petak, 19. siječnja 2018.

... oči pune Hrvatske - Čuntić, kula i crkva !



... pogled na kulu sa pozicije crkve Sv. Ante Padovanskog !



... ukoliko se prema Čuntić kuli krene u dane vrućina osvježenje izvorske vode potražite prije kratka pješačenja (10-ak minuta) na Marića točku ili se osvježite po povratku/silasku !



,,, da ne bude zabune, pored izvora je i jedan jednostavan putokaz u kom smjeru krenuti!



... uspinješ se i okom otkrivaš kulu u plavetnilu što omogućava idila vegetacije u zimsko godišnje doba !


... pogled "oko", a na kulu s tri strane !





... ovaj kut bih nazva: prkoseći vremenu još sam tu !



... otvori, puškarnice !





... pogled kroz i preko srušena stabla na crkvu Sv. Anruna Padovanskoga !



... Kula se nalazi kod utvrde Čuntić u selu Hrvatski Čuntić udaljeno oko 12 km južno od grada Petrinje.
Kružnu branič kulu zidanu kamenom i masivnih zidova sagradio je zagrebački Kaptol 1552. godine. Primjer sličnih branič-kula može se naći i u Blinji i Gvozdanskom te još nekim drugim gradovima i kaštelima u Hrvatskoj krajini 16. stoljeća.
Zidovi branič-kula manjih su ili većih debljina, ovisno o promjeru kule, koncepciji i vremenu gradnje a vjerojatno i gospodarskoj moći investitora. Analiza tlocrta kule Čuntić grada pokazuju da je vjerojatno projektirana i iskolčena pomoću kvadrangulacije, tj. da vanjski obris tlocrta odgovara kružnici opisanoj, a unutrašnji upisanoj u kvadrat.
Kula je podignuta na jednoj uzvisini s namjenom da služi kao stražarnica na putu koji povezuje Pokuplje s dolinom Une. Napuštena je već krajem 16. stoljeća. Danas je od kružne kule ostalo je vrlo malo zida - prizemlje i nešto od prvog kata.




... crkva Sv. Antuna Padovanskoga u Hrvatskom Čuntiću nosi teško breme razaranja u Domovinskom ratu, odmah po prilasku lijepoj crkvi i Franjevačkom samostanu uočio sam vrhove tornjeva stare srušene crkve i odličan kadar za ovjekovječiti kulu (slika iznad).










2 komentara: