nedjelja, 29. svibnja 2022.

... oči pune - utvrda Herceg Stjepana Kosače (Ljubuški)!

 ... ukoliko ti se pruži prigoda iskoristi je, tako sam i postupio u rano subotnje jutro stigavši u Ljubuški.


... došli smo u svatove, pa smo/sam prijepodne je provedeno u obilasku znamenitosti u društvu žene i brata. Nije ih trebalo nagovarati kako utrošiti vrijeme do početka svatovskog okupljanja. Za početak malo pozicioniranja i poneka riječ o Ljubuškom (sa info ploče).



... tvrđava potiče iz 15. stoljeća. Izgrađena je na vrhu brda Buturovice, odakle se pruža prekrasan pogled na cijeli pogranični kraj. Djeluje impozantno, kao neosvojiva utvrda. Povijest je zabilježila kako je tvrđava nastala u vrijeme borbi Stjepana s vlastitim sinovima, knezovima Vladislavom i Vlatkom, a radi požude oca koji je htio zadržati sinovljevu ljubav.




... Stjepan Vukčić Kosača, veliki vojvoda bosanske države (?, oko 1404 – ?, 22. V. 1466).Nosio je titulu vojvode Hercegovine i utvrda je po njemu dobila ime. Na prvi spomen njegovog imena Kosače pomislimo na Stari grad iznad Blagaja (koji sam već ranije obišao), a u kojem je boravio većim dijelom godine. Postoji još i stari grad/utvrda u Stolcu koju ću nadam se posjetiti što prije, a vezan uz istog velikaša. Vidi više: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=33298



... utvrda dominira iznad Ljubuškog, nije ju teško posjetiti, odlično je sve označeno, stiže se do nje svim prijevoznim sredstvima, biciklom, motorom, autom, a i pješice starom stazom koja započinje malo dalje od autobusnog kolodvora. Ne nije reklama za "golfa"!








... s parking prostora ispod utvrde staza vodi jedno dvjestotinjak metara prema utvrdi, prvo s desne strane ostavljate nešto što mi sliči na nekadašnju kapelicu, ili ...






... još poneka stara kuća.




... pa nabasaš na ogradu koja te ne pušta u unutrašnjost (radi obnove koja je u rijeku), jer i nije neopasno uslijed mogućeg urušavanja. No malo dalje se nalazi prolaz u unutrašnjost te se obilazak uz povećani oprez nastavlja. Oprez radi opasnosti iz visina, ali i potencijalnih gmižećih. 





... čatrnja, pomalo nečista, ali radi sigurnosti posjetitelja ograđena.



... pogled na obližnji uređeni vidikovac, poziciju za zmajarenje, paraglajding, užitak u pogledu ...


... Burke se osamostalio u uživanju okoline !


... pa se malo poziralo!


... velika metalna ograda za koju sam naveo kako nije postala prepreka našem prodoru u unutrašnjost utvrde.

... prvi crveni makovi  !


... pozicija s koje se može ući u unutrašnjost bez "Trojanskih" smicalica.






... pogled na grad kroz jedno staro okno i pogled na grad sa Kunom u prvom planu.


... a onda puno makova i bumbara na jednom cvjetnom "proplanku"!





* Civitas Lublano ime je pod kojim se hercegova tvrđava u Ljubuškom navodi u seriji dokumenata i povelja aragonskog kralja Alfonsa V iz 1452. godine pa se ta godina smatra i godinom njenog nastanka. Desetak godina kasnije u ovaj kraj dolaze Osmanlije, kada 1463. godine prvi put osvajaju Ljubuški te utvrđenje u narednom razdoblju poprima pogranični karakter.
Ugovor koji Turci 1503. godine potpisuju s Ugarima spominje Ljubuški kao pogranični grad koji ostaje pod njihovom vlašću. Tvrđava u Ljubuškom u vrijeme Osmanlija najviše se spominje u kontekstu Nesuh-age Vučjakovića, njenog dizdara. Nesuh-aga proširuje tvrđavu i u njoj gradi džamiju. Narednih više od tristo godina Ljubuški mijenja svoj administrativni okvir u carstvu, ali tvrđava na brdu sve do 1835. godine ne gubi svoj značaj.
Danas kad promatrate tvrđavu iznad Ljubuškog ne možete ne primijetiti dva prstena. Unutarnji je nastao u vrijeme srednjovjekovne bosanske države i širi koji su dogradile Osmanlije. Glavni dio srednjovjekovne tvrđave je kula Herceguša.






** Nešto prije 1477. grad je pao u turske ruke i postaje pogranična tvrđava s jakom posadom. Turci su tvrđavu preuredili u vojnu nastambu, sa svim pratećim objektima. Nakon 1835. ljubuška tvrđava gubi svoju obrambenu i stratešku ulogu.
Ova tvrđava imala je žitnicu, vodospremnik, zatvor, zapovjednikov stan te u blizini nastambe za vojnu posadu. Grad su u 17. stoljeću popravljali dubrovački majstori. Početkom 19. stoljeća grad je izgubio vojni značaj i ubrzo počeo propadati.






... radovi na glavnoj kuli Herceguši !





... moj životni "opijum" i makovi!






... hercegovački Excalibur !



... cvijeće ispred Herceguše !





*** Tvrđava se sastoji iz više cjelina. Na sjeverom dijelu je ulazni dio i veliki donji obor sa tabijom (utvrda). Na jugu je gornji obor pregrađen zidom. Centralna obrambena točka i dalje je ostao centralni dio jer su jugoistočno od njega sazidane dvije masivne kule okrenute ka istoku, koje takođe dominiraju. Zapadni perimetralni bedem pruža se uglavnom mirnom linijom, na teško pristupačnom, krševitom terenu.
Zidovi su danas na pojedinim mjestima očuvani do visine od oko 4 do 12 m. Na svim perimetralnim bedemima bile su puškarnice, od kojih su mnoge sačuvane.
Dio prilaza tvrđave bio je kaldrma. Na prostoru uz ulaz, tj. u unutarnjem, sjeverozapadnom dijelu, su dvije obrambene kule i čatrnja, unutarnjih dimenzija 5,1x3,7 m.
Sjeveroistočni dio tvrđave zauzima veliki obor sa tabijom. Južni, gornji obor izgrađen je na stijenama. Njegov sjeveroistočni dio sa dvije masivne kule.











** https://www.vinskacesta.ba/index.php/znamenitosti-hercegovine/item/406-kula-hercega-stjepana-ljubuski
*** Wikipedija