utorak, 5. rujna 2017.

... Mogila klupska vožnja 2017 ! ... po Karlovačkoj i Ličko Senjskoj županiji !




... klubska vožnja 2017, planirano neplanirana, ali odvežena u dane 01. - 03. rujna ! Planirana relacija i ciljevi su bili po Lici; Zavižan, Gacka dolina, rafting, Krasno, Kuterevo, s. Kaluđerovac kod Perušića kao baza noćenja prvog dana. Trebali smo još obići područja do Senja, pojesti neko janje u subotu, ma bilo bi toga puno više i u brojnijim kilometrima da nas nisu tridesetosatni pljusak, kiša, munje i gromovi doslovno zabarikadirali cijelu subotu u Kaluđerovcu.


... petak ujutro, sunčan lijep, ali s opasnom kišnom popodnevnom prijetnjom, stoga smo i sam polazak pomaknuli sat vremena ranije što se pokazalo ispravnim. Okupljanje pri BB Crodux na Lučkom, osmijesi i uzbuđenje pred vožnju. Nastavljamo spojiti se s Bubom u Karlovcu.


 ... stara tradicija kluba je ne ići putem žedan i gladan pa smo prvu okrijepu obavili kod motela u Josipdolu, onako kava i sendviči...





... vožnja prema Lici, utočište Medvjeda u Kuterevu gdje nas je odmah po ulasku u selo dočekala kiša usmjerivši u malu birtijicu. Kišna pauza potrajala cca tri sata. Dosada je prekidana kartanjem, nekim vrstama dostupna piva, sušenjem, dremuckanjem, fotkanjem i razgledanjem utočišta.







... neka naslikavanja:








... utočište medvjeda: obiluje zanimljivim obavijesnim pločama, znakovima, zanimljivim okolišem, lijepo uređenimnastambama.


















... nastamba i medvjedi:




...  Krasno, prekrasno ustvari, vidik na NP Sjeverni Velebit, obilazak svetišta Majke Božije od Krasnog, samo mjesto je jedno od naših najvećih planinskih naselja sastavljeno od ukupno četrnaest zaselaka.
... obišli smo samo svetište Majke Božije od Krasnog, uživali u pogledu na okolinu! Crkva koja potiče iz 18. st. izvana neatraktivna, spartanskog izgleda svoju najveću vrijednost krije u unutrašnjosti odnosno na stropu. Tu je divni kasetirani strop sa slikama-prikazima Marije, Isusa Krista, svetaca i religijskim citatima. Izrađen 1740. godine. 



















... nakon prestanka kiše i ukazivanja prvih Sunčevih zraka nastavismo put Gackom dolinom do Majerova mlina, odnosno nekoliko mlinica; divota koju bojim se oko kamere ne može potpuno dočarati unatoč izreci kako fotka govori tisuću riječi. Ljubazni gazda je i otključao mlin te su neki i pazarili brašno, a mi neki samo fotkali, šetali, uživali ...






























... pos obilasku ove divote, bisera naše prirodne i tradicijske baštine nastavismo prema Perušiću i cilju noćenja, spomenutom selu Kaluđerovac. Kratko šopingiranje krutih i tekućih potreba pred očekivani večernji smiraj gladnih i žednih nam duša. Pukli smo pokoju fotku kanjona like oko mostića ispred skretanja u samo selo.








... predvečerje i dolazak u Kaluđerovac, smještaj u nekada školsku zgradu pokraj crkve sv. Nikole. Domačica nam je gospođa Lidija Gašpar, stara suradnica i poznanica, voditeljica udruge Plemićka mladež iz Zaprešića. Počistili smo platu njenih suhomesnatih i sirnih delicija u iščekivanju roštilja našeg privremena glavnog kuhara Bože.






... smještaj i počinak:




... noć je donijela već spomenutu tutnjavu obilne kišurine, gotovo tridesetak sati intanzivna pljuska, grmljavine i gromova, tek ovo slike dočarati ne mogu. Odustali smo od odlaska prema Senju i ostalim planiranim destinacijama i aktivnostima, obilno ručali s domačicom Lidijom, spavali, tovili se ...











 


... kratki okopodnevni trak Sunca u razdoblju od četrdesetak minuta donio je prigodu za još malo obilaska kanjona rijeke Like, ali kišurina je brzo nastavila svoj r&r !!!





 

... tiijekom prijepodnevnog odlaska u kupnju nisam odolio ne zaletjeti se barem do Turske kule u Perušiću. Ostaje žal što radi nevremena nismo posjetili Samograd i Grabovaču !



... odrađen je ne ples, već kupka na kiši - bikera i motora !



... slijedeće, sada već jutro trećeg dana donijelo je vrijeme za odluku i nastavak puta ka Zagreba u prvom smiraju kišna intenziteta, pa tako i ugrabiti priliku za posjetu nečemu usput, ovisno o vremenskim prilikama ...
... na odmorištu sretosmo prijatelje iz TBMC, predahnusmo uz cigaretu i pivo i odlučismo kamo ćemo, skinuli smo kišnjake, dali Suncu prigodu da nas konačno mazi ...





... stari dvorac Frankopana u Novigradu na Dobri:












... potom još malo vožnje u smjeru Ozlja s posjetom starom gradu Ribnik, jedna crkvica, jedna štalica i jedna lijepa okućnica, zadnji predah na putu do Malog Erjavca i bistroa Mare i Bube te objeda i rastanka ... odluka je preskočiti ljepote Ozlja, munjaru, dvorac i Kupu, ali tu smo već svi bili.










... klopa i ppozdrav do vožnje 2018 !
... u opisu korištene moje, Bubine i Jozine fotke !