ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

... Oči pune Hrvatske - Kustošijanski smećopis !

... užitak je znati kako sam već dvadeset godina s obitelji ovdje na Kustošiji; a u Zagrebu još petnaestak godina duže. Tipični dotepenac (dotepenec), tražio posla i ostao, podstanarčio, pa s obitelji našao skroman dom na Kustošiji.
Kako se ovdje s obitelji "odrastalo" tako se i ljubav prema gradu i kvartu širila, stjecala nova i produbljivala neka starija poznanstva.
.... druga strana medalje i ljubavi prema svakom kutku domovine jest i razočaranje ljudima u noj, u svome gradu i šire, razočaranje ima ime: NEKULTURA !
... volimo pametovati o još uvijek dobrim dijelom nedirnutoj prirodi Lijepe naše, ljepotama svojih gradova, mora, planinama, šumama, rijekama, jezerima i potocima!
... dođoh ovim malim uvodom do teme ovog posta; POTOK - točnije potok Kustošak!
... šetajući s unukom u njemu sam često ugledao i fotkao njegove stanovnike, kornjaču, čaplju, ribice, patke i na žalost štakore!
... ove zadnje najviše "održavamo" mi stanovnici Kustošije, a i poneki prolaznici.
... štakori uživaju u ostatcima hrane koju ljudi bacaju u potok (i oko potola) hineći skrb i potrebu hranjenja ribica i pataka, mačaka; ali ti ostatci hrane s naših stolova hrane te goje i ovu gamad!
... treba se ovdje sjetiti i kakadašnjeg čestog "bojanja" potoka.


... još veči problem Kustošaka jest okoliš kontejnera za razni otpad (p)ostavljeni s namjenom zbrinjavanja plastične i staklene ambalaže, papira. Ne bismo mi bili uzorni građani svoga grada i kvarta kada oko njih ne bismo nabacali i ostali krupni otpad kojeg nam je teško odvesti do reciklažnog dvorišta. Jutrom, šetajući psa počesto vidim ljude koji u blizini ostavljajući auto i žureći na vlak ostave i različiti otpad iz svoga doma; a onaj najkrupniji hrabrice ipak ostave kao pravi kriminalci - pod okriljem noći.
... uostalom - oni i jesu ekokriminalci !!!
... odlučih tako dio šetnje s unukom pretvoriti u nekoliko stotina metara fotkanja Kustošaka, našeg gradskog i državnoh vodnog bogatstva za kojim će nam unuci plakati kada im ovakav ostavimo u nasljeđe.

... početna točka šetnje je okolina željezničke postaje na Kustošiji, mostić i dio potoka oko nekadašnjeg "Golubića" - pravi početak štakorgrada!
... na žalost njih je teško uloviti objektivom u trenutku šetnje kada je fotić u džepu, ali ima ih, čak i kapitalaca !

... ne znam kome se obratiti radi ove sramote; novinama, gradu, zelenima, gradskoj četvrti, resornom ministarstvu, upravi voda ili dragom Bogu !? ... većina će me uputiti na nekoga drugoga, pa mi ostaje samo retorički vapaj uz ovo pisanje i snimljene fotke.

... početak je kod kontejnera pri željezničkoj postaji Kustošija kako već napisah, ovdje treba napomenuti kako je prethodni dan odvezena poprilična hrpa slična krupna otpada.





... evo što se sve od sitnog i krupnog otpada nađe u našem Kustošaku:




... mjestimično korovom gotovo pokrivena staza za pješake (svoj prilog onečišćenju staze i obale potoka uvelike daju i šetači pasa):



... i sam Kustošak se mjestimično skoro i ne vidi od travurine; ali barem zaklanja dobar dio baćena smeća.


... građevinski i ostali sitni, svakodnevni otpad iz ljudskih ruku:













... zanimljiv detalj "evolucije" vertikalne signalizacije u horizontalnu - kod knjižnice i čitaonice: 



... pa onda dalje:













... završetak kratke smećopisne reportažice je kod kontejnera pri kraju Vatrogasne ulice:






... ostaje vapaj nas velikih i ponekih malenih:
ŽELIMO ČIST I BISTAR KUSTOŠAK ! !!




... a možda i ovaj može pomoći, ali tko će to platiti, kome račun ispostaviti !?
... pozdrav sugrađani, zagrebčani i Kustošijanci !



Nema komentara:

Objavi komentar