četvrtak, 8. lipnja 2017.

... oči pune Hrvatske - Kaptol, Trenkovo, Velika, Voćin !



... godišnji, godišnji, tak imam te rad !
... nakon dva i pol dana malih poljoprivrednih radova u vidu košnje nabujale trave po dvorima očevim, danas sam nakon prikupljanja pokošene travurine zajahao Šokca i odjurio prema Požeškoj kotlini i malo brda okolo!
Davno sam se htio provozati tim predjelima i na dva kotača, a danas je želja ostvarena.
Vožnjica lijepom zavojitom cestom Požeške županije, priroda zrak, ali i dosta šljunka, kamenja uz rub ceste i nažalost u dosta zavoja, ali oprez je bio dovoljan, vožnjica užitak !

Prva destinacija bio je stari grad Kaptol, dominira nad mjestom, šepuri se vanjskom ljepotom iako mi se čini kako iznutra ima nepotrebne vegetacije, unutar zidina nisam mogao!
... evo be kopiranja tuđe pameti pokoje zrnce na linku, onima koji žele znati više: http://www.iarh.hr/hr/tereni/stari-grad-kaptol-u-kaptolu-kraj-pozege/




... slijedeća usputna postaje je dvorac Trenk, u selu Trenkovo na cesti ka Velikoj iz smjera Požege. Dvorac nudi priču o barunu Trenku, nudi sjetni sanak prošlosti i ništa više u svojoj unutarnoj i vanjskoj zapuštenosti. Bože mili koliko povijesnih lokaliteta propada u zemlji koja s pravom nosi himnu Lijepa naša Domovina. Lijepa je, ali niti je cijenimo, niti je volimo, jer puno toga izlažemo propasti, ne samo u gospodarstvu, već kako vidimo i u kulturi i povijesti. okolni park je srećom održavan, dudi impozantan broj biljnih vrsta drveća, dominiraju stare i velike platane, hrastovi, neke crnogorice, ružičnjaci i ino drugi visoki i niski zasadi.

























... ulazak u Veliku, kad se shvati što tako malo mjesto nudi u geološkoj, kulturnoj, sakralnoj, povijesnoj, a kažu i gastro ponudi; shvatiš da naselje prema rijeci ima i te kako opravdano ime VELIKA !
... velika je Velika, opisom stane u malo teksta i nešto fotki, ali oko je prenijelo puno više slika i boja iz ovog mjesta.
... žao mi je što nisam mogao dopješačiti do stare utvrde u šumi iznad Velike, ali nije mi se u rukama nosila sva moto oprema i nisam htio Šokca ostavljati u podnožju brda.




... oduševio me prije svega mali TRG GEOPARKA, inače geološko blago na svom ovom području diči se zaštitom UNESCO-a.
... na maloj površini velika edukacija o našoj i svjetskoj geološkoj različitosti, što u kamenim gromadama, što u edukativnim pločama.






















 


... Velička crkva i župa sv. Augustina dominira trgom i prostorom, zaklanja brda, nudi priču o fra. Luki Ibrišimoviću, na fasadi je ostavljen dio nekadašnjeg izgleda (reljefno), također je povezuju s putevima baruna Trenka...
... normalno, Solarni sat je precizan !








... vozeći se prema kraju sela odnosno nekadašnjem izletištu Zvečevo nailazim na malu kapelicu koju je podigla HNS, ne ova današnja već jedna ponosna stranka s početka ponosnih devedesetih; potom malo dalje uz potok Dubočanku mali mlin, puno obiteljskih vikendica, jedno veliko moderno izletište Duboka; po izgledu mi se čini izviđačko, prolazim i kraj sada zapuštenih bazena u Velikoj, uz stadion i priču o nogometnom prvoligašu nešto što ni Velikoj ni državi ne ide na ponos, putokaz table poučne staze i table o potoku koji je kažu ljudskim nemarom gotovo potpuno izgubio stanovnike: potočnu pastrvu i potočnog raka.




















... napustivši Veliku nakon odmora uz pivu kod Čića Mate polazim cestom prema zadnjem današnjem odredištu - Voćinu.
... Voćin je mjesto u Virovotičko Podravskoj županiji teško stradalo u Domovinskom ratu, razrušili su crkvu, masakrirali stanovništvo, a iz nekih kuća i danas kažu kako na susjeda Hrvata zaurla četničko grlo.
... obnovljena crkva, popularno narodsko Marijansko svetište, u blizini i spomenik žrtvama četničkog pokolja:











... povratak u Lipik nudi jedinstveni geo kamenolom park Trešnjevica, priču o sedimentima i taloženju stijena u poučnom geološkom parku Rupnica, izvori, potoci ...






... kamenolom Trešnjevica;





... Rupnica;




... Čarugin kamen !





... očuvano stanište leptira plavca

;






... na kraju priče napio sam se vode na izvoru i put Lipika, Filipovac, Tabor 22!






Nema komentara:

Objavi komentar