četvrtak, 14. listopada 2021.

... usputnosti - nogostup naš svakidašnji !

 ... koliko vas prođe ulicama svojih gradova, a (ne)primjeti što sve nogostup nudi!?

... uočimo smeće, razno, zadnje tri godine to su zaštitne maskice, standardno opušci, papiri, pseći nestašluci nemarnog vlasnika, ect.

... mnogi u svojoj brizi gledaju u tlo, besciljno, odlutalih koraka u svakodnevljuu svoje žurbe.

... eh, ja sam danas izlazeći iz jedne ljekarne opazio spomen jednom čovjeku čiji su koraci utišani u Jasenovcu.

... pogledajte početak Zvonimirove, kod "Đamije" odnosno Meštrovićeva paviljona.

... mikrospomenik jednom nasilno prekinutom životu!





ponedjeljak, 11. listopada 2021.

... oči pune Hrvatske - Žuta Lokva !

 ... DA SE NE ZABORAVI !!!
















... usputnosti - Sedlo Velebita !













... oči pune Hrvatske - Sveti Juraj !

 ... malo mjesto u Ličko Senjskoj županiji, na samoj magistrali. Vjetar koji nije jačine bure, no ipak jak, neugodan, skreće me u centar sela na predah, kavu i odmah vidim i poneki "klik"!


... parkiram pored kapelice sv. Nikole ili sv. Ivana - ne znam, pada nekoliko snimaka.




... pogled puca prema brdu iznad mjesta i velikom križu, vidi se po povremenom kretanju ljudi da je to i odličan vidikovac, no nije mi se vraćalo gore.


... u mjesnu neog0tičku crkvu sv. Juraja nisam ulazio, nisam htio remetiti Svetu misu !


... Sveti Juraj je svetac koga štuju i katolici i pravoslavci i muslimani, a posebno ga štuju Romi. Omiljen je i u našim krajevima, njemu su posvećene mnoge crkve i mnoga mjesta, pa tako grad Senj i okolina mu.

... rođen je u Cappadociji (ist. Turska) u 3. st. Vojnik, vitez koga proganjaju i ubijaju u Dioklecijanovo vrijeme progona kršćana jer se nije htio odreći svoje vjere. Postao je zaštitnikom od zaraznih bolesti, opasnosti na moru, ratu, pred sudom i različitim životnim opasnostima. Zaštitnik je zemlje, usjeva, zelenila (zeleni Juraj), stoke (posebno konja), zaštitnik je pastira, ratara, križara, vojnika i svih obrta vezanih uz ratovanje.

Sa stranice: https://www.vjeraidjela.com/sveti-juraj-legende-blagoslov-konja-narodni-obicaji-i-molitve/

Iako o njemu ima vrlo malo pouzdanih podataka, tijekom stoljeća su nastale mnoge legende, velikim dijelom u vrijeme viteštva, koje toga mučenika (vjerojatno zato što je bio vojnik) najčešće prikazuju kao viteza koji ubija zmaja i spašava princezu. Tako postoji legenda (pripisuje se Giacomu di Varazzeu) koja tvrdi kako je u jezeru u blizini grada Silene živio zmaj, kojemu su svakodnevno za hranu morali davati ovce, janjad, telad ili kakvu drugu životinju. Međutim, zmaj se obezobrazio pa je počeo tražiti da mu žrtvuju mladiće i djevojke. Oni na koje je pala kocka bili bi bačeni zmaju. Jednom zgodom na takav način bi izvučena i kraljevna, ali dok je išla u smrt, sretne ju sveti Juraj i kaže da će ju spasiti ako kralj obeća da će se on i svi stanovnici ostaviti poganskih bogova i obratiti na kršćanstvo. Kralj spremno obeća. Kad je zmaj izišao iz jezera, sveti Juraj se zaleti prema njemu na konju i kopljem mu probode vrat. Potom ga sveza svilenim konopcem i povede pred kraljev dvor, gdje kralj još jednom potvrdi da će se obratiti, a sveti Juraj potom ubije zmaja.
Takve i slične legende, iako se mogu sa simbolične strane promatrati i u pozitivnom svjetlu (npr. zmaj je simbol zla, pa je figurativno riječ o pobjedi kršćanstva nad zlom i grijehom), učinile su da sveti Juraj postane manje svetac, a više narodni heroj, bez gotovo ikakve povezanosti s istinskom vjerom.



... neke riječi "posuđene" su sa: https://tunera.info/sto-znamo-o-svetom-jurju-zastitniku-senja/