srijeda, 20. listopada 2021.

... oči pune Hrvatske - s. Svibovec !

 ... selo Svibovec, područje Novog Marofa, Varaždinska biskupija, jedno nedavno vikend putovanje prema negdje tj. centru svijeta !


... mjesna crkva Sv, tri kralja, izgrađena je 1790 godine od kada postoji kao samostalna župa, vrijeme biskupa Maksimilijana Vrhovca i pape Pia VI.

... na prostoru sadašnje barokne crkve bio je kaštel s ciljem obrane od Turaka, crkvu je opasavao i obrambeni kameni zid srušen pri obnovi (šteta). Danas su na tornju vidljive puškarnice. Crkva je posjedovala vrijedan i zanimljiv inventar, a najzanimljiviji su bili lanci i verige darovi povratnika iz turskog zarobljeništva. 


... našao sam podatak da su partizančine ubile vlč. Josipa Lesjaka 1945, odnosno odveli su ga i nikada više nije viđen.







ponedjeljak, 18. listopada 2021.

... oči pune Hrvatske - 12. Slavonski banovac/Pakrac !

 ... tradicionalna gastro-turistička manifestacija, 12. po redu Slavonski banovac u Pakracu !





... poseban događaj u sklopu same manifestacije zauzima Grahfest, doslovno NAJZVUČNIJE ime sajma, dakako tijekom vremena nakon konzumacije graha kojeg je ove godine kuhalo oko devedesetak ekipa. Kotlići su pjevušili svoje gurmanske priče, krčkali sastojke više i manje umješnih kuhara i prijavljenih ekipa.






... moram se vratiti početku i imenu glavne manifestacije - Slavonski Banovac je  maleni novčić koji se kovao u našem Pakracu prvoj kovnici novca na prostoru Lijepe naše. Bilo je to još sredinom 13. stoljeća. Kovnica se po prvi put spominje u povelji Bele IV. iz 1256. godine kao camera de Puchruch. Kasnije je kćer kralja Ludovika Velikog, kraljica Marija, 1384. u Slavoniju uvela u uporabu ugarski novac te po Slavoniji kovali ugarske srebrnjake. Time je prekinuta i ukinuta djelatnost kovanja slavonskih banovaca. Ovovjeki kovač replike Banovca je Josip Buljan.

  




... još jedan posebni dio manifestacije vezan je uz tip atraktivnih skupina koje redovito posjećuju ovakve sajmove. To su udruge vezane uz tradicije renesansnih festivala, prikaze povijesnih bitaka te prenošenja očuvanju uspomena na te događaje i oslikavanje nekadašnjih zanata i načina života. U Pakracu se odvija bitka za kovnicu novca na radost svih posjetitelja, a najviše djece. 










... osim graha bilo je tu i ostale krute i tekuće ponude, telić na ražnju i tuna doplivala iz Kaštela koji su brzo oduševili gladna nepca Pakračana, Lipičana i gostiju. Zatim su Metkovljani ponudili brudet od žaba i jegulja. Gdje god si se okrenuo mamile su slavonske i ostale delicije. Vrijedilo je na mnogim štandovima i odbiti ponuđenu degustaciju.



... puno dobroga u Slavoniji donosi naša šljivovica, topline, radosti, sastanaka, kumstava, želja i  svega ostaloga, tako i šljivka iz boce MK Vitezovi tame.


... već spomenuti spoj žaba i jegulja u jednom tanjuru s brudetom !





... Marko Martineli sa svojom ponudom rakije i kzpinova vina!



... šaran s rašlji !





... kruha i masti s paprikom !



... najveselije i naljepše mi je bilo sretati neke stare prijatelje kod Veprove glave, veseljaci i ljudine, pij, jedi i uživaj s njima.







... veselo je bilo s MK Vitezovi tame !





... najljepše uređeni prostor bio je prijatelja Željka Lipušića i ekipe Laganini.




... zato jer su bili dobri - na ovu uživanciju poveo sam ženu, punicu i oca!




... voditeljska ekipa; Mario Barač i Mirko Fodor !



... neki susreti uz razgovor, pićence pokoji zalogaj i pjesmu !!








... i još neke slike s kojih se širi ugoda za oko i ugađaju srce !










... tko je pobjedio, čiji je grah odnio nagradu !?
... ma pročitao sam negdje danas, no meni to nakon ovako ispunjenohg dana nije bitno - kako se kaže: Pobijedili smo svi koji smo sudjelovali, dolaskom, raspoloženjem, kuhanjem!



... dječiji kutak danju i noću !




... vidimo se i dogodine !


... dio testa preadaptiran i unesen u obogaćenje zapisa sa: