četvrtak, 27. srpnja 2017.

... oči pune Hrvatske - castellum Athya / Šarengrad !

... današnje treća priča s puta od Vukovara do Iloka jest Šarengrad. Zapuštene ponosne zidine njegove stare utvrde nude pogled na pitoreskno mjestašce ispod njih i pogled na Šarengradsku adu ! Ovdje stvarno Dunav ljubi nebo. Stara je to rimska postaja i promatračnica na putu prema Iloku.

... zastao sam kod podsjetnika na strašne zločine Srpskih i četničkih hordi na ovom području. To je raspelo s krvavim i oskvrnutim Isusom; za zapamtiti i reći ne ponovilo se nikada.



... oko utvrde Šarengrad (nekada je nosila naziv Voćin u vrijeme bana Morovića, što je u stvari naziv njegova cijela posjeda). Da li mu se naziv može otkriti etimološki po bojama grada koje uočiš sa zidina. 
Kao i na mnogim sličnim arheološkim lokalitetima i ovdje vlada zapuštenost. Prilazna zapuštenost proteže se  i po samoj utvrdi; putić je jedva prohodan, prohodan zahvaljujući infrastrukturi telekomunikacijskog repetitora u blizini (dobro da nije postavljen na zidine kao što sam na nekim utvrdama imao prilike vidjeti).

... je li beskorisno na nešto tako zapušteno ostavljati oznaku zaštićenog spomenika kulture! ... zaštitu od nebrige ne ugrađuju u taj smisao!!!



... utvrda i dalje propada, grize ju vrijeme, vapi za novcem i obnovom, barem konzervacijom !
... uvrda datira iz 15. st. Graditelj je ban Ivan Morović, nekada se kažu i stanovalo u utvrdi, nije služila samo kao vojni objekt. Kasniji vlasnici nakon smrti obitelji Morovića su bili obitelj Gereb de Wingarth, ban Matija Gereb, velikaška obitelj Perenyi, bio je neko vrijeme i u rukama Ibrahimpaše, Austrijske vojske, grofovi Eltz.
... vremenom se naziv Voćin izgubio, a ime Šarengrad se točno ne zapisuje i objašnjava njegov nastanak. Pretpostavka da u prijevodu s Mađarskog može značiti Szerenvar - Srijemski grad.











... pogled sa zidina utvrde na Šarengrad i Dunav !



... osmanlijska sila predvođena Ibrahim-pašom intenzivno se brinula o gradini i njegovim opkopima (a trebala im je), dograđivali su, pregrađivali, obnavljali. Postoje podaci o velikoj obnovi krajem 17. stoljeća.



... vračajući se prema Osijeku (Vukovaru) skrenuo sam dvjestotinjak metara do vidikovca s pogledom na Šarengradsku adu, ništa posebno, pogotovo u tmurnom danu kada je Dunav siv kao i u većini godine, okolina neuredna, ima baćena smeća, zapušten zemljovid.
... vidjeti ćemo kome će neka buduća Europska arbitraža pre(dodijeliti) ovu česticu, Srbiji ili će ostati dijelom Lijepe naše !?



... kada sam vidio funkcionalni teleskop i pogledao kroz njega prema Srbiji asociralo me kako je četnička horda na sličan način pronalazila najviše ciljeve, crkve naših sela i gradova najčešće ili neke slične visoke objekte kao ovaj silos za podešavanje preciznosti svoga topništva.



... oči pune Hrvatske - Mohovo !


... zanimljiva usputna sličica u selu Mohovo na putu prema Iloku!
... 2012. pronađeno je nekoliko fragmenata vunastog mamuta te prstna kost nosoroga.



... oči pune Hrvatske - Ilok !



... opet mi je poslijepodnevno vrijeme nakon odrađenih poslovnih obveza donijelo užitak kratkog obilaska gradića u kome sam završio obilazak komitenta.
... Ilok, najistočniji grad naše države, nekadašnje političko, trgovačko i kulturno središte zapadnoga Srijema na obalama Dunava, grad vina i grad povijesti.
... užitak je putovati iz Vukovara do Iloka, izmjenjuju se agro.pejzaži, polja suncokreta, repe, kukuruza, pokombajnirana polja raznih žitarica, nepregledne staze vinograda ...



... stari utvrđeni grad Ilok na svom ulazu nudi svoje vrtove i parkove, staze koje nisam u kratkom vremenu sve obišao, vidikovac s pogledom na ulice grada te neke zanimljivosti koje sam uspio poloviti fotićem: kapelica, spomenici značajnim Iločanima, spomenik grbu grada, staze uz zidine, raspelo s položajem vidikovca prema Dunavu i stazama koje se spuštaju na Iločke ulice ...














... plemićki dvorac Odelscalchi nastajao je tijekom 18. i 19. st. (Odelscalchi jeTalijanski plemić koji je Ilok dobio za nagradu i vjernost papi i Vatikanu) također je okružen srednjevjekovnim zidinama za koje je najviše zaslužan ban Nikola Iločki, danas je u njemu muzej (koji također ne obiđoh).





















... dalje nas staza uz neposrednost zidina vodi prema dvjestotinjak metara udaljenom Franjevačkom samostanu (Franjevci su u ove krajeve došli tijekom 14. st.) i crkvi posvećenoj sv. Ivanu Kapistranu na istoimenom trgu. Vojvoda Ugrin je podigao crkvu negdje u 15. st, a obnovio je kasnije Nikola Iločki. Sv. Nikola Kapistran je ovdje u kapelici-tamnici umro i po želji su mu ovdje sahranili posmrtne ostatke. Ilok je svetac smatrao strateški izuzetno važnim obrambenim objektom, umiruća želja mu je bila: Ovo mjesto treba držati, nakon što pokopate moje kosti ne napuštajte Ilok !









... unutrašnjost crkve:


















... prijeteći oblaci potjerali su me iz Iločke povijesti !



... u slijedećoj zgodi ostaje posjetiti gastro objekat starih Iločkih vinskih podruma i unutrašnjost dvorca sa svojim muzejskim eksponatima !