utvrda je mijenjala vlasnike, a svoju najznačajniju povijesnu ulogu imala je od druge polovice 16. stoljeća u doba prodora Osmanlija te je Đurđevac kao neposredna pogranična utvrda sve do 1699. godine stajao direktno na braniku „ostatka ostataka“ Hrvatskog Kraljevstva. Od 1546. godine u utvrdi boravi stalna vojna posada (haramije, husari i srednjoeuropski plaćenici). Unatoč učestalim napadima Osmanlija, utvrda nikad nije bila osvojena, te njihovim odlaskom gubi svoj obrambeni značaj. Pod austrijskom vlašću ostaje do 1873. godine i pripojenja krajiškog teritorija Hrvatskoj 1881. godine.

Danas se uz ugostiteljske sadržaje i autohtonu enogastronomsku ponudu u prizemlju, u utvrdi na 1. katu i potkrovlju nalazi Muzej Grada Đurđevca s bogatim muzejsko-galerijskim sadržajima, audio vizulnom prezentacijom Legendom o Picokima pod nazivom „Interpretacijski centar Picokijada“. U potkrovlju utvrde nalazi se reprezentativna Donacija umjetnina Ivana Lackovića Croate (1932.-2004.)sa izdvojenim djelima hrvatskih umjetnika koji ujedno daju pregled hrvatskog slikarstva 20. stoljeća.

Uz utvrdu svake godine,zadnju subotu u mjesecu lipnju, temeljeno na povijesnim događanjima, „Legenda o Picokima“, priča o opsadi turske vojske i mudrosti Đurđevčana koji ispaljuju posljednjeg pjetlića na njih. Ulama – beg i turska vojska, vjerujući da unutar zidina grada ima izobilje hrane odlaze, a žitelji ovoga grada prozvani su „Picokima“.
izvor:muzej-djurdjevac.hr













... oči pune Hrvatske (nekoliko sličica iz Sveti Ivan Žabno) !














... u prsa usađeno !


ponedjeljak, 3. listopada 2016.

... oči pune hrvatske (slamnata Baranja) !

... mislim da su ovo radovi gospodina ak. kipara Nikole Fallera !





... oči pune Hrvatske (geopark Papuk) !

... i ovo je prijedlog za jednu lijepu vožnju, uživanje u prirodi Slavonije, na cesti Pakrac - Požega skreće se kod putokaza za Voćin.
... vrlo brzo ulazite u svijet kamena, kamena okovanog stoljetnom Slavonskom šumom tise i hrasta (starost nekih hrastova procjenjuje se na između 400 i 500 godina)!

... prirodni izvor, napio se vode i ponio sa sobom !


... sve vam piše, ali treba istaći da je vlada RH Papuk 1999. godine proglasila zaštićenim područjem radi svoje iznimne geološke i biološke raznolikosti što je preppoznao i UNESCO stavivši ga na popis svjetskih dobara.  
... Papuk sadrži formacije stijena izuzetnog geološkog interesa, koje su stare i preko 600 milijuna godina, što ih čini jednim od najstarijih stijena u Hrvatskoj.