subota, 25. studenoga 2017.

... oči pune Hrvatske - Oriovac !

... Oriovac; mjesto u Brodsko Posavskoj županiji kroz koje se uvijek sam prođe, najčešće sam i sam tako činio ! ... uvijek mi je i najviše zvonilo ima firme Oriolik, namještaj !
... nekada grad svile, rudnika lignita, ljekarništva, čestih poplava i potresa.
... položajem u sredini je spomenute županije na glavnoj prometnici Gradiška - Brod !
... samo središte nudi pogled na središnji park (centar naselja, općine), a u parku spomenici, dječje igralište, česma, na rubovima parka zgrade mjesne samouprave i crkva ! 

...  1925.

- U Oriovcu održana 30. kolovoza proslava 1000-godišnjice hrvatskog kraljevstva. U Zagrebu se u Maksimiru podiže humak "Sokolska mogila" od najhrvatskije i najsvjetlije hrvatske zemlje. Između 155 odabrana mjesta iz cijele Hrvatske, koji ugrađuju zemlju svoga mjesta je i zemlja donesena iz Oriovca

1878.
 Na dan Sv. Kate, 25. studenog, katastrofalna poplava. Vodomjer na Savi pokazao vodostaj od 843 cm, došlo do proboja obrambenog nasipa, te su vode Save i Orljave poplavile Jelas polje, Slavonski Kobaš i Oriovac. Sljedećih godina gradi se nasip. U Kobašu i Oriovcu kao spomen na taj događaj grade se spomenik zapovjedniku Vojne krajine generalu Franji barunu Filipoviću - carskom kraljevskom zapovjedniku Krajine "za otčinsku skrb prigodom poplave 1878."

1880.
Dana 16. listopada otkriven spomenik za sjećanje na poplavu koja se dogodila 1878. godine, na blagdan Sv. Kate, i u znak zahvalnosti generalu barunu
Filipoviću na pomoći stradalima od poplave, na žalost bez ploče obavijesna sadržaja.




... Turska česma, reče mi jedan stariji Oriovčanin, visoka je skoro deset metara, solidno obnovljena, voda teče, kada je sagrađena i obnovljena ne piše, nema podataka uz nju !



... spomen kapelica ppoginulim mještanima općine Oriovac u Domovinskom ratu.






... znameniti Oriovčani:


 ... mjesna crkva posvećena Sv. Emeriku !



... zanimljivo pročelje zgrade Hrvatskih šuma !


- izvori podataka sa službenih stranica općine !

četvrtak, 23. studenoga 2017.

... oči pune Hrvatske - Utvrda Korođgrad (Kolođvar) !

... još jedna cigla u zidu, ovaj puta doslovno viđena u izgledu vanjštine i unutrašnjosti ostataka ove utvrde o čijem nastajanju i povijesnom tijeku možete pročitati na stranicama:

https://darkoantolkovic.wordpress.com/2016/09/15/utvrda-korodgrad-kolodvar-pretpostavljena-rekonstrukcija/comment-page-1/#comment-677


... iskoristio sam malo vremena i zaletio se u kratki obilazak slijedeći koordinate ponuđene na karti spomenuta bloga. Koordinate lokacije: 45.48858 N, 18.61237 E

... nemam što dopisati osim ponuditi nekoliko slikica:

... dolazak sa prometnice Ivanovac Čepin, od prometnice nepuni kilometar pretežno zemljanim makadamom !









... u unutrašnjosti vidljivi stidljive obnove/rekonstrukcije !





... pomalo raslinja, ali bez uobičajenih tragova smeća, logorovanja i ostalih ostataka posjetitelja koji nakon što tako nešto ostave u prirodi ili sličnim lokalitetima nikada neće shvatiti kako ovo nije bilo mjesto za njihovu nazočnost.








... debljina vanjskog zida (oboda) je oko desetak cipela veličine 44 !!!



utorak, 21. studenoga 2017.

... zapamtite Vukovar (2017) !

... zajednička vožnja, druženje i poklon žrtvi Vukovara, Škabrnje i svim stradalima tijekom velikosrpske i četničke agresije na RH !
... MK Mogila, HMC, TBMC, MK Dusty Boots, MK Brač!
... početak kod spomenika heroju domovinskog rata Crvenkapi, potom tradicionalno polaganje vijenca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim BBB i kod murala Vukovaru na Trešnjevci!
... druženje nastavljeno u clubu MK Dusty Boots !