srijeda, 17. kolovoza 2022.

... oči pune Hrvatske - Sulejmanov most (Darda)!

 ... možete do pretpostavljene lokacije mosta krenuti i iz Osijeka, od Tvrđe, mosta preko Drave prema Baranji i dalje prema Mađarskoj. Od toga mjesta je davno i Sulejman posegao za daljnjim prostranstvima i osvajanju Sigeta, naime prvo je sagradio i taj most u Osijeku (dakako ne u sadašnjem izgledu). Ostatci o kojima pričam nalaze se nedaleko dvorca Esterházy u Dardi. 


*

*


... najzanimljivije od svega je što se nalaziš na lokaciji koja se naziva mostom, a mosta nigdje, kao da ga je gradila jedna poznata stranka! U samom mjestu postoji oznaka za most, ali neupućeni će očekivati nekakvo staro kameno zdanje, njegove lukove negdje iznad Drave ili nekog njenog rukavca. No doći će do dvorca, možda tražeći i odustati. No trebaju poći perivojem Dvorca u smjeru prometnice Osijek - B. Manastir, stazom pored obeliska žrtvama Prvog svjetskog rata.






... most je bio dugačak 6, a po nekim izvorima i 8 kilometara. Cijelom dužinom bio je širok 6 metara, a na svakih stotinjak metara imao je stražarnice i ogradu cijelom dužinom. Za gradnju mosta nisu korišteni čavli.



... nakon izgradnje sljedećih stotinjak godina most je redovito održavan i popravljan. Naplaćivala se mostarina za sve osim vojnika i plemića. Lijepa se para skupila, jer je most bio i glavni trgovački put u to doba.

... lukavi su bili Turci, u slučaju napada neprijateljske vojske jednostavno bi rastavili most na lađe/pontone. Lađe odnese rijeka, a vojnici ih po prestanku opasnosti sakupe i opet sastave.



Nema komentara:

Objavi komentar