utorak, 7. studenoga 2017.

... oči pune Hrvatske - Zvečaj, Tounj !

... krenusmo prema Krku, doduše malo neobičnim putem, večer prije tražio sam po karti kako i kojim cestama obići i pronaće što više strih utvrda, dvoraca isličnih svjedočanstava burne povijesti na našin hrvatskim prostorima.
... odlučih se za smjer Duga Resa - Senj - Krk i nisam pogriješio.
... istini za volju putovalo se na dva kotača dok se Šokac liječi i prisilno odmara; no Hrvatske ljepote zavređuju obilazak i divljenje uvijek i bez obzira kojim prijevoznim sredstvom dospijeli do njih.
... kako bih malo ubrzao put odluka je bila autocestom do Karlovcapa potom opisana ruta prema moru.
... uzbuđenje je počelo prvim kilometrima nakon D. Rese, prva zapisana točka obilaska u subotnje maglovito i prohladno jutro jest stara utvrda Zvečaj u istoimenom selu...



... i dođosmo, vrtismo se, samo Mrežnica nijema, mirna, patke pričati ne znaju, a proguglane koordinate govorahu da smo na poziciji koju tražim !
... sto upitnika iznad glave, a nijedne glave za pitati, po onoj staroj i u našem slučaju moderniziranoj poslovici: Google čitaj, seljaka pitaj!
... prilaz prema koordinatama zapriječila je rampa i natpis "Privatni posjed" !
... ajde, idemo malo nazad na glavnu cestu, pa u selo, pa dospjesmo do Mrežnice, mosta, pataka, usnula nogometna igrališta, staze kojom smo opet otišli prema nigdje, pređosmo i most, pa uhvatismo smjer Generalskog stola .... no barem smo našli pokoju budnu janojutarnju dušu i pitali, no oni nam ppotvrdiše teoriju da smo kod onog privatnog posjeda bili na pravom putu.
... uz put smo čulil kako u blizini ima i neko starorimsko groblje, ali brzo smo od slijedećeg mještanina čuli da je istraživanje završeno i iskopine sondirane i zakopane.
... pozdravismo pontonski most, patke ...



... taman se ohrabrismo proći pored rampe, kad eto neki auto staje, upitasmo čovjeka za problem stare uvrde i on nam se predstavivši kao vlasnik posjeda reče kako smo na glavnoj cesti prošli pored tražena objekta !!!
... gospon je bio ljubazan, objasnio nam kako je dolje niže na slapićima njegova i bratova mala hidrocentralica; dvije turbine koje daju ako sam dobro shvatio po desetak kilovata mjesečno !?!?
... požalio se kako mu je s HEP-om istekao ugovor o otkupu proizvedene energije, a kako sada ima tipičnu svehrvatsku trakavicu kojom mu HEP nudi otkupnu cijenu od oko trideset lipa po kilovatu, savjetuju mu da nađe kupca za energiju, a kupac može biti samo spomenuta monopolistička ustanova, tako se to vrti ukrug. Ranija otkupna cijena je ugovorom bila definirana na 1,85 kn/kW !!!
... ljubazno nam je pokazao svoje turbine i napustismo ga, brašna za prodati nema, mlin radi povremeno, ustvari - vrlo rijetko.











... došavši do onoga što je trebala biti ta starina, stari grad Zvečaj; shvatih kako je tu nekada ustvari bila utvrda, kasnije je na kulama bivše utvrde sagrađena kuća radi koje nismo vidjeli zidine. Kuća je bila i gostionica prije 2. sv. rata, na terasi su bili plesnjaci, sada se možda može više vidjeti sa strane Mrežnice, ali tu je sve zaraslo, malo sam prošao okolo pomalo razočaranim korakom u ono što vidjeh i izgubljeno vrijeme na startu puta ...
... ali nisu sve starine monumentalne !!!







... danas zidine čuvaju jedan davno upotrebljavani bicikl, naslonio se starac na starca !!!



... tek što nastavih prema Tounju, slijedećoj zapisanoj točki obilaska, kočiiii !!! ... na jednoj krivini s desne strane automehaničarska neugledna radionica, a s lijeve strane paradiraju stari traktori, manekeni koje sam morao ovjekovječiti:












... Tounj, od stare utvrde Tounj opet ne vidjeh ono što sam tražio ili sam možda našao nešto drugo, radnik čuvar rudnika nije znao o tome ništa osim da mora očistiti stakla direktorova mercedesa.
... ustvari izvana odmah nisam prepoznao, ali čim sam se približio građevini ispred sebe shvatih da je to ustvari ostatak nekadašnje crkve, a ne utvrda! ... stari dio grada je porušen, očuvani dio služi kao skladište kamenoloma-rudnika !
... više o Tounju na linku: http://www.tounj.hr/povjesnica/

 










  i ovdje se jedan dvokotač, starčić naslonio na zid i odmara:


 ... obližnja crkva Sv. Ivana Krstitelja: na mjestu današnje crkve bila je starija župna crkva čija se gradnja spominje nakon odlaska Turaka oko 1700. godine. 1827. obnovljena je i dograđena, ali je zbog dotrajalosti 1895. srušena i zalaganjem tadašnjeg župnika Josipa Broza, na istom mjestu 1897. izgrađena je današnja crkva! 


...projekt je izradio Hermann Bolle, graditelj zagrebačke katedrale, pa vanjski izgled crkve ima dosta detalja i sličnosti s katedralnom crkvom u Zagrebu. U zidu starog tornja-zvonika napravljen spojni otvor i izrađene su stube radi povezivanja s novom crkvom.






... i jedna kučica starica ispod crkve!


... neizbježno je zastati na staroj Jozefinskoj cesti, tj. na malom odmorištu uz Tounjčicu i promatrati stari Jozefinski most, njegove bolte i na njemu Rimske vojnike, čuvare!
... više o mostu na linku: http://www.tounj.hr/jozefinski-most-na-tounjcici/
ili na snimljenim pločama koje si uvećajte radi lakšeg izčitavanja.

 
 












... na žalost do ove podvodne krasote - špilje Zdenac ne može se bez speleološke opreme !








... pozdrav kamenoj legendi !
... nastavljamo starom Jozefinskom cestom prema Modrušu !!!