utorak, 9. siječnja 2018.

... oči pune Hrvatske - Topolovac (kod Siska) !


... vikend vožnjica me dovela do destinacije koju sam uvijek htio obići, kurija Keglević;
Kurija (ili dvor) Keglević najznačajnija je zgrada feudalnog sklopa. Sagrađena je 1831. godine. Kao i većina kurija, ova je zgrada razmjerno malih dimenzija i skromnog oblikovanja. Upravo zahvaljujući svojim skromnim dimenzijama, koje su se mogle prilagoditi suvremenim uvjetima stanovanja kurija je stambeno i u današnjem jadnom stanju stambeno smještajno korištena i pruža kakav takav dom dvjema staricama, na taj je način ipak sačuvana od potpunog propadanja i uništenja. Krpan je krov limom i pur-pjenom, zarastao u mahovinu, na originalnoj staroj lampi stavljena su neka žuta stakla, ali kurija zaljubljenicima u ovaj tip naše baštine pruža ugodu posjete i maštanja o davnim vremenima njena puna sjaja.
... kurija je jednokatna stambena zgrada s potrkovljem, pravokutnoga tlocrta s izrazito naglašenim središnjim dijelom što završava zabatom u kojem je grb Tome Keglevića Bužimskoga. Nad zabatom je taj tornjić. Ulaz je u kuriju s dvorišnje strane. 

... okolo kurije je niz gospodarskih zgrada koje su kroz različita povijesno politička desetljeća i različito iskorištavane.


... najzanimljivija je stara špiritana, također u stanju potpuna propadanja!
... špiritana je gospodarska zgrada izvedena u 19. stoljeću. Zgrada je trobrodna s nadvišenim središnjim dijelom iznad kojega je tornjić. Uz središnju je zgradu dozidana i manja prizemna zgrada. Cijeli je sklop tlocrtnih veličina oko 33,0 x 16,0 m, a najviša visina središnjeg dijela, tj. tornjića, jest 17,6 m. Uza zgradu nalazi se visok kružni dimnjak (visine 27,0 m), građen od opeke s naglašenim postamentom. Zidovi građevine izvedeni su od opeke i ožbukani su. Danas je veliki unutarnji bazen natrpan smećem mještana. Vrlo je vjerovatno ovo dio povijesti nekadašnje tradicije proizvodnje alkoholnih pića u Sisačkom kraju.


... izvor: http://qwadu.com/stambeno-gospodarsko-imanje-topolovac-sisak-nekretnina-50935/

nedjelja, 7. siječnja 2018.

... oči pune Hrvatske - stopama Sv. Martina !

... nikada nisam volio inventure, ali kada ti se pogode s izuzetno lijepim i toplim danom vikenda i kada ju napraviš puno prije planiranog vremena onda za nagradu samome sebi odlučiš iznenada napraviti i pokoji kilometar koji se pretvori u vožnju smjerom Zagreb - D. Selo - Čazma - Popovača - Sisak - Zagreb !
... malo, ali slatko i dovoljno zadovoljstvo !

... uvijek me smetalo što se nikada nisam provozao motorom do crkve Sv. Martina pa eto ispravih i tu nepravdu, vremena do kraja dnevna svijetla bilo je premalo, a volje za ponešto posjetiti na svježem zraku i južini i uslikati previše:


... slijedeća točka je Topolovac; "TU BI KONTINJU"  !!!   ... ono nije NJ !!!

srijeda, 27. prosinca 2017.

... moto Božićnjaci, MK Mogila 2017 !... malo druženja, malo motora, malo moto Božoćnjaka, malo atmosfere; hvala Klikovcima g. Miroslavu Šoštarić i g. Roku Prgin na fotkama!

... malo na Zaprešičkoj šetnici malo u domu u Laduču (fotke stižu) !
  

četvrtak, 21. prosinca 2017.

... oči pune Hrvatske - farma Orlovnjak!

... zima, magla, put prema Osijeku kroz općinu Antunovac, ulazak u Tenju, prolaziš hladnim poljima, s lijeve strane spomenik; prošlo je 26 godina od okupacije Orlovnjaka u Općini Antunovac od strane velikosrpskog agresora, nitko još nije procesuiran.
... ulovio sam malu simboliku fotoaparatom, farma ima naziv Orlovnjak, spomenik na mjestima stradanja četničkih žrtava ima oblik ptice, a na spomeniku mali sokol, neka mala grabežljivica (ne razumijem se u ptice) !