petak, 19. kolovoza 2022.

... oči pune Hrvatske - dvorac Eugena Savojskog (Bilje)!

... svega desetak kilometara od Osijeka, u miru parka desetljećima propada lovački dvorac u baranjskom selu Bilje. Dao ga je sagraditi austrijski vojskovođa Karl Eugen od Croya, poznat kao princ Eugen Savojski u 18. stoljeću.


... princ Eugen Savojski umro je u Beču 21. travnja 1736. Slavu je stekao prvenstveno nakon svih pobjeda nad Turcima, što se smatra koa početak njihova kraja i na našim prostorima. Taj Austrijsko-francuski princ, izdanak je savojske dinastije te je smatran najvećim vojskovođom svoga vremena. Rođeni je Parižanin godine 1663. Studirao je matematiku i prirodne znanosti, no odlučio se za vojni poziv. Kako ga nisu primili u francusku vojsku stupio je u austrijsku vojsku, gdje je postigao sve vojne uspjehe i vojnu karijeru završio s položajem feldmaršala.





... kao i dvorac uništene su i info ploče ispred dvorca, nemarom i grafit-idiotima.


... heraldika: Grb princa Eugena Savojskoga na ulaznom pročelju i unutarnjem zidu iznad ulaza.



... zemljište za gradnju dvorca darovao mu je car Leopold u znak zahvalnosti za pobjede nad Turcima. Dosta je nepoznanica oko dvorca, kao točno vrijeme izgradnje, nastanak perivoja oko dvorca, graditeljstvo se pripisuje austrijskom arhitektu Johannu Lucas Hildebrandtu što također nije sto posto potvrđeno. 



... vojskovođa Eugen Savojskibio je vlasnik četiriju dvoraca u Baranji. Živio je samački, neoženjen i bez djece. Legenda govori o želji/naredbi da mu balzamiraju srce i pošalju ga u Torino u obiteljski mauzolej De Savoy.



... 1720. godine izgrađena je i dvorska kapela posvećena Majci Božjoj i do izgradnje župne crkve imala je ulogu župne kapele. Danas joj nisam našao tragova.



... zdanje je bilo obnovljeno 1974., potom je postao sjedište Radne organizacije za lovnu privredu »Jelen«. Nedavno su dio dvorca rabile Hrvatske šume te uprava Javne ustanove Park prirode Kopački rit. U podrumskom prostoru bila je nekada izložbena galerija »Eugen Savojski«. Sada je unutrašnjost puna ostavljenih registratora, bilježnica, brošura, raznog smeća, polomljena namještaja, opasnih električnih instalacija (iako bi trebalo vjerovati da si bez el. energije). Nije sigurno hodati hodnicima i stubištem radi mogućeg urušavanja.




... opkopi oko dvorca kažu povjesničari podsjećaju na kasnosrednjovjekovni način uređenja obrane nizinskih burgova.


... 2018. predstavljena je ideja pretvaranja dvorca Eugena Savojskog i obližnjeg perivoja u multifunkcionalni centar sa sadržajima za turizam i lovstvo, izložbenim prostorima, prezentacijskim dvoranama, informativnim centrom, vinskim podrumom, ugostiteljskim i drugim sadržajima - no ništa se do sada ne događa, sve i dalje propada. Slijedeća obećanja u svjetliju budućnost dvorca došla su 2021.g. od općine Bilje, Županija i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova - no vjerojatno izrađuju dokumentaciju ...


... trebali bi ga slaviti i u susjednoj državi, jer među svim vojnim pohodima i pobjedama pripisuje mu se i osvajanje/oslobađanje Beograda 1717. godine od Osmanlija.


... zdanje je kroz povijest bio sjedište kraljevsko-vojvodskog posjeda Belja, a potom su se vlasnici mijenjali: Dvorske komore u Beču, kćeri kraljice Marije Terezije, članovi obitelji Habsburg, zatim je bio u državnom vlasništvu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Kraljevine Jugoslavije do 1920. godine kada je proglašen državnim dobrom te  države. Vjerojatno su bili svi bolji gospodari nego svi u vremenu od Domovinskog rata do danas.

srijeda, 17. kolovoza 2022.

... usputnosti - Zeleni otok (Batina)!

















... oči pune Hrvatske - Sulejmanov most (Darda)!

 ... možete do pretpostavljene lokacije mosta krenuti i iz Osijeka, od Tvrđe, mosta preko Drave prema Baranji i dalje prema Mađarskoj. Od toga mjesta je davno i Sulejman posegao za daljnjim prostranstvima i osvajanju Sigeta, naime prvo je sagradio i taj most u Osijeku (dakako ne u sadašnjem izgledu). Ostatci o kojima pričam nalaze se nedaleko dvorca Esterházy u Dardi. 


*

*


... najzanimljivije od svega je što se nalaziš na lokaciji koja se naziva mostom, a mosta nigdje, kao da ga je gradila jedna poznata stranka! U samom mjestu postoji oznaka za most, ali neupućeni će očekivati nekakvo staro kameno zdanje, njegove lukove negdje iznad Drave ili nekog njenog rukavca. No doći će do dvorca, možda tražeći i odustati. No trebaju poći perivojem Dvorca u smjeru prometnice Osijek - B. Manastir, stazom pored obeliska žrtvama Prvog svjetskog rata.






... most je bio dugačak 6, a po nekim izvorima i 8 kilometara. Cijelom dužinom bio je širok 6 metara, a na svakih stotinjak metara imao je stražarnice i ogradu cijelom dužinom. Za gradnju mosta nisu korišteni čavli.



... nakon izgradnje sljedećih stotinjak godina most je redovito održavan i popravljan. Naplaćivala se mostarina za sve osim vojnika i plemića. Lijepa se para skupila, jer je most bio i glavni trgovački put u to doba.

... lukavi su bili Turci, u slučaju napada neprijateljske vojske jednostavno bi rastavili most na lađe/pontone. Lađe odnese rijeka, a vojnici ih po prestanku opasnosti sakupe i opet sastave.