petak, 13. rujna 2019.

... oči pune Hrvatske - Klis !

... nastavak naše klupske vožnje u režiji i glavnim ulogama - dva brata!
... dva brata, dva Kawasakia, nastavak vožnje, obilazaka priobalja i znamenitosti, posjete prijateljima i rodbini.
... Klis, ta dominantna utvrda na hridi i procjepu između Mosora i Kozjaka uvijek mi je golicala maštu i istovremeno poticala želju za posjetom i obilaskom.
... po onoj izreci; ukoliko nešto dovoljno želiš - to i ostvariš!


... eto nas tako nakon pozdrava sa ostatkom članova kluba koji su se uputili prema doma (Zagrebu) na cesti od Kučina kroz Solin prema Klisu. lagana i kratka vožnjica, ostavljamo kaviće na parkingu u podnožju tvrđave i pješice nastavljamo prema utvrdi!
... četiri bočice vode nosimo sa sobom, jer vrućina je i u hladu ! ... prvu smo istresli u grla odmah po silasku s motora!
... ulazna vrata, ulaz, cijena 60 kn, ne treba biti nikome puno, već normalno platiti obilazak povijesti.
... "sudaramo" se na ulaznim masivnim vratima utvrde s nekoliko stranih jezika, ok, ništa čudno, vidjeli smo pun parking, nekoliko BUS-eva, pa sam pomalo iznenađen interesom za utvrdom!

 


... radi svoje važnosti i dominantnog položaja Klis je doslovno bio čuvar Dalmacije, a vjerovatno šireg Hrvatskog prostora!
... impozantan je pogled s njega na sve strane, i prema moru i prema Dalmatinskoj zagori !

 






... ono jadno je unutrašnjost, zapuštena, kabeli, razvodne kutije, smeće, izmet u jednoj prostoriji, ostavljene pivske boce u kapelici, nitko od živih ljudi ne vodi brigu niti o posjetiteljima niti o njihovim potrebama, ne kažem da na tvrđavi treba biti birtija, ali neka česma, neki napitak, putokaz, objašnjenja s info panoima, knjiga utisaka, suvenirčić - sve bi to bilo odlično!

 



... česti prizor naših utvrda jest iznajmljivanje dijelova povijesti za neki jadni profit od najma zidina za postav repetitora ubogih nam tele-kompanija !


... kasnije sam posjetio Šibenik i njegovu povijest sa tvrđavama Sv. Mihovil i Barone - Klišani bi mogli puno od njih naučiti o ponudi povijesti za istu cijenu karte ( s time da za iulaznicu od 60 kn ulazite u dvije tvrđave i nudi se puno obična i uobičajena, kao i multimedijalnog sadržaja).
... kasnije sam shvatio one BUS-eve s početka pisanja, većinom su to fanovi igre prijestolja koju strancu i domaćen posjetitelji također nitko ne zna "prodati"!
... jedan prašnjavi zmajček u otužnoj neodržavanoj prostoriji i jedan (zalutali) u mini muzeju posvećenom Kliškim uskocima.







... kada sam prethodnom slikom već zaronio u mali muzej posvećen uskocima, evo i ostatka slikica iz njega!
... to su bili pravi pređi, junaci svoga i današnjeg doba, branitelji kršćanstva, svojih domova i domovine, junaci kao injihov vođa Petar Kružić.

 
 
 
 







... kapelica o kojoj također nikakova zapisa posjetitelju,
vjerovatno služi za odmor i popiti pivu radnicima koji sređuju jedan dio utvrde!












... jedna prostorija je također zanimljiva, ali bez duše, moderne spravice od kojih neke i ne rade, nitko da ti se unutra nasmije, izgleda kao da je samo po sebi bilo dostatno naljepiti cijene na umjetnine, ali od koga to i mkupiti - ne piše!























... obilazak:

 
 
   

 
... našao sam na podatak kako je ovdje 1620. rođena Hasanaginica, pravim imenom Fatima Pintorović, poznata iz narodne balade kao žena Hasan-age Arapovića.



 
... još jedna zanimljivost: ovdje je u 16. st. živjela jedinica Sulejmana Veličanstvenog - princeza Mihrimah. 



... Na Klisu su stolovali i Trpimirovići te najmoćnija hrvatska velikaška obitelj - bribirski knezovi Šubići.





 





 



... odmor čuvara kabela!







  




... prostorija koja me oduševila, čak sam došao u iskušenje uporabiti je ili ne, uskočka kenjara, 
pračučavac !






... maketa Kliške tvrđave!





... plakat u bircu ispod utvrde gdje smo slušali Azru, pričali s konobarom i jednim gostom i tako, otišli ...