petak, 24. kolovoza 2018.

... neka bude godišnji - i bi godišnji (dio treći Konjic, Jablanica, Međugorje) !!!

... nastavak putovanja trećeg dana donio nam je rastanak sa Eldžom u Konjicu gdje smo posjetili atomsko sklonište građeno za vojnu i političku vrhušku bivše Juge na čelu s Titom.

... prvo smo popili kavu rastavušu u Konjicu i malo se poslikali!















Titov bunker u Konjicu koji smo na Eldžinu preporuku posjetili godinama je bio vrhunski čuvana tajna. Građen je u tajnosti od 1953. do 1979., pod nazivom DO ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najbližih suradnika. Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.
Bunker je sagrađen sa namjerom da, u slučaju (atomskog) rata, funkcionira kao centar vojnih operacija (sklonište za Štab vrhovne komande) i sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i najbliže suradnike. Ovaj objekt, koji podsjeća na labirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, ureda i "predsjedničkog bloka"), bio je predviđen da osigura nesmetani život za 350 ljudi tijekom šest mjeseci. Do 90-ih godina izgradnja (u koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna.



... domačica, vodić(ka) koja nas je ne znamzašto smjestila u grupu posjetitelja kojima će se pričati na Bosanski. Sve sam razumio !!!


... ha, a da je netko ovaj nacrt iznio na sijetlo dana prije tridesetak godina, di bi mu bio kraj, a !?


... ventili, postrojenja, pročistači, filtri, agregati, sustavi veze, telefoni, centrale, karte, cisterne, labirinti, BETON !!!














... sustav veza sam po "sili teže" morao posebno proučiti, nečega se prisjetiti i tako to !













... dok još nisu ni sanjali današnji mobitelo i komp tipkači ja sam QWERTY imao u prstima !!!














... fali Ljubljana na donjoj slici !



... a imala je vrhuška i spremljen i odlično opremljen vinski podrum !








... inače bunker odnosno sustav podzemnog skloništa i njegovih odaja koristi se za različite umjetničke art instalacije i izričaje pa to daje dodatnu zanimljivost cijelom kompleksu, daje nam prostor za razmišljanja u vremensko političkom odmaku!





































... i izašli mi iz bunkera, skrovišta, atomca, povijest je iza nas, mislim si: Hajde neka netko prigovori tim novcima potrošenima ni za što, ma uvijek su nas vrhuške pljačkale, na ovaj ili onaj način, koncepte je isti - sve su ostalo nijanse!

... pivo na prizorima Neretve:





... opet Tito i opet NOB, opet rat i opet ...........
... Jablanica i "Most na Neretvi"
!





... i konačno - Međugorje, mir, molitva, misli; obitelj i zdravlje za sve moje bližnje !


 



... i još je tu, Gospa, nije ju Maminjo prodao !!!