srijeda, 17. travnja 2024.

... oči pune Hrvatske - selo Zrin - bitno iz povijesti !

 ... zaključni dio obilaska sela Zrin jesu fotke nekoliko kuća iznad kojih vrijeme plače. Evo ih, meni su te stare kuće divne. U mnogima nitko ne živi, a pogotovo ne izvorni Zrinjani ili njihovi potomci. Malo kuća, malo flore i faune.

* 29. srpnja 2019 nakon 76 godina, prvi put zazvonilo zvono u Zrinu! (slika gore)

* Prigodom obilježavanja krvavog partizanskog genocida i sjećanja na stradale hrvatske žrtve u Zrinu, 7. rujna 2008. na temeljima župne crkve Našašća Svetog Križa, misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić.


* U svojoj propovijedi je rekao: Danas nije moguće ne sjetiti se jednog drugog uništenja vašega grada: onoga po rukama mržnje i nasilja onih koji se danas nasilno pokušavaju bezazleno zvati antifašistima. Datumi su značajni: 7. rujna 1566. uništile su osmanlije Zrinski grad Siget, i njegove branitelje. Dana 9. rujna 1943. uništili su tzv. antifašisti grad Zrin i njegove stanovnike.


* Mjesto Zrin je prije početka II. svjetskog rata imalo oko 850 duša u 143 obitelji, svi hrvatske nacionalnosti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata više puta su ga opsjedali partizani iz okolnih mjesta naseljenih Vlasima, kako ih preživjeli Zrinjani i danas zovu. Partizani su mjesto zauzeli 9. rujna 1943. godine i spalili ga do temelja. Prema do sada prikupljenim podacima iz Zrina je za vrijeme i nakon II. svjetskog rata, što poginulo što pobijeno, 213 osoba. Preživjelo je svega 16 muškaraca starijih od 18 godina. Nakon rata sva pokretna i nepokretna imovina Zrinjana je konfiscirana, a svim stanovnicima, tj. udovicama i djeci, zabranjen je povratak u mjesto.



* Žene i djeca su teretnim vagonima odvezeni u Slavoniju i smješteni većinom u četiri sela pokraj Đakova: Slatinik, Drenje, Gašinci i Lapovci.
Iako je Zrin u Hrvatskoj, iako su u njemu živjeli samo Hrvati, do danas se nijedan Zrinjanin nije smio vratiti na svoje ognjište. Čak ni danas nijedan Zrinjanin ne može ostvariti pravo da mu se vrati bar komadić zemlje gdje mu je nekada stajala kuća.



* Župna crkva Našašća Svetog Križa srušena je do temelja, od nje nije ostao ni kamen na kamenu. Od kuća starog Zrina ne postoji ni jedna jedina. Jedini tragovi predratnog Zrina su ruševine crkve Svete Marije Magdalene (dolje u sliki) u nekadašnjem groblju i starog grada. Nakon ‘Oluje’, od 1996. godine pa na ovamo, preživjeli Zrinjani, njihovi potomci i prijatelji, svake se godine okupe u Zrinu u nedjelju koja je najbliža blagdanu Male Gospe.



* Na Malu Gospu 1943. zvona su zadnji puta zvonila i zadnji puta je održana procesija kod crkve Svete Marije, a sutradan je Zrin izbrisan s lica zemlje. Ostaje konačno pitanje kada će ta tragična istina dobiti dovoljno medijskog prostora?



Osvrt na tragediju g. Damira Borovčaka:
* * Neki su partizanski promicatelji to prikazali kao napad na ustaško gnijezdo, što je tipično za njihovu ratnohušačku retoriku i lažno prikazivanje događaja. Naime, uobičajena je terminologija takvih autora da se hrvatsko stanovništvo uvijek naziva ustašama. Konačno, to se potvrdilo i u obrambenom Domovinskom ratu kad su agresivni srbočetnici sve Hrvate nazivali ustašama. Nažalost, povijest se ponovila, pa je na isti način hrvatsko stanovništvo Pounja 1991. ponovno prognano iz svojih domova.



... vrijedi ponoviti imena "silnika" pod krinkom petokrake: *** U rujnu 1943. partizanski komesar Vladimir Bakarić donio odluku upotrijebiti sve snage i Zrin “uništiti, poubijati i raseliti stanovništvo, srušiti sve kuće i zaorati zemlju na kojoj se nalazilo selo, tako da od njega ne ostane ni traga ni glasa”, što predstavlja ništa drugo nego genocid kojim se ne istrijebljuje samo hrvatsko stanovništvo, nego i svi tragovi njegova postojanja. S obzirom na to da su se borbe vodile doslovno za svaku kuću selo je pretrpjelo veliku materijalnu štetu.



*** Okružen tzv. srpskim selima i brojnim partizansko-četničkim dragovoljcima, pod zapovjedništvom Ivana Rukavine Siđe iz sela Moščenice nedaleko Petrinje i Ivana Gošnjaka iz Ogulina, izvršen je napad na Zrin, koji je branilo manje od 200 hrvatskih branitelja. Nakon 2 dana žestoke borbe 9. i 10. rujna 1943. partizani su prevladali. Među braniteljima je preživjelo samo njih 16.






ponedjeljak, 15. travnja 2024.

... oči pune Hrvatske - crkva sv. Magdalene; Zrin!

 ... nakon obilaska utvrde krenuo sam nekoliko stotina metara zapadnije prema povišenju s ostatcima crkve sv. Marije Magdalene! Zrin i ovom gotičkom staricom nudi uzbuđenje tijekom obilaska. Uzbuđenje koje osjećam tijekom svake prve posjete nekom povijesnom lokalitetu.

... ostavljam kacigu na kamenu široka mosnog prilaza crkvi, vadim fotoaparat i krećem u ophod lokaliteta na koordinatama: 45.200240, 16.364021. Trava u prilazu pokošena, no ne i unutar crkve. No barem nisu ovce unutra.


... srednjevjekovna građevina iz 16. stoljeća neprocjenjive je povijesne, arhitektonske i sakralne vrijednosti.


... emocije u meni slične kao i tijekom posjeta s. Španovica u mom kraju. Isti su divljali četrdesetih i devedesetih. Palili, rušili, ubijali, raseljavali, branili spomen imena naših mjesta generacijama nakon zločina.


... zapadno pročelje krasi kružna rozeta.


 ... nakon partizanskog "osvajanja" Zrina na Malu gospu 1943. godine, crkva kao i većina objekata u selu bila je porušena. Muško stanovništvo pobijeno, djeca i žene protjerani, a "narodni" sud imovinu mještanima oduzima. Protjerane žene i djeca raseljeni su po Đakovštini. Presudio im je tada partizanski komesar Vladimir Bakarić, a napad su u zlodjelo proveli Ivan Rukavin Siđo iz sela Moščenice nedaleko Petrinje i Ivan Gošnjak iz Ogulina. Genocid koji se i danas prešućuje. 


... gornja slika istočnog zida nudi pogled na obnovljene potpornje (potpornjake, kontrafore). 


... obnovljeni gotički prozori.



... Majka Božija čuva danas crkvu. Zagrebačka nadbiskupija nikada nije ukinula župu Zrin, makar je to jedina župa u Hrvatskoj bez ijednog živućeg katolika.


... trijumfalni luk u unutrašnjosti.


*Prema izvorima se uz njezin južni dio nekada nalazio samostan. Tlocrt građevine je jednostavan: čine ga poligonalno svetište i brod. Franjevački samostan Svete Marije Magdalene osnovao je knez Nikola III. Zrinski koji je stradao nakon osmanlijskog upadanja u Zrin. Osmanlije su srušili samostan, ali nisu uništili ovu crkvu.


... ljepotica!


** Hrvatske vlasti još nisu pristupile povratu imovine koja je za komunističke vladavine konfiscirana raseljenim Zrinjanima i njihovim potomcima, makar su neki od njih podnijeli zahtjeve za povrat.


... grobna mjesta još danas čuvaju uspomenu na partizansku čizmu!











* preuzeto sa FB (ne mogu naći autora)

nedjelja, 14. travnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Zrin!

 ... Zrin i ja zajedno nakon šest godina! Tada je to bila iznenadna posjeta, nekako na brzaka, nakon obavljena posla. Autom. Užitak umanjen, sada ispravljen! Osim svojih noga protegnuo sam jučer i kotače svog XJR-a.


... do utvrde Zrin u Sisačko-moslavačkoj županiji, na južnim obroncima Zrinske gore u općini Dvor stigao sam i z smjera Siska. Nakon Hrvatske Kostajnice u smjeru Dvora dolazim do s. Divoševci i tu skrećem desno. Putokazi su na pravim mjestima.


... došavši do jedva nastanjena sela zastao sam kod crkve Našašća Svetog Križa (naziv je to i župe u kojoj su sela Zrin i Zrinska Draga). Župa bez vjernika ovdje datira od 1334. g. Tada je crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji.



... tijekom II. svjetskog rata, u rujnu 1943. godine, crkvu su razorili "crveni" dinamitaši. Topovima i dinamitom, Pobili su svu mušku čeljad, a žene i djecu protjerali. Imovinu su im konfiscirali. Crkva je u potpunosti srušena kako bi se zatrlo postojanje Zrina. 


... pogledom i "klikom" tražim slijedeću destinaciju; utvrdu Zrin. Križ i kula kao podsjetnik i simbol stradanja mještana Zrina (Zrinja).



... kod crkve primjećujem i prve usporedbe u odnosu na prvu posjetu, info ploča stoji izblijedila, gotovo beživotno, kao i selo. https://lukylipik-vrijemeodluke.blogspot.com/search?q=zrin


... spuštam se do podnožja utvrde. Ostavljam "Šokca" te krećem uzbrdo na nožni pogon. Prilaz prema utvrdi i staroj gotičkoj crkvi sv. Magdalene je strm, pošljunčan. Znojim majicu u izuzetno toplom travanjskom danu. Mirisi bagrema dominiraju, ptice cvrkuću, uživam u pedeset nijansi zelene.


... "Šokac" mora čekati kraj potoka Zrinčice.


... eto me, još koji metar, zastajem kako bi fotić uživao našu trobojku.


... južna branič-kula.


... površina utvrde Zrin je 145m x 40m. *Riječ Zrin dolazi od starohrvatske riječi zriti=gledati, promatrati. Nekada se u unutrašnjost ulazilo kroz tri ulaza. 


... nalazim na "čuvare" utvrde koji ne mogu popasti svu travu u unutrašnjosti utvrde. Usporedba druga: 2017. sve je bilo pokošeno, a umiljatih meketala nije bilo.


... pogled s utvrde prema novoj crkvi!


*U srednjem je vijeku u Zrinu bio veći vlastelinski posjed. Hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinac oduzeo je Zrin Lovri Thotu te ga dodijelio jednoj obiteljskoj grani Šubića Bribirskih, koji su po toj utvrdi dobili prezime Zrinski. Zrinski su proširili utvrdu Zrin, koja je postala središtem njihovih posjeda. Utvrdu Zrin u 16. st. osvojili su Turci, ali su krajem 17. st. odande bili protjerani. Utvrda je postala dijelom Vojne krajine i bila je obnovljena 1753.



* Početkom 19. st. utvrda je stradala u požaru, da bi je 1925., u povodu obilježavanja tisućljetnoga hrvatskog kraljevstva, obnovila Braća Hrvatskoga zmaja prvim radovima.


... usporedba treća: tijekom prve posjete nije bilo ove gomile kamenja! Bila je tu nekakava improvizirana nadstrešnica u ruševnom stanju, manje kamenja i nekakav stari kotao.



... drveni križ nadjačava visoku travu.


... Zrin je tijekom srednjeg vijeku bio važan posjed u obitelji Zrinski.


... branič-kula na Zrinu ukrašena je pločom za sjećanje na europskog velikan Nikolu Šubića Zrinskog Sigetskog koji je rodom Zrinjanin.


... u unutrašnjosti četverokutne branič-kule.


... fotić pronalazi još jednog stanovnika utvrde.



... malo klupskog obilježja!


... pogled prema kuli sa pozicije crkve sv. Magdalene.



... o crkvi u slijedećem, pisanju!