utorak, 29. kolovoza 2017.

... Šokcem po nekim dragim stazama Pakraca (3. dio) !



... obilazak i priču nastavljam do sradišta grada, kod banke, tu smo se navečer nalazili prije kina, kod svjetiljke, prije odlaska u kino, na neko pićence, odlazaka u disco u Prekopakri ili jednostavno čekali početak subotnje disco groznice u atomcu !



 ... spomen parkić sa fontanom i bistom prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i pametna klupa u parkiću.





... malo dalje prema robnoj kući je nekadašnja slastičarna, još danas ponekad imam osjećaj limunade, baklave ....... ostalih slastica, tu sam popio prvu kavu naručenu u nekom ugostiteljskom objektu.


... Zdravljak, burek poslije kina !


... ulica Prilaz na mali most i mali most!



... jedan zanimljivi grafit !


... slijedi pogled na mjesto prijepora, nekada je ovdje bila zgrada ljepotica grada, kuća Grgurić, čudnim preuređenjem za komunizma nagrđena, a potom četničkim granatama porušena, ruglo dokrajčeno bagerom umjesto voljom za obnovom, ali to su ti prijepori o kojima ovdje ne bih. Svi su bili u pravu i krivu !



... rijeka Pakra je naravno neizostavni dio grada, mirno protiče kroz grad, trpeći svašta, od nečistoća do nagrđivanja obale nečijom odlukom o betonizaciji, pored nje je čuvena Venecija, mjesto šetnji, ljubavi, poljubaca, suza, raskida veza ...
... veliki most !








... na kraju venecije nalazi se nekada Špančićev mlin, zatim nakupina građevinskog otpada na mjestu nekadašnjeg gradskog bazena, zatim auto servis na mjestu prijeratnog NIK-a, mostić preko Pakre koji vodi od spomenutih lokaliteta prema groblju i dalje prema Prekopakri.






... mjesto na kome je bila zgrada u kojoj su se kovali koljački i rušilački planovi s ciljem stvaranje patvorine Krajine, nekakve velike Srbije, pored je birtija Grill u kome je bratija planove zaljevala rakijom i izlazila u noć krvožednih očiju.



... ponovo sam navratio do svoje Prekopakre i snimio Češki dom, mjesto kulture i tradicije Češkog nasljeđa, nekada je i ovdje bio disco, održavale se zabave za značajne obljetnice, Veliku Gospu, svatovi i slične svečanosti.


... eto stigoh do kraja, a ne posjetih/ne posnimih Pik-ovu kuću, munjaru, sinagogu ...
... morati ću doraditi ovaj dio !
... po vodu u žedna usta i doma u Filipovac slagati ovaj putopis !



... i još poneka:










Nema komentara:

Objavi komentar