subota, 27. svibnja 2023.

... usputnosti - A. K. Miočić i "njegove žene"!

 ... tam na ćošku Ilice i Mesničke našeg pjesnika A. K. Miošića čuvaju nečije muze/žene. Doslovno su mu se na glavu popele, a i u ogradu su ga smjestile. Pogledajte u dva kolaža i pojedinačno.


*Jedna od najreprezentativnijih historicističkih građevna u Zagrebu je kuća Rosenfeld koje se nalazi na križanju Ilice i Mesničke ulice.
Ova impozantna stambeno- poslovna dvokatnica s mezzaninom i dekorativnim elementima na pročelju pravo je remek djelo graditeljstva druge polovice 19. stoljeća.
Građena je u neorenesansnom stilu, a projektirao ju je 1867. bečki arhitekt Franjo Klein, vodeći arhitekt u prvom razdoblju historicizma u Zagrebu.
Sagrađena je za imućnog naručitelja iz građanskog staleža, zlatara i trgovca plemenitim metalima Israela Rosenfelda.






... Andrija Kačić Miošić, bio je hrvatski pučki pjesnik i fratar, vezan životom uz franjevački samostan u Zaostrogu, no da Vam otkrijem tajnu: nije ganjao žene. (Brist kraj Makarske, 17. travnja 1704. – Zaostrog, 12. prosinca 1760.)


Zgrada je sagrađena na zemljištu nepravilna oblika, što je uvjetovalo oblikovanje zaobljena pročelja, novu pojavu u zagrebačkoj arhitekturi toga vremena.
Arhitekt je htio pokazati svoje umijeće gradnje na tom delikatnom mjestu, a građevina koja je nastala isticala se veličinom, oblikom i atraktivnošću u odnosu na druge građevine toga doba u Ilici koje su bile niže i manje atraktivne.
Kuća Rosenfeld smatra se ključnom zgradom u razvoju historizma u Zagrebu i s pravom se nalazi na listi nepokretnih kulturnih dobara Grada Zagreba.







ponedjeljak, 22. svibnja 2023.

... usputnosti - Izložba željezničkih modela i maketa!

 ... petak, čeka se vikend u Hrvata. Ne hrlim doma već u Family Mall na izložbu željezničkih modela i maketa. Tamo sam brzo, kupujem ulaznicu od simboličnih dva eurića i krećem u obilazak, fotkanje. Iznenađuje me velik broj posjetitelja već danas u petak, a izložba je tek otvorena.

...eMZo!



... petsto i šezdesetak fotki u neka dva sata obilaska, vrijeme mi je proletjelo. Najviše su me se dojmili sitniji detalji koje izdvajam. Vlakići voze, skretnice rade, divim se umijeću naših modelara/maketara no i gostiju iz Austrije, Italije, Slovenije i Mađarske.

... zaljubljeni par na rastanku!


... prijelaz s blagom! ... pozor - vlak je uvijek brži!


... radovi na cesti uz prugu!


... mahanje dragom u vagonu, Selma je ostala na mostiću!


... nasrnuo ko nerast!


... gladni medo!


... prosac!


... ševa!


... mariachi i svatovi!


... radovi na kolosijeku, čak je i iskra švas aparata bila vidljiva!

... patuljci rudari!


... uz prugu je uvijek postoji opasnosti od požara, ovdje je i dim autentičan!


... majstore - ima li mu spasa!?


... unutrašnjost vagon restorana!


... veš na štriku!


... odmor!


... razgovori opuštajući!


... utovar!


... skela i skeledžija!


... trupci za utovar!


... postaja Slanovec!


... postaja Pionirski grad!


... odmor!


.... a sad i malo vlakova:













... zg uspinjača!