utorak, 22. siječnja 2013.

... tragom "Oluje" !



Na dan 8. kolovoza 1995. godine potpuno je oslobođen teritorij Republike Hrvatske koji je okupirala vojska tzv. republike srpske krajine. Prije točno sedam godina kapitulirao je 21. krajiški korpus, čime je završena najveća vojno-redarstvena operacija - »Oluja«. Na 700 kilometara dugoj fronti hrvatske su snage 4. kolovoza planski krenule u oslobađanje okupiranih područja iz čak 30 različitih pravaca, a za samo 84 sata oslobođeni su Knin, Drniš, Benkovac, Gračac, Lapac, Korenica, Slunj, Glina, Dvor, Petrinja...
Otpor su najduže pružale snage pobunjenika u Sektoru sjever, gdje je hrvatskim snagama zapovijedao general Petar Stipetić, danas načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.
»U Glini i Petrinji ugrozili smo njihove komunikacije koje su koristili za povlačenje«, prisjeća se Stipetić danas. Na upit kad je shvatio da će »Oluja« sigurno uspjeti, Stipetić odgovara da je u sektoru kojim je on zapovijedao »sve bilo jasno nakon oslobođenja Petrinje, Gline i Kostajnice«. Pamti i najsitnije detalje uoči predaje 21. krajiškog korpusa, prijavak koji mu je 8. kolovoza 1995. kod motela »Brijuni« kod Gline podnio zapovjednik Korpusa, pukovnik Čedomir Bulat.
»Prekid vatre dogovoren je dan ranije - prvi kontakt uspostavili smo 8. kolovoza oko 13.30 sati, a stručni timovi obiju strana potom su dogovorili način na koji će se obaviti predaja«, kaže načelnik Glavnog stožera.
Predalo se, dodaje, 4500 vojnika 21. korpusa, te između 15.000 i 20.000 civila.
Osim toga, Bulat je Stipetiću predao značajnu vojnu tehniku, odnosno 13 tenkova, 15 teških topova od 130 milimetara, više vojnih vozila...

ponedjeljak, 21. siječnja 2013.

... stare priče: jedno zaboravljeno putovanje u Prelog !

... znači putovalo se i kroz zaleđeni zimski siječanj na party u Prelog; MK Ren Ban Prelog, godina je 2008.
... ovako sam to na forumu Motocikli.com tada kratko opoisao:


...evo lijep dan je osvanuo u subotu, prije toga kratki "mobi",dogovori o potvrdi ideje za odlazak u Prelog, pa tref kod OMV-a blizu Coca-cole i nalazimo se Deda, Tamigači (Coprnica i Igor) i moja malenkost (svi iz UBM-C). Na sretan put nas otpravišše Gec, Dado VN i draga mu, pa nakon kavice i punjenja spremnika polazak. Cesta ljigava, vrlo toplo vrijeme i evo nas Popovac, pa Helena pa stara cesta prema VŽ.......
Jedan zastoj radi kavice osvježženja i protegnuća udova, pa nastavak ugodnog tria (dvokotačkog) i kvarteta (ljudski potencijal), malo tražženja po samom mjestu održžavanja Otok-u (promjena lokacije-zimska destinacija) i upadosmo vrlo rano, domaćini tek otvorišše prve gratis kapi PAN-a (znači na vrijeme). Malo čavrljanja, upoznavanja sa domaćinima, pa Triljanima, pa dođe i Palomas iz Veterana, pa ostali Veterani, pa ostali domaći, pa ostali......... Grah je opet na vrijeme zamirisao, pa koji PAN (ali oprezno zbog noćnog povratka).... i to je to. Puno dobro družženja, ali zbog povratka nismo zaružžili. Hvala domaćinima i svima ostalima na odličnom provodu.


Prije polaska na "kiviću"
Po dolasku u Otok kod Preloga



 Na kavu osvježenja, negdje uz cestu ...
Deda u traženju sendviča !
Deda i Tamigo (lijevo i desno) sa Palomasom (sredina); prvo upoznavanje s ljudinom!
Deda i ja tamanimo grah !


... treba dodati priči kako smo se smrzli pri povratku nazad po zaleđenoj cesti, kišica nas prala ali hvala Bogu vratismo se čak i bez prehlade. Događaj fotkanja i druženja s tadašnjom ekipom iz Mk Veterani prethodio je i našem konačnom razlazu s UBMC-om.


 http://www.motocikli.com/forum/index.php?topic=6186.0