utorak, 18. travnja 2023.

... usputnosti - izložba zmija i paukova; Family Mall Zagreb!

 ... ubiti sivilo pospanog radnog dana najlakše je ukoliko imate poslijepodnevnu destinaciju u pričuvi. Moja je bila na zapadnom dijelu grada, onako uz put s posla prema doma. Family Mall, izložba zmija i paukova. Najavu sam uočio još neki dan u nekoj poslijepodnevnoj emisiji. Odlično potrošenih pet eurića.


... ustvari, nisam ja nikakav ljubitelj paukova, a pogotovo zmija. Ok, kućne pauke ne ubijam, sklanjam ih. Kućnih zmija nemam, ali nisu mi drage ni na TV. No moraš se diviti tim egzotama, šare/boje, prijetnja, kamuflaža, veličina, rasprostranjenost. Ubojitost od šuma, prašuma, džungli do pustinja, rijeka i mora. Ipak su to veličanstvene životinje. Dodire sam ostavio fanovima, hrabrijima i djeci. Nisam u tim skupinama.


Kolekcionar i organizator ove nesvakidašnje izložbe zbirke Čudesan svijet zmija, uz to i jedne od najvećih u Europi, strastveni je uzgajač zmija g. Neven Vrbanić.


... što se sve moglo vidjeti u ovom izložbenom krugu zmija, pauka i ponekog pripadnika gušterskog svijeta? ... evo za početak Boa constrictor iz južne i središnje Amerike:





... u većini  emisija o zmijama uvijek je nezaobilazna Kraljevska kobra.





... zatim i jedna u vrhu najotrovnijih zmija svijeta: Crna mamba koja ime nije dobila po crnoj boji tijela, već po crnoj usnoj šupljini. Tijelo joj je sive boje. Zauzima jednu od većih nastambi i stvarno je ogromna, za svaki respect. Nemirna i u stalnom gmizanju.




... slijedeći terarij popunjen je sa Gabonskom ljuticom, gošćom iz zapadne Afrike.


... teško je primjetljiva i okolišu svega nekoliko suhih listova, kako li je tek u prirodi???



... jedna zelena neotrovnica, iako glava i roščić izgledaju prijeteće!



... gošća iz kaubojaca, odmah čujem prijeteći zvuk zvečke na repu!




... kobre pljuvačice!



... još dvije iz obitelji čegrtuša (zvečarki) i iz kaubojaca!







... ajmo malo do pauka, izloženi je desetak tarantula (Acanthoscurria geniculata, Caribena versicolor, Grammostola iheringi i druge).

                                       

















... i opet smo među gmižećim prijetnjama! ... kroz povijest su bile štovane, prezirane, negdje božanstva. Kod nas se i danas čuje: Razbij zmiji glavu. Možda i ovakve izložbe pomognu kako bismo izbjegli takve ubilačke komentare, namjeru i odgoj prema ovim bićima.













... ova majstorica prerušavanja Peringueyeva ljutica ovako u prirodi čeka plijen!



... malo "ogoljelih" primjeraka, također zanimljivih eksponata! ... fale objašnjenja, tko su, što su, otkuda su, tko ih je pripremio za izložbena predstavljanja?







... jedan je od najvećih guštera na svijetu – varan po imenu Gugi!












... i naših krajeva stanovnik! ... poskok!






... Gil bradavičar (jedina vrsta otrovnog guštera u svijetu).









... lijepa plavka!




... i još pomalo od svega!