utorak, 14. studenoga 2023.

... usputnosti - Krečana (Eko-etno selo Stara Kapela)!

 ... nekoliko fotki prije ulaska u staro eko etno selo Stara Kapela. Krečana. Prvo sam malo promašio put, pa odmorio, pa odlutao među šumske puteve te se vratio na ulazak u selo. I tamo u šumarcimia je zanimljivo, mirno uz zvukove ptica, kukaca, traktora s polja, no............


... prvo odmor, a onda u razgledavanje sela!





... u jezičnom pojašnjenju to je jama u kojoj se gasi kreč; vapnenica. No ovo su peći.



... kemija će kreč objasniti kao kemijski spoj Kalcij-oksid (CaO); živi kreč. Bijela tvar pri sobnoj temperaturi poznatiji kao kreč ili spaljeni kreč ili živi kreč, je naširoko upotrebljavan u ličenju zidova, zaštiti voćaka i dezinfekciji bunara. U Rimsko doba vojskovođe su raspršivali oblake kreča (u prahu) za gušenje neprijatelja. Starorimski bojni otrovi djelovali su na znojnu (vlažnu) kožu, dišne puteve i oči.


... spomenuti kalcij oksid u ovim pećima proizveden je termičkom obradom zagrijavanjem materijala kamenja krečnjaka temperaturom iznad 825 °C.  Proces pečenja kreča nazivamo kalcinacija. 


... radi razvoja kontinentalnog turizma na području Brodsko-posavske županije obnovljene su dvije krečane, a ova je na ulazu u selo. Krečnjak se u peče cca 24 sata, sve dok iz dimnjaka ne krene bijeli dim (a ne izabiru Papu). 


... gradnja krečane:


... do dolaska "Jupol" kanti to je bio težak te pretežno muški,a jedno vrijeme i unosan posao. Danas možda više nitko u Slavoniji ne pali kreč. Ovime se bavilo od Područja Dilj gore sjeverno od Slavonskog Broda pa po brdskim naseljima istočno od Nove Gradiške. Područja su to bogata vapnenačkim stijenama. * Kamen se žari u okrugloj peći koja je poput zemunice. Gotovo je cijela ukopana u tlo. Izgrađena je od kamena i opeke te zatrpana zemljom. Postupak nije nimalo lagan: - Najprije se kamen kroz otvor peći počne slagati od ‘simsta’ sazidanog na pola cigle u krug, pomalo se naginje prema sredini dok se ne ‘skubi’ (sastane). Prvo se slaže sitniji kamen za zid, a krupniji kamen ide u ‘kubu’. Kada je peć složena, vatra se odlaže i ne prestaje se ložiti dok se vapno ne ispeče.


... šumarak iznad eko sela.