srijeda, 10. svibnja 2023.

... usputnosti - Vukovi s Tuškanca (javna garaža Tuškanac) !

 ... kad nemaš gdje parkirati najsigurnije (ne i najjeftinije) mjesto je javna garaža. Ova na Tuškancu često ima slobodnih mjesta. Parkirah, krenuh u grad, a uz stube dio foto povijesti KK Cibona (KK Lokomotive). Izvrsna ideja za postav izložbe ispod samog nekadašnjeg igrališta Vukova s Tuškanca. 






















... nekoliko slika je odnešeno za uspomenu!













utorak, 9. svibnja 2023.

... oči pune Hrvatske - Baraćeve špilje!

 ... nakon Speleona vrijedilo se spustiti do drugog cilja - Baraćevih špilja. Djelo najstarije umjetnice imena: PRIRODA. Ustvari, kada dolazite cestom iz smjera Rakovice skretanje do špilja je na lijevo nekih tristotinjak metara prije Speleona. Selo je (adresa) Nova Kršlja 47A. No svakako bih preporučio prvo posjetiti Speleon. Osnovni je razlog steći neka bitna predznanja i ući "potkovaniji" informacijama u obilazak špilje. 




... slikom i uz malo teksta predstavljam prostor Značajnog krajobraza Baraćeve špilje!


... postoje dvije priče o nazivu Baraćevih špilja. Prema prvoj dobile su ime po mještaninu Baraću koji je ispred špilja porazio turskog gorostasa u Osmanlijsko doba. Druga legenda kaže da su ih mađarski vojnici za vrijeme Austrougarske monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát – prijatelj).


... nakon parkinga i toaletnih čvorova drvena staza vodi uređenim okolišem prema info kučici i blagajni.






... uživanje u okolini prije polaska u obilazak.










... za posjetu je otvorena samo jedna špilja: Gornja Baraćeva špilja. U preostale posjetitelji ne mogu, što radi uskih prostora, prostora ispunjenih vodom, prostora gdje žive endemične i ostale vrste kao Pavlekin žmurac. Velik je, odnosno sićušan ni dva mm.



... uređenost okoliša je savršeno pitoreskna što bi rekao Ž. Pervan. Sadržaji za odmor od puta, klupe, oaza za kućne ljubimce, bicikliste, suvenirnica, igralište za badminton i mali nogomet.







                                                              ... izvor Špilje Baraćevac.


... iz razloga zaštite staništa zaštićenih i endemskih vrsta kukaca ljubimce možete ostaviti u uređenom dijelu samo za njih. 






... za one koji žele znati više: https://baraceve-spilje.hr/povijest-istrazivanja/


... naš stručni vodič Katarina je spremna za povesti grupu u podzemni svijet. Posjetiteljima je kretanje unutar špilje dozvoljeno samo u pratnji stručnog vodiča. Posjeta traje od 45 - 60 min.



... spreman sam i ja!


...svi posjetitelji tijekom obilaska špilje obvezni su nositi zaštitnu kacigu. Fotkanje je dozvoljeno, ali isključivo bez blica. Stalna temperatura unutar podzemlja je 9 celzijevaca. Baraćeve špilje sastoje se od Gornje, Donje, Nove Baraćeve špilje i Izvor Špilje Baraćevac.


*Osvijetljenim putem između velebnih siga provest će vas stručni vodič te ispričati povijest tisućljetnog nastajanja špilje, njenoj geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima. Otkrit ćete brojne kamene spomenike, nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, mjesto pronalaska brončane narukvice iz srednjeg vijeka... Vođenje će se na trenutak pretvoriti u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom.


... ubrzo se dolazi do pozicije gdje su nađeni ostatci života; kosti, keramika i malo oruđe. 



... pronađeni su značajni arheološki i paleontološki nalazi, kao narukvica iz 7. st. pr. Kr. Ostatci špiljskog medvjeda i lava. 







... špilja je prepunoj ukrasa; stalaktita, stalagmita i stalagnata.



... ovdje u Gornjoj Baraćevoj Špilji pronađeno je izuzetno otkriće – kameno oruđe. Predstavlja ustvari musterijansko oruđe. Ovaj pronalazak potvrdio je kako lokalitet Baraćeve špilje u općini Rakovica krije ostatke materijalne kulture neandertalaca.




... zidove i špiljske ukrase ne dirajte jer ih možete nepovratno oštetiti. Ne treba uznemiravati ni stanare, ljupke neopasne šišmiše koje nismo uočili. U špilji tek stotinjak, a ovdje živi i jedna od najmanjih vrsta šišmiša na svijetu, dugačka svega 5 centimetara. Negdje oko ulaza postoje naslage guana, vrijedna gnojiva -  šišmiševa izmeta stara nekoliko desetljeća. Vjerojatno ih je tada bilo puno više.



** Potaknuti zaista velikim pronalaskom pokrenuta su daljnja istraživanja ulaznog dijela Gornje Baraćeve špilje u suradnji s Ministarstvom kulture, speleološkim klubom Ursus spelaeus, Sveučilištem u Wyomingu i Sveučilištem u Oregonu iz SAD-a.



 ** Suradnja sa poznatim sveučilištima iz SAD-a traje od 2013. godine, a do sada su provedena četiri zajednička arheološka, antropološka i paleontološka istraživanja prilikom kojih je pronađeno više od 100 000 različitih ostataka životinjskih kostiju iz ledenog doba, koje su na ovim prostorima živjele prije više od 50 000 godina!


... u podzemnim dvoranama ispod škrtog ličkog krša skriva se ovo podzemno carstvo. Voda s površine klizi niz vapnene stijene, stvara od njih stalaktite i stalagmite te stupove koji prkose gravitaciji. Jedan centimetar rasta za sto godina postojanja. Impresivno i impozantno.


... špilje su rabljene i kao utočišta, kako životinjama tako i ljudima, pogotovo u Osmanlijsko doba, ali i u ostalim ratnim epohama.


... zanimljivi su nazivi dvorana: Dvorana slonovih noga, dominiraju sigaste strukture (stalagmita i stalaktita) i do vrlo visoki stupovi - stalagnati. Zatim Zmajevo ždrijelo i Dvorana izgubljenih duša.



... na kraju Katarina nas je zamolila za šutnju, totalnu tišinu. Uz upozorenje - ugasila je svijetlo i nastupila je mučna mračna tišina. Snalazite li se u mrklom mraku i tišini? Jednini zvuk je povremeno ritmično kapanje vode. Osjećaj potpune tame teško je opisati riječima, stoga posjetite špilju i doživite ovo iskustvo.

... nakon izlaska iz Špilje slijedi spuštanje do početne pozicije kroz info/poučnu stazu:




... ovo je zanimljiva točka; tu su slušalice na kojima možete slušati zvukove zvijeri, prirode ledenog doba.



... još jedna zanimljivost je ova rotacijska instalacija, okrećete i nalazite poučne priče.









... još jedna atrakcija s poučne staze: