četvrtak, 7. travnja 2022.

... usputnosti - STAZA HRVATSKIH VELIKANA (City Center one East; ZG) !

 ... uđeš unuku potražiti tenisice, a izađeš kroz mini izložbu postavljenu u trgovačkom centru !

... zanimljiva ideja i promocija naših znamenitih ljudi !

... evo slikica, evo skulptura i scan kodova koji Vam kazuju sve o našim velikanima.

... istražite !



















srijeda, 6. travnja 2022.

... usputnosti - spomenik Domovini i Dagerotipija !

 ... spoj (ne)spojivoga u fotografiji !

... na Trgu Stjepana Radića, između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave Grada Zagreba smješten je po zamisli pok. gradonačelnika Mikija Bandića spomenik Domovini. Zamišljen kao spomenik hrvatskog identiteta i mjesto za odavanje počasti Domovini, postao je nova vizura gradskog središta uklopljena u postojeći urbanizam.


... to je prvi današnji spomen. Drugi je vezan uz Dagerotipiju kao ključni izum vezan uz razvoj fotografije. U današnjim snimkama spomenika Domovini spajam ovaj izum francuskog umjetnika i kemičara Louis-Jacques-Mandé Daguerre-a.




... spajam spomenik Domovini i spomen ključnom trenutku u razvoju budućnosti fotografije.




... Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića.




... spomenik se sastoji od tri cjeline: Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljona, koji zajedno čine mjesto službenog odavanja počasti našij Domovini.




...koncertna dvorana Vatroslav Lisinski.


... Monumentum u dodiru s proljećem !


utorak, 5. travnja 2022.

... oči pune Hrvatske - glava bradatog Rimljanina (Zagreb)!

 ... po Zagrebu se uvijek kopalo, radilo, gradilo, istraživalo. Pa i Manda je kažu zagrabila nedaleko lokacije ovog pronalaska. Zagrabio je netko davne 1870. godine u današnjoj Petrinjskoj ulici (k. br. 3). Ustvari, kopao je neki veleposjednik Poliš(č)anski iskapajući bunar.


... ovaj nalaz smatra se najstarijim dokazom o životu na području današnjeg Zagreba. Potiče iz iz 3. stoljeća.


... našao sam podatak da je glava Rimljanina nađena je u malom staklenom ormariću ugrađenom u tadašnju stambenu zgradu. No jedan podatak govori o iskapanju zdenca (bunara), a drugi o pronalasku u stambenoj nastambi !?!? ... vjerojatno predstavlja nekog Rimskog vladara iz tog doba.


... kasnije je glava bila u posjedu (o čemu nema pisana traga kako mu je u posjed dospjela) Ivana Kukuljevića pl. Sakcinskog. Pouzdano je da ju je Sakcinski 1873. godine darovao tadašnjem Arheološkom odjelu Narodnog muzeja (današnji Arheološki muzej).


... možda su ovim prostorima od Andautonije do današnjeg glavnog Zagrebačkog trga šetali Rimljani u togama. Zagreb prije Zagreba. 

... glave su se nakon više od stoljeća nakon pronalaska sjetila dva arheologa i neki tadašnji arhitekt koji su Zagrepčanima odlučili prikazati kako je njihov grad izgledao prije 1094., godine. Negdje u vrijeme osnivanja zagrebačke biskupije. Izrađena je replika i postavljena ispred dvorišta Petrinjske br. 3. Podsjeća nas kako bi svatko tko onuda prolazi mogao saznati da je život u glavnom gradu postojao puno prije nego što je grad uopće osnovan.