utorak, 29. kolovoza 2017.

... Šokcem po nekim dragim stazama Pakraca (1. dio) !



... kada napraviš 250 kilometara u jednom danu motorom - provozao si se;
kada napraviš 2500 kilometara u par dana - navozao si se;
ali kada napšraviš 25 kilometara u jednome danu  - provezao si se; stazama djetinjstva, odrastanja, školovanja, prvih izlazaka i ....................

... slijedi moja mala priča o Pakracu s bližom okolinom, svojevrsni logični nastavak priče o Lipiku, na jednom drugom motoru prije dvije godine odvežene, snimljene i ispričane na ovim stranicama.

... moram krenuti od zgrade u kojoj sam rođen 1965 godine; tada zgrada rodilišta u sklopu Pakračke bolnice, danas ljekarna obitelji Prohaska, jedan je to lijepo obnovljeni građevinski dragulj u okolini ratno razorenih zidina nekad velike Pakračke bolnice.



... sadašnji izgled nekadašnjih odjela stare bolnice zjape prazni napušteni, bez nade u oporavak, vrište opominjući sve one koji zaboravljaju što nam je "komšo" s brda isporučivao svim žiteljima grada i okolice.





... ulazak u Pakrac s Lipičke strane je preko "Petlje" kako popularno nazivamo željeznički nadvožnjak u Filipovcu koji spaja Lipik i Pakrac. Mjesto gdje se priroda igra kišom i Suncem; tu se često prelama oblak pa koji metar prema Pakracu nema niti kapi kiše, a desetak metara od nadvožnjaka pljušti u Filipovcu.
... ulazak u grad nosi svoja obilježja, putokaze tj. grafite na zidovima podvožnjaka:






... nakon ulaska u grad od jedno 1000 metara dolazim do autobusnog kolodvora, meni značajnog u životu jer je tu dio radnog vijeka provodila pok. majka Ankica kao djelatnica buffeta u sklopu objekta. Uvijek smo se s njom šalili kako je po cijele dane u birtiji !


... zatim zgrada nekadašnje srednje škole, tzv. gimnazija, opustošena ratom, zaboravljena od svih, nitko ne mari za njen povijesni značaj iz vremena baruna Trenka u čijem je bila vlasništvu.
više na: http://compas.com.hr/clanak/3/4326/barun-trenk-i-njegov-dvorac-u-pakracu.html



... igralište ispred škole, popularni "Partizan". mjesto održavanja nastave "tjelesnog", brojnih turnira i koncerata !

... drugi kat, u prvom srednje odavde sam iskočio kako ne bih pisao test, misleći da skačem u veliku hrpu lišća; hrpa i nije bila tako velika, a ja budalaš ostao neozlijeđen, postao jednodnevni junak i kurčio se svojim (ne)djelom!


... jedna od učionica danas i ulazna masivna vrata !





... odmah do te zgrade diči se obnovljena kapelica sv. Ivana Nepomuka



... a u nastavku prometnicom prema Daruvaru je i obnovljena zgrada Pakračkog hotela te uz njega "bašća"; također nekada mjesto zabave, plesa i svirke.




... Lozinac, staza kojom sam nebrojeno puta odlazio pješice prema Prekopakri djedu i baki !



... Prekopakra, nakon rođenja u ovoj kući sam odrastao, doduše stara kuća bila je uništena tijekom rata, a ovo je obnovljena kuća u današnjim gabaritima.
Stari bunar s najboljom vodom na svijetu, voćka, dvorište, voćnjak, preostali dio vinograda i sama kuća.







... ispod Prekopakre je Praulja, jedini joj je značaj povremeni odlazak na nastavu jer je bila u sklopu srednješkolskog centra, a i danas služi u prosvjetne svrhe.




... ukoliko prijeđete glavnu cestu Pakrac - Daruvar dolazite do stare željezničke stanice, zarasle, hrđavih tračnica koje se sjećaju vremena tutnjave "Ćire" po njoj, šinobusa sa radnicima, studentima i školarcim. Sada je tu samo stara zapuštena lokomotiva koja služi naprednom stadiju uzgoja korozije s porukom na odbojniku kako je svoje "odjebala"!.






... ovaj dio priče o meni dragim stazama i lokacijama Pakraca završavam slikama ženine kuće (tijekom  četničke agresije spaljene i gotovo potpuno uništene) i vatrogasnog spremišta u kome smo imali svadbenu svečanost !



1 komentar: