četvrtak, 7. srpnja 2022.

... zaboravljene stranice - BESSIE STRINGFIELD !

 

... pronašao sam priču za sve moto romantičare. Tekst je o legendarnoj Bessie Stringfield. U 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća Bessie je počela odabirati rute za vožnju bacajući novčić penija na kartu SAD-a. Naravno, odvezla se motorom tamo gdje bi se novčić zaustavio. Provozala se kroz 48 država SAD-a i na taj način proputovala zemlju gotovo osam puta. Više od avanturizma za ono doba, a i danas za respect mnogima od nas. Hoteli je nisu primali jer nisu iznajmljivali sobe crncima. Kako bi tek mladoj i maloj crnkinji na Harley-u. Često je spavala na svom motoru. Nije joj bilo jednostavno ni lako.


U životu je kažu podatci imala 27 Harleya. Cit: "Za mene je Harley jedini motor koji postoji." Bila je izuzetno sposobna vozačica. Također se bavila kaskaderskim vožnjama. TijekomWW2 radila je za US Army. 
Preselila se u Miami 1950-ih i tamo osnovala MC Ironhors. Rasni problemi nisu jenjavali, ali osjećala je i probleme kao žena na motoru (u muškom svijetu). Zgoda kaže kako je prerušena u muškarca pobijedila u jednoj utrci. Novčana nagrada joj je uskraćena nakon što je skinula kacigu te su svi shvatili da je pobjednik žena. Gdje god se pojavila plijenila je pozornost svih, a posebno novinara. Često se vozila okolo stojeći na sjedalu svog motora. Dobila je nadimak "Crna moto kraljica", a kasnije "Kraljica motora u Miamiju".
AMA je pokrenula nagradu Bessie Stringfield u čast vodećih žena u motociklizmu. Godine 2002. primljena je u Motorcycle Hall of Fame. Umrla je u Opalaki na Floridi 1993. u osamdeset i drugoj godini života.



... oči pune Hrvatske - s. Bolfan, crkva Sv. Petke !

 ... napuštam Globočec Ludbreški i monumentalni kip Sv. Vinka koji čuva i motri cijeli kraj te kroz Čukovec dolazim u naselje Bolfan. Kod ove stare pravoslavne crkve Sv. Petke ne mogu ne zastati.


... sam Ludbreg poznat je kao važno duhovno središte Katoličke Crkve. Tu se čuva relikvija Krvi Kristove  u ludbreškoj župnoj crkvi te je radi toga Ludbreg poznat kao hrvatsko nacionalno svetište Krvi Kristove.



... sam sam se iznenadio saznavši da se ovdje nalazi najsjevernija autohtona seoska pravoslavna zajednica u Hrvatskoj. Osim sela Bolfan zajednicu čine i sela Torčec te Belanovo Selo, Ivančec, Segovina i Čukovec (Ćukovac).


... crkva sv. Petke u Bolfanu spominje se 1755.g., dok se za sadašnju građevinu zna da je podignuta 1761.g. Danas je na žalost lokalne pravoslavne zajednice ludbreškog kraja, županije i države zapuštena, prepuštena galopirajućoj propasti.


... uočljiv je tradicionalni bizantski stil gradnje, rijedak na ovim našim prostorima. Njen ikonstas (pregrada (kamena, drvena ili metalna) koja u crkvi dijeli svetište od prostora za vjernike) donesen je ovdje nakon Drugog svjetskog rata iz zagrebačke gimnazijske kapele.



... kroz povijest mnogi žitelji su iz razloga spašavanja života prelazili na katoličanstvo ili odabirali grko-katoličku vjersku pripadnost, posebno tijekom NDH.


... ime selo duguje rimokatoličkoj srednjovjekovnoj crkvi sv. Wolfganga. No to ime bilo je domicilnom stanovništvu teško izgovorljivo pa ga je narod preinačio u Bolfan (kajkavski: Boljfan).


... pravoslavni (Srpski) živalj ovdje doseljavao tijekom 16. i 17. stoljeća. Prvo je doselilo 30-ak obitelji po vodstvom izvjesnog Ivana Maregetića koji je bio zapovjednik konjičke posade od 49 pripadnika u Ludbregu.


... cjelokupnu priču ispripovijedao mi je jedan stariji čovjek koga sam zatekao na groblju kraj crkve. Palio je svijeću i molio kraj jednog starog groba. Pitao sam ga da li je pop kad toliko zna, veli da nije, ali zna puno jako puno podataka o crkvi i svome kako kaže starom kraju. Danas živi u Švedskoj i ovdje je na proputovanju prema Crnoj gori.


... put nastavljam prema - Rasinja!

srijeda, 6. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - sličice iz centra svijeta!

 ... crkvu sam opisao prošle godine, sad pokoja crtica o centru svijeta, o centru Ludbrega i nekoliko okolnih uličica. Otkrivaju puno, nude obilje oku fantastičnih slika.



... nasuprot crkve zgrada/kuća u kojoj se rodio i kako ploča kaže započeo svoj stvaralački put Mladen Kerstner, hrvatski novinar, pisac, režiser. Najviše ga pamtimo po svoja dva djela iz kojih su nastale popularne TV serije, Gruntovčani i Mejaši. Ostavština su mu nezaboravni likovi Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog i dr.



... jedan od mnogih podsjetnika na centar svijeta ova je spomen ploča u šetnici. Inače Ludbreg je jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj, Naslonjen je na lijevu obalu Bednje na raskrižju mnogih povijesnih puteva, od vremena Rimljana pa na dalje. 




*Zasigurno se čovjek može upitati odakle ime LUDBREG? O tome postoji legenda i zapis povjesničara. Na tumulu (Gradinščak) načinjenom na jednom brežuljku Kalničkog obronka bila je utvrda. Žena zapovjednika svaki je dan izlazila na bedeme u šetnju. Prilikom jedne takve šetnje spazila je četu Turaka kako se sve više približava gradu. Jedan se Turčin potpuno primakao bedemu, od silnoga straha ženi su zadrhtale ruke, vrisnula je i onesvijestila se, dijete joj je ispalo iz ruku i skotrljalo se niz padinu.

Turčin koji je bio pod bedemom uzeo je dijete i otrčao u šumu. Kad se nestretna žena osvijestila izrekla je kletvu: “Prokleti taj ludi brijeg!” I tako je naselje dobilo današnje ime Ludbreg. To je priča kojom je običan čovjek nastojao riješiti zagonetku postanka imena.

No, i povjesničari su nastojali proniknuti u tajnu nastanka tog imena. Mađarski povjesničar Thalloczy krajem 19. stoljeća bio je u dvorcu kneza Edmunda Batthyanya u Körmendu gdje je sređivao arhiv te obitelji. Naišao je na 264 isprave i povelje o veleposjedu Ludbreg. Prema njegovom mišljenju Ludbreg je dobio ime po svom osnivaču vitezu križaru LODBRINGU, koji je iz daleke Burgundije krenuo u križarski rat, ali se više nije vratio u domovinu, nego je ostao ovdje i nadjenuo mu svoje ime. Narod je ime izgovarao Ludbring i napokon se ime upotrebom premetnulo u Ludbreg. Stanovnici su rijetko upotrebljavali to ime, već jednostavno Lubreg, a u okolnim selima taj je naziv i danas u uporabi, osobito kod starijeg stanovništva.


** Castrum Iovia, grad s cjelokupnom infrastrukturom, kanalizacijom, forumom i termama, koji je postao trgovačko i prometno središte i na čijim je temeljima izgrađen i današnji Ludbreg. Iz tog vremena datira i legenda koja kaže da su upravo na ovom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole svijeta.
Ona bi, sama po sebi, ostala tek jedna od povijesnih priča da se s njezinim tvrdnjama nije poigrao dr. Erasmus Weddigen iz Švicarske, zaljubljenik u Ludbreg, koji je, slučajno, shvatio da ako kao ishodište uzme Ludbreg te potom šestarom po karti icrtava koncentrične krugove, zaista brojni gradovi stoje na njihovim obodima.
Kao da mu nije bilo dovoljno potvrditi jednu legendu, Dr. Weddigen potvrdio i drugu. Naime, utvrdio je da se točno nasuprot Ludbrega, na južnoj polutci naše planete, nalazi mali južnopacifički otočić Antipodes, blizu Novog Zelanda. Postojanje, lokacija i ime tog otoka dio je mnogo složenije legende o ženi imena Ludberga, koja je, nakon što ju je nečastivi cijeli život dovodio u kušnju i zlostavljao, u bijesu zabila drven križu u tlo takvom silinom da je na suprotnoj strani planete „izbio“ otok imena Antipodravina, a na mjestu gdje je zabila križ, izvire slana zapaljiva voda iz samo središta zemlje.
Četvrta teorija o „centru svijeta“, vezana je uz kršćansku tradiciju da taj epitet dodjeli svakom mjestu koja su na neki način vezana uz Krista. Kako je Ludbreg staro i popularno svetište utemeljeno u čast Predragocjene Krvi Kristove, koja se, prema priči, čudom pojavila u kapelici Sv. Križa dvorca Batthyany, ova verzija priče, iako možda nije uzbudljiva kao Ludbergin obračun s nečastivim, ili mistična rimska geografija, vjerojatno je najbliža istini.







... Sara Kolak hrvatska je atletičarka koja se natječe u bacanju koplja. Njezin osobni rekord je ujedno i hrvatski rekord, a iznosi 68,43 m. Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru je osvojila zlatnu medalju.


* U ovaj kraj doselili su Rimljani i između 6. i 9. godine nove ere i podigli monumentalnu građevinu IOVIU. Vremenom se uz nju razvilo i naselje, a stanovništvo je radilo za potrebe rimske vojske. Od propasti IOVIE u 4. st.n.e., u velikoj seobi naroda, pa sve do 7. st. n.e. postoji malo arheoloških nalaza.
Nedjelja, a arheološki park Ilovia zatvoren je za posjetitelje, posjetiti možete radnim danima.

                                             

                                       



... nekakav totem, nisam otkrio što predstavlja, tko je autor, ništa, čak ni na net-u!



... spomenik je zaslužio i naš velikan Stjepan Radić.


... glazbena ograda omogućava posjetiteljima stvaranje melodije „Ode radosti“ !



** Nakon slavne obitelji Erdödy, Ludbregom od 1695. vlada obitelj Batthyany koja je obilježila i oblikovala grad kakav danas poznajemo.
Batthyanyji grade brojne vrijedne sakralne i svjetovne građevine, a gradu i dvorcu 1800. godine, rušenjem zidova oko tvrđave, daju novi izgled. Stari je grad u vlasništvu obitelji Batthyany bio sve do 1939. kada ga je otkupila općina odnosno današnji Grad koji je u njega smjestio upravu i druge javne institucije.





** Rudolf Fizir (1891. - 1960.) bio je tehnički vizionar, svestrani inženjer i hrvatski konstruktor zrakoplova u vrijeme kada su zrakoplovi bili novost i čudo tehnologije. Svoj je prvi sportski zrakoplov konstruirao još kao student 1913. godine. Školovao se u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj gdje je stekao diplomu aerotehničkog inženjera, a tijekom života je konstruirao je 18 aviona.





... posvećen mu je i mural!




... centar centra svijeta !



... u spomen na pleistocensko razdoblje, tijekom kojeg su po Ludbregu hodali mamuti i vunasti nosorozi, europsko govedo i jeleni lopatari, čiji su ostaci također ovdje pronađeni.



** https://visitludbreg.hr/o-nama/povijest-i-legende/