četvrtak, 24. lipnja 2021.

... oči pune Hrvatske - Varaždinske Toplice !

 ... burke i ja u điru na dva kotača, ljetna vrućina. odozgo, odozdo, znoj, cesta i mi, bratski đir! ... mali cilj, nekamo - kamo, za kotačima, kamo, Varaždinske Toplice!


... najteže je u nekoliko prosto proširenih rečenica opisati nešto ljudima (nadam se) jako poznato, no uvjeren sam - uvijek ima više onih koji ništa ne znaju o nekom mjestu nego onih kojima je poznato, iz literature, ostalih medija, osobne posjete i boravka.

... kratak boravak u njima, kratak opis preuzet sa stranice http://toplice-vz.hr/o-nama/

"Neosporna je činjenica da su Var. Toplice najstarije i najznamenitije prirodno lječilište u Hrvatskoj pa i na širim prostorima (2010. godine Varaždinske Toplice obilježile su značajajan jubilej: 190 godina modernog zdravstvenog turizma).
Varaždinske Toplice, ljupko naselje na sjeveroistočnom rubu Hrvatskog zagorja, svoje je osnovne odrednice– položaj, ime i temeljnu djelatnost – dobio po prirodnom daru – izvoru ljekovite termalne vode.
Njegovi prvi poznati stanovnici staropanonsko su pleme Jasi (Jas znači posjednik vručeg vrela ili Topličan), a Rimljani su naselju dali prvo poznato ime- Aqua Iasae."


... u srednjem vijeku nastavljeno je korištenje termalne vode u higijenske, rekreativne i lječilišne svrhe; jasno – na sveukupno nižoj razini u odnosu na antiku.

















... vrelo, kada zaronite ruku u izvor termalne vode odmah shvatite naziv, ruka se u njemu ne može držati, to znam još iz svog Lipika, tako je i ovdje, a miris sumporasti (smrad) nije baš najugodnije iskustvo, no nije neizdrživo.






... park iznad nudi duboki hlad, no i neurednost koja je današnja značajka samog arheološkog lokaliteta pa tako i parka. Nepokošena "izđikala" visoka trava, ostavljene boce, razno smeće, zaštitne maske, kondomi, neuredne staze, urušene info ploče o lokalitetu i povijesti kao i propadajuće info ploče o flori parka, JADNO:


















... no svu tu jad izbriše ti slučajan susret s nečim što ni mi stariji koji smo ipak više rasli u prirodi i s njom otkriješ, nabasao sam na par jelenaka koji su iz dva smjera pohrlili u ljubavni zagrljaj, neku šezdesetdevetku u izvedbi kukaca.







... ispod rimskih toplica, dvorac pred kojim sam dva puta kliknuo fotićem brata, sebe i naše ždrijepce.



... crkva sv. Martina koji je i zaštitnik svetac župe i gradića:





















... podno crkve u zidinama pored prometnice nekakva "spilja" i drvene skulpture u noj, natpis kaže: Tolički turisti i ništa više, predstavljaju li ovi pomalo nakazni likovi nas turiste/posjetitelje ili su skulpture radovi turista - zna netko !?





... i kao i uvijek za kraj još nekoliko ulovljenih kadova: