nedjelja, 13. svibnja 2018.

... oči pune Hrvatske - Brckovljani !

... kreneš prema starom Zelingradu, odustaneš na nekoliko kilometara radi lošeg makadama i vododerina od svih kiša i nevera u ovome tjednu, nastaviš prema Svetoj Heleni i ne nađeš što tražiš, pa nstaviš prema Štakorovcu i opet ne nađeš što tražiš i onda u Stančiću popiješ pivo i nastaviš prema Leprovici, nju smo našli i Marino imanje također ...
... no da ne bude propali izlet, a ne može jer smo ipak malo poslijepodne propuhali auspuhe, nađeš što ne tražiš - nađeš staru crkvu u Brckovljanima, odnosno kapelu Blažene Djevice Marije !


... divotica u propadanju, kao i mnoge starine koje ovdje ublogirah !
... na netu nađoh zapis:

Ovu kapelicu 1743. godine podiže Franjo pl. Praszkach kao grobnicu sebi i svojim potomcima. Od 1862. do 1864. na mjestu već ruševne kapele sagrađena je nova neogotička kapela Marijina Pohođenja.
Kapela je jednobrodna građevina koja ima poligonalno svetište, dvije pobočne kapele koje tvore tlocrt križa, i tornjić nad glavnim ulazom poviše kojeg je rozeta. U njoj se nalazilo i pjevalište.
Gradio ju je graditelj Pfeifenberger, a oslikali slikari Zasche i Prokše. Od slika valja spomenuti "Pohod Marije Elizabeti" (1857.g.), "Sv. Valentin blagoslivlja" (1861.g.), "Sv. Antun Padovanski s Isusom" (1861.g.), "Sv. Franjo Ksaverski krsti crnca" (1861.g.).
1894. godine, slikar M. Antonini obnavlja stare i dodaje nove slike.

Zadnji popravci na kapeli rađeni su 1961. godine.

Kapela je danas osuđena na propadanje. Dio slika je prenesen u župnu crkvu sv. Brcka dok se slika "Sv. Franjo Ksaverski krsti crnca" nalazi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Od ostalog inventara poznato je da se zvono iz ove kapele nalazi u Kapeli Srca Isusovog u Lonjici.










... malo zavirivanja kroz zaštitne rešetke u (ne)očuvanu unutrašnjost !









... ponovo malo "vanjštine "!





... trenutci ženskog odmora !


... pa malo bratskog odmora:



... kad si gladan nisi svoj !


... zanimljivost i još jedna ruina u progresivnu propadanju (uloženo je od strane ministarstva kulture/školstva samo u krovište i limariju po riječima stanara) jest stara škola. 







... i za kraj; nakon obilaska Marinih dvora uhvatilo nas nevrijeme, pljusak, kava na Crodux-u, pa kola, pa zovi Zamorca nek nejačad odtaksira doma, a Burke i ja ...
... ma sve je to R/R !!!

... do čitanja pipl !


... ma nije kraj, mačak Božo ili neki Božo prodavao je veš mašinu čitajući o uspjehu gerila marketinga !!!

1 komentar:

  1. Zgrada u kojoj sam odrasla, i moj ujak Božo. Teta je napisala grafit jer mu se rugala kakav auto vozi ( veš mašina )

    OdgovoriIzbriši