subota, 2. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Martinska Ves !

 ... nakon zalaska u Odransko polje nastavljam koji kilometrić prema Martinska Ves, istom stranom obale i najsunčanijom stranom ulice u sam zvizdan.


... kad god sam dolazio ovdje uvijek me oduševljavao ovaj most. Ja sam ga prozvao "Brukliner"!         ... viseći most, jedan od tri u Hrvatskoj i jedini po kome ide promet motornim vozilima. Izgrađen 2002. godine kao zamjena riječne skele preko Save spajajući joj obale. Za vrijeme vrlo visokih vodostaja skela nije bila funkcionalna. Ukupna dužina mosta iznosi 178,6 metara, a širok je 4 metra što omogućava jednosmjeran naizmjenični promet uz jednu traku za pješake. Ova vrijedna turistička atrakcija ujedno je i jedini most između Save i Siska.


... parkiranje u samom centru mjesta, radi "uživanja" okolnih građevina i radi obnove zalihe vodom u mjesnom dućanu. Vrućina ne popušta. Općina Martinska Ves smještena je uz i rijeku Savu, na istoku je rijeka Lonja te na zapadu Odra. Martinska Ves ubraja se medu najstarija mjesta sisačke Gornje Posavine.  Ovo područje pripadalo je Moslavini koju je Bela III. darovao jednoj obitelji kao nagradu za sudjelovanje u ratu. U nešto kasnijoj povijesti kmetski kraj stenjao je pod vlasništvom i čizmom Tome Bakača Erdodya i njihove loze općenito sve do ukidanja kmetstva zaslugom bana J. Jelačića.


U Martinskoj Vesi Desnoj osnovana je škola1852.godine, ali s radom počinje tek 1855. jer nije bilo školske zgrade, koja je izgrađena 1856. godine.








 ... 1334. g. prvi spomen župe Martinska Ves-u spisima Ivana arhiđakona goričkog. Crkva je posvećena sv. Martinu biskupu.



... posebno me razveselio Sunčani sat na crkvi!










srijeda, 29. lipnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Odransko polje (Martinska Ves) !

... subotnji put iz Siska prema doma nakon odličnog sinoćnjeg druženja kod prijatelja iz MK Wild river odlučio sam napraviti desnom obalom. Potražiti neke znane i neznane puteve.


... jedan put odveo me ovdje; u Odransko polje i kako loša info ploča jedva ukazuje u njegov značajni krajobraz. Ploča "apšisala" na zubu vremena izgleda služi nekim "sačma idiotima"! Ustvari uočio sam smjerokaz za vidikovac Martinska Ves ! To mi je pobudilo nadu u nešto lijepo, zanimljivo, nešto što će oduševiti moje oko o oko objektiva mog fotića.


... ova krajobrazna divota; Odransko polje pripada Sisačko-moslavačkoj županiji, a prostire se od područja Grada Siska preko općina Lekenik i Martinska Ves. Najbitnija prirodna tvorevina je dakako
rijeka Odra i njezini poplavne nizinski predjeli. Odra pripada slivu rijeke Save i dugačka je 80 km. Odransko polje predstavlja dio većeg retencijskog sustava obrane od poplava Srednje Posavlje.

... pjevaju "Prljavci": Stoput sam se evo zakleo, a ja nastavljam: Pa u jutro sebe prevario - da na makadam sa XJR-om neću. Ali zašao sam i požalio nisam. Doduše niti do vidikovca došao nisam, ali zašto - tek ću kasnije objasniti.

... ovo srušeno stablo s urezanom sjedalicom mamilo je poneku fotku na užarenom suncu.



... Odransko polje je biološko raznolik krajolik međusobno prepletenih ekosustava poplavnih nizinskih šuma, pašnjaka i livada, rijeke Odre i stajaćih voda. 25.07.2006. godine zaštićeno je Zakonom o zaštiti prirode statusom Značajni krajobraz.

... ovdje se može pješačiti, biciklirati, pa i voziti motorom, uživati u otkrivanju 300-tinjak biljnih vrsta. Od životinjskih pripadnika uz nešto sreće možete opaziti okom ili objektivom kamere veći broj vodozemaca, gmazova, sisavaca, leptira i riba. Ovo je područje gniježđenja ptice kosca, a stanište su i štekavca – (Haliaeetus albicilla).

... od nabrojanih pripadnika faune uživao sam u njištanju konja, mukanju goveda, nisam uživao kao ni papkari u rojevima muha. 




... osušeni pripadnici flore !




... muhe na starom osušenom trupcu razvijaju strategiju napada na papkare!

... a ja na drugom kraju fotkam samoga sebe prkoseći im !


... jedno telić pišanje !


... jedini vidikovac koji sam pronašao jest lovačka čeka !




... malo prehrane !


... prozvao sam ga Nemirko !


... krdo papkara jednostavno mi je prepriječilo put u traženju pozicije vidikovca posvećenog pticama močvaricama.




... admiral se nasukao !


... pojilište sa solarnim panelom !



... cidikovac do kojega nisam dospio pronašao sam na internetskoj stranici.

*
*https://zastita-prirode-smz.hr/izgradeni-vidikovci-na-3-lokacije/

... još jedan prizor s interneta!
**
**https://savaparks.eu/znacajni-krajobraz-odransko-polje-585