nedjelja, 21. studenoga 2021.

... Zagrebancija - Oktogon !

 ... nedaleko Bana Jelačića na središnjem trgu Zagreba, nekih dvjestotinak metara niz Ilicu smjestio se prolaz Oktogon!  ... pasaž sa svoja dva ulaza povezuje Ilicu sa Cvjetnim placom, odnosno izlazi na Bogovićevu ulicu i trg Petra Preradovića.


... nekada je u njemu bila smještena Prva hrvatska štedionica na što upućuju mramorne ploče vabeći pogled prolaznika na svoje usluge. 


... iznad ulaza šepuri se umjetničko djelo od kovanog željeza.



... prolaz nas između dućana vodi ornamentiranim dvobojnim kvadratnim pločicama prema sredini gdje je osmerokutna troetažna dvorana natkrivena kupolom od vitraja.




... cijela je zgrada izgrađena prema projeku hrvatskog arhitekta Josipa pl. Vancaša. Gradnju je izvodilo poduzeće Pilar & Mally & Bauda.







... i danas iznad banke stoji natpis s pozivom na štednju !






... čuvari impresivni atlanti na ulazu rad su radionice Rainhold Völkel (ulaz sa strane Ilice) !



... nekada se u dvorištu prolaza nalazio se i spomenik psu. Građevinski pas Pluto kako mu je bilo ime. Tijekom same izgradnje zgrade štedionice na gradilište je dolutao izgladnjeli pas lutalica. Radnici su ga hranili i on se udomaćio. Navodno je Pluto nastradao je pred sam kraj izgradnje, pretpostavlja se u sukobu u sukobu s lopovima. Radnicima i arhitektu pl. g. Vancašu to je teško palo te su Plutovu vjernost i sudbinu obilježili spomen pločom koja je 2013. premještena u Ulicu Mirka Bogovića.


... Prva hrvatska štedionica je u razdoblju od 1898. do 1900. godine dala izgraditi palaču Prve hrvatske štedionice. Radionica Rainhold Völkel, izradila je i  reljef pod nazivom Hrvatska na zapadnoj strani palače ispod same kupole s mnoštvom alegorijskih figura. Palača je bila gotova za samo petnaest mjeseci. Nedavna obnova Oktogona završena je za 1629 dana (53 mjeseca). Pametnom dosta !


... slika skinuta sa: https://hr.wikipedia.org/wiki/Oktogon_(Zagreb)#/media/Datoteka:Oktogon_Palaca_prve_hrvatske_stedionice_2_01052012_roberta_f.jpg