četvrtak, 6. lipnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Terra Panonica (Pleternica)!

 ... nastavak uživancije u Pleternici. Preko puta Muzej-a bećarca još jedno je reprezentativno zdanje. Interpretacijski centar Terra Panonica. Zemlja Panonskog mora.


... još pod dojmovima i s taktovima bećarca prijeđosmo cestu i uđosmo u jedan drugi, prastari svijet. Moderno plavetnilo koje nas vraća u davnu prošlost objašnjavajući ljepotu nekadašnjeg Panonskog mora od prije 24 milijuna godina. Prava sitnica! Na ulazu nas sa zida pozdravlja kit Đuro uz ljubaznu domaćicu, djelatnicu centra. Krenusmo u istraživanje drevnih (i sadašnjih) biljaka i životinja ovoga kraja te tadašnjeg ogromnog prostora Panonskog mora.




... lusteri izrađeni po uzoru na koralj!


... odmah nakon pozdrava upućeni smo u ono što je pred nama kroz šest tematskih cjelina. Počinjemo roniti Panonskim morem pomoću VR naočala. *VR naočale mogu koristiti dvije osobe u isto vrijeme i nalaziti se u zajedničkoj virtualnoj stvarnosti. Možete se međusobno vidjeti i komunicirati pokretima! Ovo iskustvo zasigurno nikad nećete zaboraviti.
... zanimljivo iskustvo, posebno za nas neiskusne s takvim čudnim pomagalom na glavi! Zar sam ovo oženio, zapitah se!? :)


... spomenuh tematske cjeline koje ćete ovdje doživjeti. *Istraživanje pradavnog Panonskog mora, upoznavanje pet staništa iz okruženja: slavonskih šuma Dilj gore, značajnog krajobraza Sovskog jezera, vodenog carstva rijeke Orljave, obojenih mirisnih travnjaka i tajanstvene špilje Trbušnjak.


... istovremeno okret prema raljama megalodona koje se sjurio prema nama. Nezaboravno.


... a vidi ovo! ... teško je prenijeti doživljaj ove šetnje jer ne mogu opisati svaki uzdah, iskreni zadivljenost, gubitak orijentacije u tim plavetnim "dubinama". Plivaju pradavna bića oko nas, a mašta radi svašta upotpunjavajući doživljaj.


... kako baš nismo najmlađi naraštaji nismo zavirivali u edukacijske škrinje koje su većinom njima namijenjene s ciljem poticaja ljubavi prema prirodi i njenom očuvanju. Rekoh da nismo najmlađi, no crtiće nitko ne odbija. Tako smo i mi upućeni u multimedijalnu dvoranu pogledati petnaestominutni 2D animirani film. Opet je kit Đuro glavni lik.




... nekada je između Psunja, Papuka i Krndije, gora nadomak Pleternice, podmorjem Panonskog mora krstario najstariji i najveći sisavac – kit? **Znanost kaže da su u davnini, prije dvadesetak milijuna godina, pomicanjem tektonskih ploča stvoreni planinski lanci (Karpati, Alpe i Dinaridi) koji su odijelili ogromne količine vode.




... proširena stvarnost uz pomoć tableta. Proučavamo zidni postav određenih biljnih i životinjskih vrsta, njihove zanimljivosti i jedinstvenosti. Učimo te na kraju odgovaramo na kviz pitanja. Tko nije pazio na satu!? *Uz kreativne ilustracije, diorame i nadasve zanimljive tekstove i izloške, upoznajte bića koja plivaju, gmižu, hodaju, pjevaju, love i lete.





*** “Pomicanjem tektonskih ploča prije dvadesetak milijuna godina stvoreni su planinski lanci (Karpati, Alpe i Dinaridi) koji su odijelili ogromne količine vode pradavnog mora. Nastalo je jezero sa slanom vodom koje je postepeno izgubilo salinitet. Ta izolacija natjerala je žive organizme na prilagodbu na nove uvjete života što je dalo zamaha razvoju osobite, ponekad i endemske, flore i faune. Kasnije je i jezero presušilo, a otoci slavonskog arhipelaga postali su slavonske planine, a morsko dno postalo plodno kopneno stanište brojnih vrsta. Mijenjajući ime: mare postaje terra” nastavljaju s objašnjenjem Muze te dodaju kako su metamorfoze planeta i stalne mijene i transformacije u prirodi lajt motiv koncepcije izložbe koja posjetitelja poziva na multimedijalni doživljaj i istraživanje prirodnog svijeta mare/terra kao nevidljivog i vidljivog, pradavnog i sadašnjeg, naoko statičnog, a u stvari u stalnom kretanju, nepresušno vitalnog i istovremeno krhkog.





... važno je znati:
Lokacija
Trg Zrinskog i Frankopana 4,
Pleternica, 34310 Hrvatska

Radno vrijeme
Utorak – Petak
08:00 -16:00
Subota – Nedjelja
16:00 – 20:00

Email:
info@terra-panonica.hr
Kontakt:
034/ 255 – 411

POTREBNA PRETHODNA NAJAVA!



...  fosili kroz izrađene replike nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti “slavonskog arhipelaga”.


... grad Pleternica nositelj je projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pomaknute su granice stvarnosti i mašte.





... pravretence na dlanu!

... a sad malo o meni - Pakrački list!

 ... objavljeno ljubaznošću Pakračkog lista i autora Franje Delača. Nakon očeve priče eto i moje u našem lokalnom glasilu. Hvala na ukazanom prostoru.



srijeda, 5. lipnja 2024.

... oči pune Hrvatske - Muzej bećarca (Pleternica)!

 ... pada kiša napolju, kaplje i meni po prozoru provocirajući  dosadu zadnjih dana godišnjeg odmora u rodnoj kući. Kratko razmišljanje i izbor: usisavač ili iskoristiti dan ma kakav on bio. Umarajući mozgovne vijuge ni sam ne znam od kuda sam se sjetio Pleternice te Muzeja bećarca. Alarmiram sina, pratnju mu te ženu, dajem im rok spremanja i pokreta za petnaestak minuta. Gle čuda, krećemo!


... cestom iz Lipika preko Pakraca, "Požeškom" kako je u kraju on dragosti nazivamo ne treba nam dugo. Dijelimo u autu uzbuđenje malog izleta, onako iskreno kao djeca. U sebi razmišljam o izvrsnoj ideji i promociji ponosa Slavonije, Baranje i Srijema - bećarca. Cesta vijuga kroz sela i šume tog dijela Požeško Slavonske županije. U mislima se prisjećam znanih stihova bećaraca; ponajviše Kićinih. 

Da Bog da se privrnula na me 
(Da Bog da se privrnula na me)
Prikolica puna udovica 
(Prikolica puna udovica)

... kroz priču nakon oko sat vremena lagane vožnje stižemo u centar Pleternice, grada domaćina ovog muzeja otvorenog 2023. godine. Promijenila se, proljepšala i uredila Pleternica od zadnje mi posjete. Susrećemo se i sa starim znancem s Cro chopper foruma Free Spiritom (Zoranom Lukačevićem). Potražismo okrjepu u jednom kafiću tik do muzeja i glavnog gradskog trga koji nosi ime - Trg bećarca, tko bi pomislio!?

... moj osmijeh tik Do Kunina i Spiritova.

... bećarac, narodno blago ispjevavano kroz stoljeća Slavonske povijesti pjeva i nadpjevava se u dva (ponavljajuća) stiha, desetercem. U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U Hrvatskoj je sveukupno 18 takvih dobara. Ma s bećarcem se veselilo, ilo, pilo, ljudikovalo! Ljudi su ga nosili, on je nosio ljude. Nikada nije bio namjerno prost, ali nije mu strana i pokoja riječ izvan pristojna konteksta. To su tzv. "masni" bećarci. No, na spjevani bećarac ne smiješ se ljutiti. Neka te ponese, smisli i ti stih, uzvrati, zazviždi, zajuškaj !!!

Igrale se curice na brijegu, (2x)
smrznut pimpek pronašle u snijegu, (2x)
stisnule se pa u njega pušu, (2x)
ne bi li mu povratile dušu. (2x)


Pleternico volim tvoje staze (2x)
i curice što po njima gaze! (2x)


Svi bećarci imaju istu melodiju od 24 takta i pjevaju se uzastopno. Glavni pjevač pjeva prvi stih, a slušatelji ga ponavljaju uz melodijsku varijaciju. Drugi stih je humoristična antiteza prvom i obično završava smijehom pratećih pjevača. Trajanje izvedbe ovisi o energiji i kreativnosti glavnog pjevača koji mora posjedovati snažan glas i širok repertoar starih, ali i novih kitica, kao i sposobnost njihova kombiniranja. (Wikipedija)

Pitaju me kako mi je ime (2x)
Šokac ime a Hrvat prezime (2x)



... prije donjih prostorija muzeja moramo svratiti do dijela na galeriji posvećenog Graševini, pitkom dragulju Slavonije. Mala kuća graševine. Kažu u muzeju da se rodiš kao bećar, ali vino pomaže u procesu. Nema bećarske pisme bez vina. Ili jesi bećar ili nisi; nema sredine.


** Svijet graševine koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije. Projekt je zamišljen kao podrška vinarima i turističkom sektoru županije, a uz pleternički muzej, obuhvaća izgradnju i opremanju Spahijskog podruma u Pakracu.


Alaj volim popit vina pobro,
i pritisnit' kakvu snašu dobro.
Bačvo moja, moj garavi sude,
kraj tebe me svako jutro bude.


... ja u društvu virtualnih snaša i bećara. Zanimljivo; ravnopravno s muškarcima bećarce su pjevale i žene. Smisao bećarca je natpjevavanje, svojevrsnoa pjevačka borba između svih dobnih skupina muškaraca i žena.


... dvoboj bećara Pave i poznatog slavonskog repera Kandžije.


... karta bećarca i srodnih napjeva u Europi. **Bećarac izvorno živi u usmenoj predaji kroz natpjevavanje, prenosi se s koljena na koljeno, a nerijetko se njegovi deseterački stihovi smišljaju tijekom pjevanja kako bi bio što prilagođeniji onima kojima je upućen.


** Nasmijat će vas čak 400 bećaraca prevedenih na engleski jezik. Tako će primjerice stih „Rastepo sam ćaćino imanje, ubilo ga moje studiranje” na engleskom zvučati “My father had to sell his property, to pay for me to finish university”.


... bećarski vremeplov upoznao nas je s nekim legendama:


... Šima Jovanovac i kožni prsluk Vere Svobode.


... Zlatko Bourek.


... u vitrinama pohranjen spomen na bećarsku kuću slavnih.



... Marija Pavković Snaša.


... Fabijan Šovagović.


... već spomenuti legendarni Krunoslav Kićo Slabinac!



*** Bećarac je nastao je u periodu ukidanja vojne krajine, odlaskom turaka. Već je M. A. Relković krojio bećare u svom satiru. Danas su nestali bećari, ali je ostao bećarac. Naziv bećar vuče korijen iz turske riječi „bekar“ koja u slobodnom prijevodu na hrvatski simbolizira momka samca, bekriju i veseljaka sklonog piću i ženama. Bećar nije volio raditi, bio je neženja, a udvarao se djevojkama i udanim ženama.


... sobica za pjevati bećarac, nisam ponio snimku kako ne bih uvrijedio zaslužne svojim beton glasom i falš sluhom. Našao sam negdje zapisano: *Od poruge bećaraca, “šokačkih pismica”, baš nitko nije bio zaštićen. Dvojezični, hrvatsko-engleski Zbornik "Bećarac na putu", koji objedinjuje tekstove, misli i razmišljanja o povijesti bećarca, njegovu nastanku i predaji s koljena na koljeno.


... običaji Slavonije, Baranje i srijema vezani uz bećarac; licitarski proizvodi.


... bez kvalitetne hrane ne može se pivati bećarac.

Alaj volim jesti kobasice,
i popiti dobre šljivovice.



... oj rakijo rako, ja te volim jako,a ti mene rako u jarak polako! Ovo nije bećarac, ali je nadaleko poznata posveta rakiji.


A što si se nalokao diko,
sad' te gledam majmunova sliko.
Alaj sam se rakije natuko
jedva sam se do kuće dovuko.



... žito, žetva, kruh!




... kapa ljelja i marama zetinarka.



...moja snaša Kuna!

Ženo moja nemoj biti ljuta,
kad'ja pijem miči mi se s puta.




... danas djeca nebi dokučila čemu služe ove dragocjenosti za stvaranje buke!



... bećari u pokladnom jahanju!



... perje i čijanje perja za jastuke i perine uspomena!



... vjenčanja nisu mogla bez bećarca, bećara i snaše.





... dukati!


... urešena svadbena kola!





... škola za male bećare!






... vrtuljak!



... za one koji žele znati više:



... moj mlađi bećar Domi.



... odosmo srca puna bećarca prema Interpretacijskom centru Terra Panonica!