srijeda, 2. studenoga 2022.

... oči pune Hrvatske - park šuma Grmoščica (Kustošija, Zagreb)!

 ... ponekad blago imaš iznad glave, svjestan si ga no ni ne pogledaš ga, ne obiđeš ga. Pogotovo ukoliko je riječ o blagu majke prirode. Takvo blago je Grmoščica. Meni iznad glave. Do prvih grančica i travki od Zagrepčana nepravedno zapostavljene Grmoščice treba mi desetak minuta lagane šetnje.


... svakako ju treba upoznati, prošetati, nadisati se zraka, mirisati šumu, slušati njene zvukove, puniti baterije. Prostire se na 32 hektara. Uređivana je kroz trogodišnji projekt URBforDAN. Na uređenje je uloženo je 355 tisuća eura. Uređene su pješačke i biciklističke staze (MTB i BMX), šetnice s mnogim klupama, igralište za mali nogomet, trim staza. Postavljeno je četrnaest edukativnih ploča s informacijama o flori i fauni koje još nisu polomljene, no neke na žalost nisu izbjegle flomastere kretena. Pluća ovog dijela grada. Veliku brigu u uređenju i održavanju Grmoščice ima uprava Hrvatskih šuma.


... na tromeđi ulica Grmoščica lijeva, Grmoščica srednja i Grmoščica desna čeka nas ruglo koje mladac od gradonačelnika ignorira, negira, ne vidi zajedno sa svojim poltronima kao ni pok. Bandidos sa svojima. Smeće, smeće, svuda oko nas, na samom ulazu u park šumu.


... dolazimo do zadnjeg vidljivog ostatka postojanja pogona ciglane gdje se iskapala glina i vagonima spuštala prema ciglani na Črnomercu. Zgrada ruglo koja strši na početku šume. U stvari njeno postojanje služi kao još jedno skupljalište smeća.





... no krećem dalje, upijam ljepotu jeseni u šumi, istražujem staze, promatram hrabre bicikliste, lovim fotićem prve ljepše kadrove prirode, pratim markacije. Prisjećam se i nekih kulturnih manifestacija koje su ovdje održavane: Grmi Grma, likovne radionice ...



... glog, jedna od ljepših trnovitih grmastih biljaka šuma, vrtova i parkova. Posjeduje ljekovita svojstva, nekoliko ih je vrsta no nisu svi pogodni za medicinsku uporabu. 




... koliba od pruća, ne pruža puno zaklona no mami osmjeh!






... no kako god sada uređena bila ipak nađeš i na tragove neodgovornih. Motiv odgovornima iz Hr. šuma da bolje prokrstare i očiste šumu.


... ajmo dalje po tvornici kisika !




... ne mogu odgonetnuti je li ovo zapušteni izvor ili nešto .......



... a ni ovaj "bunker" mi nije jasan!



... hrast kitnjak glavna je vrsta uz bukvu i grab. Možemo pronaći i nešto divljih voćkarica, kao što su trešnja, kesten divlji i pitomi. Populacija kestena nažalost jako je oboljela od raka kestenove kore. Traje borba za njegovo očuvanje. U novije vrijeme iskrčene čistine pošumljavaju se četinjačama.





... spomenuo sam info ploče, vrijedne stoičke edukatore!


























... vidikovac, predivan panoramski pogled, kažu kako je posebno uzbudljiv u vrijeme zalaska Sunca. Mjesto punjenja baterija, odmora, čitanja knjiga, spremanja ispita. Mjesto mnogih poljubaca. Početak triju spusnih biciklističkih staza u blizini malog trim poligona.










... trim staza i malonogometno igralište !





... biciklistički poligon!









... rijetke životinjske vrste koje sam uočio, smrdljivi Martin i leptir u kasno-jesenskom letu.








... ne mogu shvatiti ovu "instalaciju"; treba li ovo biti gnjezdilište za malene vrste ili ...


... ljuljačka i još jedno mjesto s divnim pogledom na dio grada!









... ono najljepše jesu gljive, vjerojatno većinom nejestive (ili one koje su samo jednom jestive). Užitak ih je bilo pronalaziti i "klikom" bilježiti u svom staništu. Moje znanje o gljivama nije za "UPORABU", nisam stručnjak, pogađam vrstu guglanjem! ... ajmo u moju amatersku mikologiju!

... mislim da ova gljiva pripada rodu krasnica koje spadaju u sve tri skupine: jestive, nejestive i otrovne. Ima ih puno u različitim bojama.
Ova mi se čini kao jestiva krasnica; Russula vesca Fr.


.... ovo mi sliči na gljivicu tinder, moguće neotrovna, čak jestiva - Bjorkander.


... djeluje mi kao gljiva iz porodice klobuka; Xerocomus porosporus.


... na panju je moguće Mycena inclinata, vjerojatno nejestiva, našao sam da je zovu- kapa hrastovog panja. 




... ukoliko je ovo Bijela pupavka treba od nje bježati kao i od poznatije Zelene pupavke. Otrovno!!!


... neka ostarjela gljiva, borila se za život između betonske stube, sitnog tucanika i malo zemlje.





























2 komentara:

  1. ono su bunkeri iz diba partizana.. da, nazost unatoc ljepoti i divnoj prirodi i dalje postoje ljudi koji sumu smatraju odlagalistem smeca. Hvala na tekstu. Nekada davno je postojala i pecina, a postoji i borova šuma 🙂

    OdgovoriIzbriši
  2. ... vjerojatno se komentar o bunkerima odnosio na tekst o Križišću. imam pitanje; kada su partizani stigli izgraditi bunkere, ipak mi je vjerojatnija teza koju sam našao da su ih gradili talijanski okupatori u vrijeme drugog svjetskog rata!?

    OdgovoriIzbriši