petak, 16. lipnja 2023.

... usputnosti - Davor Pavelić - 0.8 (Outdoor exhibition Zagreb)!

 ... još jednom umjetnost na otvorenom. Davor Pavelić izlaže ispred ŠPUD-a. Teme su aktualne (rat u Ukrajini), a neke od prikazanih i s ne tako davnom tematikom pandemije, Trupm(izma), zidova podijela i sl.


... Davor Pavelić bivši je učenika ove škole. Prepoznatljivost i ugled stekao je radeći ilustracije za poznate naručitelje kao: The Boston Globe, The New York Times, Corriere della Sera, Wired UK, Harvard Business Review, HOW, McDonalds ect.


* No, naziv izložbe, a to je ujedno i njezin fokus je "0,8": visina je to koeficijenta za izračun mirovina samostalnim umjetnicima u Hrvatskoj, novi stari problem i predmet borbe samostalnih umjetnika. Kako pišu u pozivu na izložbu "Dok su svim ostalim djelatnostima te mjere ukinute već 2010. godine, samostalni umjetnici ostali su zakinuti za adekvatne doprinose mirovinskog osiguranja sve do 1. travnja 2023. kad im se koeficijent povisuje na stari iznos od 1,2 bez ikakve kompenzacije za izgubljene godine. Usprkos tome što samostalni umjetnici traže koeficijent od minimalno 1,8 koliko je u državnim institucijama u kulturi za srodna zanimanja, njihovi zahtjevi i dalje nailaze na zid nerazumijevanja".



... Ukrajina!




... zidovi u muško ženskim odnosima!?


... prva ilustracija lijevo gore; "tvit" ptičica radi gnijezdo u Trumpovoj glavi nazvana je: Leaving the Nest.


... gornja ilustracija desno naziva je: Rad od kuće!


... korona/pandemija kao motiv izražavanja.


... sloboda izražavanja!


... plakati dolje: Ženska prava hoću!




... nastavno i malo mojih motiva ispred glazbene kuće!




nedjelja, 11. lipnja 2023.

... oči pune Hrvatske - 1. lađarski kup grada Lipika!

 ... neretvanske lađe u Lipiku? ... do jučer bi to mnogima zvučalo kao besmislica, a od jučer je to stvarnost koja može prerasti u tradiciju. Jedno od lipičkih jezera je i Raminac. Omiljeno mjesto lokalnih, okolnih i daljih ribiča. Rado ga koriste šetači, biciklisti, ma i svi ostali namjernici.



... jezero možete "naći" dolazeći u Lipik sa zapada iz smjerova Novske ili Kutine. Ulaz prema jezeru s te strane nalazi se nasuprot ergele. S lijeve strane je drvena lovačka kučica do bijele ograde "Terme"! Ukupne je površine 12 hektara, a prosječna dubina jezera je 6 m. Izgrađeno je na potoku Ramnicu stvaranjem brane/nasipa 1973. g.  Jezero je bogato ribom kao što su smuđ, šaran, som, amur, deverika, štuka...




... utrka je održana na stazi dugoj 200 metara. Organizator je Hrvatsko šumarsko društvo, ogranak Bjelovar, uz pokroviteljstvo Grada Lipika i mnogih tvrtki. Idejni začetnik je Dalibor Horvat Dabo. 


... svoj prvi Maraton lađa Šumari su odveslali još 2012. godine. Sudjelovati će i ove godine na svom 12. maratonu. Dabo je od dvanaest veslao deset puta.



... utrci je pristupilo osam muških i čini mi se dvije ženske ekipe. Posebnost su prošlogodišnji pobjednici originalnog Neretvanskog Maratona lađa; muška ekipa Zagreba i ženska ekipa Siska. Poseban karakter međunarodnosti dodala je ekipa lađara iz Gračanice (BiH).
... pravila utrke: obje lađe kreću istovremeno iz suprotnih smjerova. Moraju što prije doći do svoje bove, okrenuti i vratiti se do polazne točke u dva "kruga".


... normalno da su događaj "oplemenili" OPG-i te ugostiteljska ponuda klope i cuge.





... pod šatorima je uvijek zanimljivo i prije utrke i tijekom, a nastavilo se i nakon utrke.








... natjecatelji(ce):









... borba za svaki zaveslaj.




... organizirana je i jedna posebna, revijalna utrka između spomenutih gostiju lađara iz bosanskohercegovačke Gračanice i lokalne ekipe Kuhari. Domaćini su nakon snažnih zaveslaja i žestoke borbe pobijedili. 









... u muškoj konkurenciji prvo mjesto je osvojila ekipa Zagreba, drugo je mjesto pripalo momčadi Đakova, a treći su bili Argonauti Bjelovar. Dodijeljene su i neke posebne nagrade.










.... događaj je ovo  koji još jednom snažno promovira Lipik. Velika posjećenost i interes mještana Lipika i Pakraca te mnogih gostiju zalog je vjerovanja u nastavak ove fantastične priče. Evo još malo slikica:


... veseli i inspirativni voditeljski dvojac: Mario i Dario, "zaslužili" su nagradu Vrckavi mikrofon.




... članovi HGSS-a, za svaki slučaj su ovdje, no hvala Bogu nisu imali potrebe za intervencijom.


... voda mutna, voda duboka!


... utrku je "otvorio" gradonačelnik grada Lipika, g. Vinko Kasana.


... uživancija i psećoj vrsti!


... bez motorića i vesala ova priča ne bi bila potpuna.









... kum i kuma!