srijeda, 13. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - kurija Rauch (G. Pušća)!

 ... mala kasno nedjeljna vožnjica do Gornje Pušće, cilj kurija Rauch.


*Kurija Rauch jedno je od najvrjednijih preventivno zaštićenih kulturnih dobara zapadne Hrvatske.
Kurija je smještena u Gornjoj Pušći poviše naselja i okružena ostacima nekadašnjeg parka. Bila je dijelom velikog imanja u vlasništvu obitelji Rauch, prije 2. svjetskog rata pripala je Udruzi hrvatskih učiteljica, da bi poslije rata došlo do provedbe nacionalizacije posjeda.
Jednokatnica pravokutnog tlocrta svojim podrumom i dijelom prizemlja pokazuje karakteristike konstrukcije i oblikovanja kasnog baroka, dok dio koji nije podrumljen nosi karakteristike izgradnje druge polovice 19. stoljeća. Na vrhu je zaključena dvostrešnim krovištem od biber crijepa.




* Glavni ulaz, u središnjoj osi glavnog pročelja, vodi u prostranu ulaznu vežu, svođenu pruskim svodovima. Dio prostorija prizemlja i podrum svođeni su češkim i bačvastim svodovima. Jednokrako drveno stubište vodi na prvi kat sa stropnom konstrukcijom otvorenog drvenog grednika, na kojem se uz prednji perimetralni zid nižu glavne prostorije te hodnik sa stubištem u stražnjem dijelu.
Glavno pročelje raščlanjeno je simetrično raspoređenim otvorima u pet osi, s portalom segmentnog zaključka u srednjoj osi. Prozori su različitih dimenzija, pravokutnog oblika, a jedan stariji rubni prozor u prizemlju iznad podruma ima segmentni završetak i istaknutu profilaciju. Pročelje je zaključeno profiliranim potkrovnim vijencem, a na etažama su tragovi plitke trake. Između prve i druge osi, u zoni prizemlja vidljiv je zazidani vratni otvor segmentnog zaključka.


... prošavši kroz nekadašnji dvorišni ulaz prvo pogledah ruševnu drvenu zgradu, vjerojatno u nekom vremenu nekadašnju pomoćnu prostoriju.


... takožer zapušteni i presušeni bunar s preradom na kotaču koje sigurno nisu u obitelji Ruch ni sanjali.


... druga pomoćna građevina naslanja se na drvenu.



... zaštititi unutrašnjost od galopirajućeg propadanja odlična je ideja, no zar limenim krovom na kulturno i zaštićeno dobro !?!?


** Najpoznatiji Rauch zvao se Levin, bio je hrvatski ban i nacionalna ga povijest pamti kao omraženog mađarona. On je doista Mađarima davao sve što su poželjeli, a osudili su ga da je novce u svoje džepove izvlačio fantomskim poslovima.
Nepotvrđena priča kaže da je Levin Rauch imanje u Pušći stekao na kartama, Krleža ga je prozvao "barunskom mizerijom", a nacionalni historiografi desetljećima su samo jednom bojom slikali lik omraženog vlastelina, kukavice koji za revolucionarne 1848. bježi pred kmetovima u Beč, pa se vraća i opet ih iskorištava.

**

Levinova supruga Antonija prije više od stotinu godina prepoznala talent jedne male djevojčice po imenu Marija Jurić. Njezin je otac upravljao imanjima baruna Raucha, a mala je Marija Jurić svake godine recitirala pred starom barunicom za njezin imendan. Barunica i njezin sin Geza su maloj Zagorki omogućili obrazovanje kao da je njihova, a kad im je u posjet stigao kum i ban Khuen Hedervary, zadužili su upravo malu Mariju Jurić da održi govor i preda cvijeće.


... ispred kurije do koje vodi staza oko brijega postojao je park, sada je tu livada po kojoj igru vode mnogobrojni leptiri i ostali kukci uživajući mirnoću i cvrkute pjevica.






... unutrašnjost je opasna, a krš i lom koji su ostavili posljednji bespravni stanar posvuda je !







*   https://www.pusca.hr/kulturna-bastina/

** https://www.24sata.hr/news/opcina-moli-drzavu-da-joj-da-plemicku-kuriju-ali-drzavi-je-draze-da-to-sve-i-dalje-propada-748224

Nema komentara:

Objavi komentar