petak, 16. ožujka 2018.

THE LOUDEST SILENCE - Aesthetic Illusion | Album Trailer

... oči pune Hrvatske - Kaštel grad Grobnik!



Sa stranica TZ Čavle:

Frankopanski kaštel Grada Grobnika izvorno je građen još oko 1000. godine, no danas vidljivi dijelovi potječu iz vremena između 15. i 17. stoljeća. Izgrađen na strateški vrlo važnoj poziciji, Kaštel je bio čuvarom cijele Grobnišćine, a danas je pretvoren u galeriju i muzej te je dom raznih kulturnih manifestacija.
Grad Grobnik nalazi se na vojno, gospodarski i prometno najpovoljnijoj točki vinodola, na brežuljku nad Grobničkim poljem. Naseljen je još u prahistoriji, a naseljavali su ga Iliri, Rimljani, Goti i Franci. Od 10. stoljeća pripada Hrvatskoj, a u 13. stoljeću postaje vlasništvo knezova Krčih, tj. Frankopana.
Grad se smjestio na 466 metara visokom brijegu, između lijeve obale Rječine i Grobničkog polja. Izgrađen je oko živog bunara s izvorskom vodom u središtu unutarnjeg dvorišta Kaštela, a nalazi se na važnom prometnom pravcu koji vodi od Kvarnerskog zaljeva prema unutrašnjosti.

Ponos Grobnika

Najočuvaniji svjedok tih davnih vremena svakako je Frankopanski kaštel koji svojom pojavom nadvisuje cijeli plato Grobnišćine i kao da i danas budno prati što se to događa u njegovom podnožju i na Kvarneru, jer pogled seže sve do Krka, Cresa i Učke. Najzapadnija je to tvrđava nekadašnje Vinodolske knežije. Izgrađen je oko tisućite godine i to na rimskim temeljima pa tako i danas sa sjeverozapadne strane Kaštela pogledavši prema dolini možemo vidjeti ostatke rimskog limesa.
Tvrđava je sazidana u obliku trokuta, a građena je od srednjeg vijeka do 18. stoljeća. Svojim kulama i zidinama pružala je sigurnost pred turskim četama koje su u više navrata prolazile Grobničkim poljem. Danas vidljiv sklop utvrda i bedema građen je od 15. do 17. stoljeća na temeljima starijih objekata. Donji dijelovi jugozapadne kule s dvorskom kapelom sv. Jelene u prizemlju, pripadaju ranijoj fazi izgradnje i sadrže renesansni portal. U arkadnom dvorištu Kaštela nalazi se gotičko bunarsko grlo s grbovima Frankopana i krbavskih knezova Gusića – Kurjakovića iz 15. stoljeća. Kaštel je sadržavao stambeni dio, sobe, kuhinje, ostave, spremišta, vinski podrum, zatvor, skladišta i gospodarske zgrade. Od naselja je bio odijeljen još jednim pojasom bedema, pojačanim kulama i polukulama – tzv. barbakanima.

Kaštel danas

Danas je Kaštel obnovljen i dobro očuvan, a posjetitelje vraća u neka davna vremena. U prekrasnom ambijentu Kaštela smjestila se Galerija suvremene umjetnosti i Zavičajni muzej Grobnišćine. Prostori se tijekom godine koriste za razne kulturne manifestacije.

Kula prije kaštela



Sa stranica općine Čavle:

Kaštel Grad Grobnik

Grad Grobnik je najzapadniji frankopanski kaštel nekadašnje Vinodolske knežije Grobnik, koji je oko tisućite godine izgrađen na rimskim temeljima.
Kaštel Grobnik sazidan je u obliku trokuta, opasan zidom, učvršćen kulama i polukulama te dodatno zaštićen još jednim pojasom bedema. Fortifikacije su uglavnom građene od 15. do 17. stoljeća. U prizemlju juguzapadne kule nalazi se kapela sv. Jelene sa sačuvanim renesansnim portalom. U dvorištu Kaštela je gotički bunar s uklesanim grbovima Frankopana i knezova Krbavskih iz 15. stoljeća. U neposrednoj blizini Kaštela je župna crkva svetih Filipa i Jakova, o kojoj su prvi zapisi iz 1105. godine.
Grobnički kaštel obnovljen je i dobro očuvan, postao je kulturni centar Grobništine i u njemu se tijekom godine održavaju razne kulturno-zabavne manifestacije, s brojnim programima, u kojima sudjeluju sudionici iz Hrvatske i drugih zemalja.
U prekrasnom ambijentu Kaštela, nalazi se bogata etnografska zbirka, galerija slika i restoran. Turistički potencijal (dobra lokacija i bogata baština) čini ga primamljivom destinacijom svih posjetitelja, posebice u ljetnim mjesecima.
Kaštel sadržava u prizemlju uređeni poslovni prostor, namijenjen ugostiteljskoj djelatnosti, koji se sastoji od zatvorenog prostora i natkrivene terase, te neuređeni prostor.

U dvorištu Kaštela je gotički bunar, koji upotpunjuje ugođaj predviđenog ugostiteljskog prostora.









Danas je Kaštel obnovljen i dobro očuvan svjedoči o prohujalim vremenima, a posjetitelje vraća u neka davna vremena kada je izgrađen gotički bunar u dvorištu sa uklesanim grbovima Frankopana i knezova Krbavskih iz 15.st. Prostori se tokom godine koriste za razne kulturne manifestacije. Sa njegovih zidina , prozora Galerije suvremene umjetnosti i Zavičajnog muzeja Grobniščine još uvijek na jednoj strani možemo vidjeti kako se ljeska more na suncu ili mjesečini, a na drugoj planine koje mame svojim sočnim zelenilom na jednu šetnju ili kada zabijele na posebna uživanja u zimskim radostima.













 




















 










... ispred kaštela nalaze se mnoge kameno klesarske skulpture koje će negdje zauzeti svoje mjesto u oplemenjivanju kulturne ponude kompleksa:









... Župna crkva sv. Filipa i Jakova, ap.

Župna crkva prema povijesnim podacima postoji od 1105 godine, jasno ne u ovakvom obliku. Tako je 2005 godine svečano proslavljena 900 obljetnica župe. Crkva ima tri lađe. Ulazeći u crkvu s lijeve strane je najstarija lađa romaničkog stila sa oltarom MAJKOM BOŽJOM OD KRUNICE. Na oltaru je lijepi kip MAJKE BOŽJE OD KRUNICE, a iza kipa je prekrasna slika MAJKE BOŽJE OD KRUNICFE (koja se po potrebi diže odnosno spušta iza oltara) . Zatim je nadograđena srednja lađa sa glavnim oltarom s kipovima SV. FILIPA I JAKOVA, a u sredini oltara je veliki križ kojega su prema tradiciji grobničani posebno častili. Glavni oltar je u baroknom stilu.
Zatim slijedi najnoviji dio crkve tj. lađa sa desne strane u gotičkom stilu sa glavnim oltarom od kamena koji je posvećen sv. SEBASTIJANU I PAPI GRGURU, sa vrijednom slikom-palom iz 18 st. nepoznatog autora.
Crkva je posvećena u 17 st. i dobila današnji izgled, dimenzije i raspored. Zvonik je nadograđen 1572 godine o čemu govori kamena ploča s glagoljskim natpisom, a renoviran je 1757 godine.
Od umjetničkih – vrijednih stvari u crkvi su još: kanoničke klupe u svetištu s početka 18 st., orgulje iz 1771 godine, koje je izradio fra Šime Lapčić koje nažalost nisu u funkciji, kandilo ili vječno svjetlo iz 1700 godine koje je izrađeno za vrijeme župnika Gausa, te lijepa kamena propovijedaonica iz 18 st. rad A. Michelazzia, iznad koje je prekrasna slika sa likom Ivana Krstitelja.
















... i oko kaštela proljetnice:



... pogled na Grobništinu !