četvrtak, 10. svibnja 2018.

... oči pune Hrvatske - Vrlika (utvrda Prozor) !



... Tvrđava 'Prozor' sagrađena je na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće na teritoriju cetinskog kneza Ivana Nelipića. Prvi put se spominje 1406. godine kada Vrlikom i okolicom upravlja bosanski plemić i splitski knez Hrvoje Vukčić Hrvatinić.
Nepravilnog je pravokutnog tlocrta sa središnjim utvrđenim stambenim dijelom – donžonom – u koji se ulazilo preko zidane rampe i pokretnog drvenog mosta na istočnom pročelju. Na zapadnoj strani je stambeni dio, "providurov stan". S istočne strane utvrda je branjena manjom kulom kružnog tlocrta. Ulaz u tvrđavu je bio sa zapadne strane, zaklonjen posebnim zaobljenim zidom. Južnu, nepristupačnu stranu kompleksa štiti niski bedem izgrađen na litici.
Tvrđava je stradala 1715. godine tijekom Malog rata i poznatog turskog napada na Cetinsku krajinu. Obnova tvrđave započela je sada već davne 1988. godine i prekinuta Domovinskim ratom. Obnova se nastavlja 2006. godine s ciljem očuvanja i stavljanja u funkciju ovog jedinstvenog srednjovjekovnog dvorca.
Po svojoj sačuvanosti spada među najznačajnije srednjovjekovne utvrde u unutrašnjosti Dalmacije. S tvrđave se pruža dojmljiv prizor na Vrličko polje, Peručko jezero te na sam grad i okolicu.
Izvor: https://visitvrlika.com/hr/sto-vidjeti/tvrdava-prozor


... još zanimljiva zapisa pročitajte na: uskok-sosice.hr/vrlika-u-begovicevo-doba/


... sa ploče ispred utvrde:






... zanimljiv je prilazak i Vrlici i samoj staroj tvrđavi, posvuda su ploče o životinjskim vrstama koje tu obitavaju !



























































Nema komentara:

Objavi komentar