petak, 1. rujna 2017.

srijeda, 30. kolovoza 2017.

... Šokac i Ćiro !


... oči pune Hrvatske - Moslavina (Popovača, Garić grad, Piljenice) !



... vrijedi iskoristiti zadnje dane godišnjeg, lijepom vremenu dodati dva kotača i ....................
... odoh prema Lipiku, a do njega starom cestom "bacam" oko na natpise, putokaze koji vode starinama, iskopinama, utvrdama i slično.
... prva postaja je Popovača, samo kratko zadržavanje čisto iz straha da me netko namjerno ili slučajno ne smjesti u neki "apartman" ovog objekta koji sada "piše" dnevnike iz psihijatrijiskih slučaja ...
... nekada kurija/dvorac Erdody, građen 1746 godine, danas dio neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot. U neposrednoj blizini glavnog dvorca nalaze se još dva manja dvorca koje nisam obišao. Vanjština unatoč uporabi u bolničke svrhe ipak odaje dojam nedovoljna održavanja, zapuštene okoline, prije svega park, dio vanjskih zidina se obnavlja što veseli.









... slijedi Garić grad, zanimljiv lokalitet, na žalost ni u njega se ne ulaže gotovo ništa, ali barem nije do kraja zarastao i zapušten u šikaru! ... povijesno jedan od naših najstarijih utvrđenih gradova (spominjanje datira oko 1256 godine, a pripadao je nekada i Barbari Celjskoj - Crnoj kraljici. Sačuvani nekad opće uporabni predmeti pohranjeni su u muzeju Moslavine u Kutini.






















... okrijepu sam htio napraviti u Vili Garić, ali nije radilo, tako sam nastavio dalje prema Osekovu i arheološkom lokalitetu Ciglenice no i tu iznenađenje, do nalazišta se mora kroz polje pa sam i to ostavio za neku drugu zgodu.

... nakon Osekova kotači me dovezoše prema Gornjoj Gračenici gdje zatekoh staru drvenu kapelicu
kao raritet pučke sakralne gradnje. Kapela je pposvećena sv. Fabijanu i Sebastijanu, a datira iz 17. stoljeća. Zanimljivu unutrašnjost i predmete koji ju popunjavaju te znameniti oltar nisam vidio jer je kapela zaključana. Na dvadesetak metara od kapele je i predivna stara kuća.




... nakon Popovače nastavio sam put Lipika, ali uz izbacivanje desnog žmigavca na raskršću u Ilova pa se uputio u selo Piljenice.
Jednom davno sam noću radi prometne nesreće ovdje morao skrenuti prema Lipovljanima i zapamtio sam zanimljiv riječni okoliš. Evo me sada u ovom divnom kutku Moslavine.
Prvo se susrećem sa starim napuštenim mlinom Toš, osim živosti rijeke Pakre ništa ne odaje zvukove života.













... malo dalje jato Labuda, drijemaju, ne uzbuđuje ih niti prilazak motora.



... nastavljam uz obalu Pakre, fotkajući zanimljivosti. čamce, mostiće, životinje na ispaši, životinju u Pakri - napuhnutu uginulu svinju, je li sama nesretno skončala ili ju je tu ubacio ljudski nemar, ne znam.







... iz Piljenica sam nastavio kroz Kraljevu Veliku koja ne provocira ničim zanimljivim pa sam samo dva puta "škljocnuo" fotićem.   ... nekakav ostatak starog grada nisam zapazio, a cesta pusta, kroz selo nikoga pa nisam ni pitao za tako što. Prošao sam kroz Lipovljane, ali sam ipak odlučio i s te strane još jednom ući u Piljenice i nisam pogriješio.




... putokaz koji ranije nisam vidio upućivao je na postojanje još jednog mlina!
... super, ovaj je bio sređen, dolaze posjetitelji, okolo ribiči. Do potpuna ugođaja trebalo je nekoga sresti tko bi nas pustio i u unutrašnjost, ali opet je sve zaključano. Povijest mlina da se iščitati na postavljenim panoima.
... Mlin Vaclavek je pred vašim očima!

















... još poneka zanimljivost iz Piljenica posuđenim klikom: