nedjelja, 4. veljače 2024.

... oči pune Hrvatske - Španovica!

 ... zabranjeno selo! Kao klinac znao sam čuti ime Španovica, no nisam shvaćao što znači, što predstavlja. Stariji su brzo prešli na neku drugu temu ukoliko su shvatili kako su nešto "krivo" rekli pred klincem. Kako sam odrastao, tako se i širio krug ljudi koji su nešto spomenuli, znali, upoznavao sam i neke Španovčane. No čudan zid tajnovitosti nije se smanjivao. 

... znatiželja je rasla, informacije su dobivale konture, a oblik je formiran početkom devedesetih. Prestalo je postojati Novo Selo, a iz pepela se uzdignula Španovica. Prijepori i istine nisu nestale sve do danas. Istine ovise o izvoru i želji izvora kako bi baš njihova istina bila najistinitija. 


... u svakom slučaju Španovčanima do NDH nije bilo lako u okruženju "komšija" brđana. Još im je teže bilo nakon što su ih osloboditelji s krvavim petokrakama zatukli i zatirali nakon sloma NDH pa sve do početka devedesetih. Teško je s malo znanja i bez znanstvenih činjenica nešto suvislo pisati o ovoj i danas teškoj temi. Odlučio sam vjerovati činjenicama g. Tončija Erjaveca, Španovčanina koji je svoje istraživanje mogao svijetlu dana podastrijeti tek nakon početka devedesetih godina prošloga stoljeća. Njegova je knjiga - "Španovica. Kronika nastajanja i nestanka" objavljena 1992. Iste te godine 24. veljače Španovici je vraćeno ime koje su partizanski krvoloci zatrli. Veći dio knjige bio je završen još 1982. godine.


... Španovica se proteže uz glavnu prometnicu Pakrac - Požega, nedaleko toka rijeke Pakre uz obronke Psunja. Do sredine 19. st područje je bilo nenaseljeno. "Wiki" kaže kako je godine 1865. od prijašnjih vlasnika, veleposjednika, zemljište je otkupila Bečka banka (Wienerbankverein), razdijelila ga na jednake parcele i dala u prodaju, uz povoljne uvjete otplate na 30 godina. U godinama 1865-1870. naselili su se ondjeHrvati iz Gorskog kotara (najviše iz Ravne Gore, zatim iz Mrkoplja, Starog Laza, Lokvi idr.), te nešto Slovenaca. Tako je nastalo selo Španovica. Dobilo je ime po "Španu", grofovskom nadgledniku. Naseljenici su se uglavnom bavili poslovima u šumarstvu (drvosječe, radnici u pilanama, prijevoznici i dr.), za koje je u tom dijelu Slavonije postojali dobri uvjeti, te je u narednim desetljećima selo bilo dosta prosperitetno i naraslo do približno 1.300 stanovnika.


* Godine 1942. selo su napali partizani ubivši pri tom u jednom danu 142 stanovnika Hrvata , pri čemu je najmlađa žrtva bilo dijete od 9 godina. Kasnije je ubijeno još 250 Hrvata Španovice. Selo je toga dana najvećim dijelom spaljeno, a preživjelo hrvatsko stanovništvo rastjerano s trajnom zabranom povratka. Selu je zatrto i ime; prozvano je u velikosprskom stilu Novo Selo.



*Nakon 1945. srbokomunisti su zabranili povratak preživjelim Hrvatima. U selo su se naselili i prisvojili ga Srbi, koji su ga 1942. i palili. Ta nepravda traje sve do danas: preživjeli Španovčani i njihovi potomci ni u hrvatskoj državi nisu dobili pravo na povrat svojega vlasništva.


* Nažalost učinjena je čak nova nepravda: Srbima koji su se 1991. oružano pobunili, uništavali Pakrac i Lipik, obnavljene su kuće na zemlji koja je nakon 1945. i administrativno oteta od protjeranih Španovčana. Crkva Sv. Duha u Španovici ostala je čitava u napadu 6. listopada 1942. godine. Zapaljena je tek dva tjedna nakon tog napada. Izgorjelo je sve osim zidova koji su ostali sve do 1945. godine. Nakon rata zidovi crkve minirani su sa 75 kg dinamita, a cigla je ugrađivana u staje i svinjce novih srpskih kolonijalista.



... petokrakaši su uništavajući imovinu Španovčana išli tako daleko da su betonske spomenike s mjesnog katoličkog groblja ugrađivali u temelje svojih štala, svinjaca i kuća. Pored toga groblja podignut je spomenik španovačkih stradalnika u razdoblju 1939.-1949. godine.



... groblje je i sada zapušteno, samo dva uređena groba sa spomenikom se uočavaju.




... najčešći posjetitelju su razni papkari o čemu svjedoče svježi tragovi rovanja divljih svinja i nakupine izmeta njih i ovaca. Za divljač razumijem da se ih se iz šume ne može zapriječiti, no tko pušta koze i ovce na ispašu po groblju: Možda ....









... riječi g. Trohe (zamjenik županice Požeško Slavonske): Ne možete jednom narodu uzeti identitet. Možete promijeniti mjesto, uništiti groblje, nasipati preko njega poljski put, sakriti spomenike, ali time niste ponizili te ljude, već sebe.





... dva groba ispod hlada zimzelena:


... još jedna stravična činjenica tišti današnje potomke Španovčana: imovina oteta 1942-45. godine, osim nekolicine poljoprivrednih i šumskih parcela, nikada nije fizički nikome vraćena niti u RH.


... malo prije staze za spomen područje nalazi se raspelo sa zvonikom i spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.





* https://narod.hr/kultura/24-veljace-1992-spanovica-pakrac-vraceno-ime-selu-gdje-su-partizanski-krvoloci-pobili-i-prognali-sve-hrvate