srijeda, 13. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - kurija Rauch (G. Pušća)!

 ... mala kasno nedjeljna vožnjica do Gornje Pušće, cilj kurija Rauch.


*Kurija Rauch jedno je od najvrjednijih preventivno zaštićenih kulturnih dobara zapadne Hrvatske.
Kurija je smještena u Gornjoj Pušći poviše naselja i okružena ostacima nekadašnjeg parka. Bila je dijelom velikog imanja u vlasništvu obitelji Rauch, prije 2. svjetskog rata pripala je Udruzi hrvatskih učiteljica, da bi poslije rata došlo do provedbe nacionalizacije posjeda.
Jednokatnica pravokutnog tlocrta svojim podrumom i dijelom prizemlja pokazuje karakteristike konstrukcije i oblikovanja kasnog baroka, dok dio koji nije podrumljen nosi karakteristike izgradnje druge polovice 19. stoljeća. Na vrhu je zaključena dvostrešnim krovištem od biber crijepa.




* Glavni ulaz, u središnjoj osi glavnog pročelja, vodi u prostranu ulaznu vežu, svođenu pruskim svodovima. Dio prostorija prizemlja i podrum svođeni su češkim i bačvastim svodovima. Jednokrako drveno stubište vodi na prvi kat sa stropnom konstrukcijom otvorenog drvenog grednika, na kojem se uz prednji perimetralni zid nižu glavne prostorije te hodnik sa stubištem u stražnjem dijelu.
Glavno pročelje raščlanjeno je simetrično raspoređenim otvorima u pet osi, s portalom segmentnog zaključka u srednjoj osi. Prozori su različitih dimenzija, pravokutnog oblika, a jedan stariji rubni prozor u prizemlju iznad podruma ima segmentni završetak i istaknutu profilaciju. Pročelje je zaključeno profiliranim potkrovnim vijencem, a na etažama su tragovi plitke trake. Između prve i druge osi, u zoni prizemlja vidljiv je zazidani vratni otvor segmentnog zaključka.


... prošavši kroz nekadašnji dvorišni ulaz prvo pogledah ruševnu drvenu zgradu, vjerojatno u nekom vremenu nekadašnju pomoćnu prostoriju.


... takožer zapušteni i presušeni bunar s preradom na kotaču koje sigurno nisu u obitelji Ruch ni sanjali.


... druga pomoćna građevina naslanja se na drvenu.



... zaštititi unutrašnjost od galopirajućeg propadanja odlična je ideja, no zar limenim krovom na kulturno i zaštićeno dobro !?!?


** Najpoznatiji Rauch zvao se Levin, bio je hrvatski ban i nacionalna ga povijest pamti kao omraženog mađarona. On je doista Mađarima davao sve što su poželjeli, a osudili su ga da je novce u svoje džepove izvlačio fantomskim poslovima.
Nepotvrđena priča kaže da je Levin Rauch imanje u Pušći stekao na kartama, Krleža ga je prozvao "barunskom mizerijom", a nacionalni historiografi desetljećima su samo jednom bojom slikali lik omraženog vlastelina, kukavice koji za revolucionarne 1848. bježi pred kmetovima u Beč, pa se vraća i opet ih iskorištava.

**

Levinova supruga Antonija prije više od stotinu godina prepoznala talent jedne male djevojčice po imenu Marija Jurić. Njezin je otac upravljao imanjima baruna Raucha, a mala je Marija Jurić svake godine recitirala pred starom barunicom za njezin imendan. Barunica i njezin sin Geza su maloj Zagorki omogućili obrazovanje kao da je njihova, a kad im je u posjet stigao kum i ban Khuen Hedervary, zadužili su upravo malu Mariju Jurić da održi govor i preda cvijeće.


... ispred kurije do koje vodi staza oko brijega postojao je park, sada je tu livada po kojoj igru vode mnogobrojni leptiri i ostali kukci uživajući mirnoću i cvrkute pjevica.






... unutrašnjost je opasna, a krš i lom koji su ostavili posljednji bespravni stanar posvuda je !







*   https://www.pusca.hr/kulturna-bastina/

** https://www.24sata.hr/news/opcina-moli-drzavu-da-joj-da-plemicku-kuriju-ali-drzavi-je-draze-da-to-sve-i-dalje-propada-748224

ponedjeljak, 11. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - i Gradiška Stara !

... najstariji spomeni naselja uz Savu (Gradiške) datiraju po pisanim izvorima od 1295. godine.


... nastalo je na temeljima i ruševinama kasnoantičkog naselja Servitiuma u neprekinutom povijesnom kontinuitetu više od tisuću godina.


... od prodora Turaka postaje utvrđenim gradom sve do dovođenja prvih francuskih vojnih zarobljenika zatvorenika (1799. g.).


... rijetki su prolaznici na ulicama gradića u lijep sunčani dan, dan bez vrućine. Neka djeca su nam spomenula kako je u ovoj zgradi bio i vinski podrum. Ovako bi mogao i danas poslužiti. Uostalom i cijeli kompleks logora i kaznionice mogao bi poprimiti i muzejske i neke druge sadržaje.




... klupica vremena, zatočena kao i gotovo sve u vidokrugu u vremenskoj kapsuli propadanja.


... vanjske zidine u bršljanu!



***** U VI. Stoljeću Servitium je razoren, a nakon dolaska Hrvata na rimskim razvalinama nastaje novo naselje na lijevoj obali Save.
Pod imenom Gradiška kao lučko mjesto prvi se puta spominje 1295. godine u vlasništvu crkvenog reda ivanovaca. Tim imenom Gradiška mjesto se naziva sve do 1750. godine, kada je sagrađena Nova Gradiška, a od tada dobiva novi naziv- Stara Gradiška.
Nakon ivanovaca Gradiška je u vlasništvu vranskog priorata, Ivana Tahija i drugih. Zbog turske opasnosti na tom važnom riječnom prijelazu podiže se početkom 16. stoljeća prva tvrđava, koja se 1536. spominje kao Gradyski castrum.





...  kao zatvor, kaznionica i logor kroz postoji u nizu od gotovo dva stoljeća.



* U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u razdoblju od 1941. do početka 1945. godine ustaše su kaznionicu pretvorile u koncentracijski logor.



*Prve grupe zatočenika, utjecajnijih i bogatijih Srba i Židova, dovedene su u Staru Gradišku već u svibnju 1941. iz Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Slavonske Požege i Bosanske Gradiške.


*Potkraj 1941. i početkom 1942. kaznionica u Staroj Gradiški dovođenjem zatvorenika iz zagrebačkih zatvora i zatočenika iz logora u Lepoglavi, Koprivnici i Jasenovcu postala je koncentracijski logor pod zapovjedništvom Ureda III Ustaške obrane.

.
... čemu li su ove galge možda poslužile ne želim ni zamisliti.


*Zakonskom odredbom od 17. veljače 1942. i preseljenjem zatvorenika u kazneni zavod u Sremskoj Mitrovici, i formalno je ukinuta Kaznionica i zavod za prisilni rad u Staroj Gradiški i ona postaje ustaški koncentracijski logor.


*Prema Poimeničnom popisu žrtava koncantracijskog logora Jasenovac, koji je obuhvatio istraživanja do 31. kolovoza 2008., utvrđena su imena i podaci za 12.790 osoba ubijenih u ustaškom logoru u Staroj Gradišci.


*U svibnju 1945. partizanske vlasti pretvorile su Staru Gradišku u zavod za prisilni rad, a potom i Kazneno-popravni dom. U tom razdoblju, prema sabranim iskazima i sjećanjima preživjelih političkih zatvorenika, u Staroj Gradišci zatočeno je oko 280 katoličkih svećenika.




... glavni ulaz na sjevernoj strani, zatvoren je raslinjem, lokotom i lancem, no može se ući na osobnu odgovornosu u unutrašnjost.


... tu je negdje nekada bila zloglasna Kula, **ženski je logor prvotno bio u Kuli, glavnom obrambenom dijelu nekadašnje utvrde. Mračno, memljivo, zapušteno zdanje. Velike pro­storije s malo svjetla. Debeli zidovi od opeka. Postala je pojam nečo­vječnih postupaka, bolesti, gladi, straha, mučenja, umiranja i ubijanja. Svrstava se među najgora mučilišta. Već je sam ambijent djelovao za­strašujuće, a kamoli još sve svireposti koje su se u njoj događale. U po­četku su u Kuli bile zajedno Hrvatice, Židovke i Srpkinje.



... ustaški logor u Staroj Gradiški djelovao je do kasne jeseni 1944. godine, kada je formalno ukinut, pa je najveći do logoraša prebačen u Jasenovac i Lepoglavu.


... tragična tradicija kaznionice u ovim objektima traje od Austro-ugarske i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kada je proširena izgradnjom novih objekata.


*Za cijelo vrijeme djelovanja Kazneno-popravnog doma (reorganizacija Stare Gradiške iz logora u kazneno-popravni dom, odnosno zatvor zatvorenog tipa učinjena je 1948. godine) uz osobe osuđene za najteža kriminalna dijela, u Staroj Gradišci robijali su i politički osuđenici različitih političkih ideologija i osobnih uvjerenja.



*Nakon rezolucije INFORMBIRO-a u Staroj Gradišci bili su zatočeni brojni komunisti osumnjičeni da i nadalje podupiru Staljina i njegovu politiku.
Nakon "Hrvatskog proljeća" 1971. godine, zatvorske ćelije zatrpane su kažnjenim hrvatskim intelektualcima, studentima i građanima kojima je suđeno za "hrvatski nacionalizam i kontrarevoluciju".
Kazneno-popravni dom rasformiran je i zatvoren 1990. godine.



*1991. godine Stara Gradiška je od strane čelnika krajinskih pobunjenika i uz pomoć banjalučkog korpusa tadašnje JNA pretvorena u zarobljenički logor. Zatvoreni su i zlostavljani brojni Hrvati s područja zapadne Slavonije i nesrpsko stanovništvo iz sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine te srpski vojni bjegunci.



*O dva stoljeća dugom kontinuitetu zlostavljanja, ljudskih patnji i otpora u očuvanju ljudskog dostojanstva svjedoče brojni zapisi ugrebani u žbuku zidova sačuvanih zdanja u Staroj Gradišci.


... mučno i nemoćno se osjećaš unutra, u dugim hladnim i vlažnim hodnicima, sobama ...


*** O metodama zlostavljanja i mučenja zatvorenika i logoraša sigurno će svoju riječ jednom dati i stručne osobe ili institucije, a ovdje navodim najčešće oblike tjelesnog zlostavljanja zatvorenika i logoraša:
- ubijanje batinanjem
- batinanje gumenim palicama, kundacima puške, drškama pištolja po cijelom tijelu do gubitka svijesti
- udaranje gumenom palicom ili različitim predmetima po testisima i spolovilu
- svlačenje do gola i udaranje nogama, gumenim ili drvenim palicama
- izbijanje i vađenje zubi, lomljenje ruku i rebara udaranjem nogama ili palicama i drugim predmetima
- stavljanje cijevi pištolja ili puške ili bombe u usta, odnosno noža pod vrat uz prijetnje klanjem
- udaranje sjekirom, željeznom šipkom i drugim alatima
- uskraćivanje osnovnih ljudskih potreba (voda, hrana, korištenje WC-a, liječnička pomoć)
- elektriziranje tijela davanjem elektrošokova pištoljima za stoku ili strujom
- gaženje i udaranje nogama u ležećem položaju na betonu od strane maskiranih zlostavljača
- svakodnevno udaranje po želucu ili bubrezima
- gašenje opušaka na dijelovima tijela (uši, ruke)
- zasijecanje ušiju noževima, rezanja prstiju, zarezivanja po dijelovima tijela
- seksualno iživljavanje (tjeranje zatočenika na međusobni seks, oralni seks i slično)
- višekratno i često silovanja žena uz sudjelovanje jednog ili više mučitelja
- tjeranje logoraša na spolni odnos sa zatočenicama uz snimanje video kamerom
- tjeranje zatočenika na kupanje u hladnoj vodi
- zahtijevanje da se logoraši krste s tri prsta, ljube slike Slobodana Miloševića, Draže Mihajlovića, da ljube brade svojih mučitelja (najčešće pripadnika paravojnih četničkih postrojbi)
- prisiljavanje na pjevanje četničkih pjesama
- pljačkanje logoraša prilikom privođenja i pretresa
- tjeranje na teške radove u logoru i izvan njega
- puštanje pasa na zatvorenike i slična zvjerstva.



**** Ova hrvatska spomenička baština propada. Memoricid.




**** Podrumske samice u koje su logoraši odlazili po kazni: “mračare” (bez svijetla) i “sobe s vodom” uvijek su preplavljene podzemnom vodom rijeke Save (udaljene oko 100 m).


... teška željezna vrata čuvaju grozne tajne zatočenih !



*** Činjenica je da su logori i zatvori bili u funkciji svojevrsnog "etničkog čišćenja", jer su poslužili kao instrument zastrašivanja, psihološkog pritiska na hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo, kako bi oni napustili svoje domove i sela. U skladu s velikosrpskom politikom, strateški interes pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj bio je postizanje čistog etničkog prostora "SAO Krajine" i njeno pripajanje Srbiji.



... zanimljiv nalaz je ovih nekoliko knjiga !




... pogled kroz špijunku u unutrašnjost ćelije !







... potpuno obrasli dvorišni dio!




... Stara Gradiška jedan je od rijetkih lokaliteta jasenovačkog područja koja ima sačuvane logorske objekte, no danas su izloženi propadanju.


... jedno staro propalo vozilo, Vladimirec !




... spomenik poginulim braniteljima !



*

**       http://www.logorjasenovac.rs/topografija-uzasa/logor-v-stara-gradiska/