utorak, 5. srpnja 2022.

... oči pune Hrvatske - Trebarjevo desno, Željezno desno, Suša, Ruča, Veleševec, Vrbovo, Orle!

 ... povratak prema Zagrebu iz Martinske Vesi, vodio me kroz zanimljiva sela. Na svakih nekoliko kilometara nešto zanimljivo, povijesno, crkva, kapela, bunar čak muzej. No idem redom vožnje.


... stao sam, fotkao i uživao !!!

... Trebarjevo desno, mjesto rođenja velikana naše povijest Antuna i Stjepana Radića. Ispred mjesta na kome je za Juge (srušena 1975 g.) bila rodna kuća braće Radić stoji spomenik i ništa više. Našao sam podatak o planovima proširenja spomen doma/kulturnog centra. Mjesni dom u kome je smješten muzejski postav posvećen njima - zaključan je, a stubama je zaklonjen dućan koji radi i gasi žeđ mještanima.

Vrlo zanimljiva poveznica: https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/kako-je-metak-punise-racica-iz-beograda-stigao-u-rodno-mjesto-stjepana-radica/



... izvorna kuća izgledala je ovako (izvor: http://fototeka.min-kulture.hr/hr/Predmet/15713/3 )



... u Željezno desno mjesni dom i kapelica. Kako su to lijepo nekada "seljaci" nazivali: Hrvatrski seljački prosvjetni dom !!! Potom je vjerojatno nakon 1945. došao naziv - Društveni dom. Kapelica Sv. Roka, već više od stoljeća koliko je strara i Sv. Rok slovi kao zaštitnik toga posavskog sela.



... selo Suša, kapelica Sv. Vida.



*Crkva svetog Vida u Suši sagrađena je 1760. godine, a preseljena je iz Novigrada, privatnog posjeda obitelji Erdődy. Prema narodnoj predaji, crkvica svetog Vida je u početku bila smještena na kraju imanja Novigrada, rukavcu Save čiji ostatci danas dijele Ruču i Sušu. Žitelji sela Ruče i Suša dolazili su na mise u crkvu svetoga Vida te na proštenja i ostale obrede te su pritom neki mještani činili štetu na imanju veleposjednika. Bijesni vlastelin je zbog toga naredio da se kip svetog Vida noću odnese u selo Suša i da se objesi na drvo divljeg kestena. Međutim, crkveni odbor je ubrzo kip vratio u Novigrad. Nakon par godina, iz smjera Lekenika, kroz šumu su došli lopovi i ukrali kip, no vidjevši da kip nije od željeza te da ga ne će moći dobro unovčiti, odlučili su ga objesiti na isti onaj kesten na kojeg ga je vlastelin naredio objesiti. Za mještane je to bio siguran znak da sveti Vid više ne želi biti u Novigradu te su odlučili sagraditi crkvu svetog Vida u središtu Suše. Gradnju crkve je pomogao i vlastelin koji se tako riješio prolaza mještana po njegovom posjedu.

... "dotaknuo" ju je i potres!


... nekadašnji samoposlužni dućan mještanima Suša/Ruča poslužio je kao zavičajni muzej. Zatvoren, no kliknuo sam malo kroz dućanska/muzejska okna.







... pored je kapelica Sv. Florijana izgrađena 1930-te g.



... i karakteristični bunar ispred stare hiže!



... nailazeći prema Veleševcu iz daljine uočavam veliku crkvu, no pozornost zadržavam na prometnici radi izuzetno velikog broja teških kamiona prikoličara koji bučno prometuju puni šljunka i kamena iz vjerojatno obližnjeg kamenoloma, šljunčare. Tko jači taj kači, ogromni su. Zauzimaju usku prometnicu zakonom jačeg, bučnijeg, u vrelini dana teško je disati ispod kacige, a oblaci prašine ne dopuštaju podići vizir.
. U Veleševcu me dočekuju golubovi, labudica s mladunčadi ...




... grb općine Orle !


... brojni info panoi i vodama stajačicama, tekućicama, životu u njima i oko njih.


... labud ili labudica s mladunčadi !?





... roda ili rodan u lovu na ručak!


... spomen križ poginulima u Domovinskom ratu.


Župa sv. Petra Apostola u Veleševcu osnovana je 1870. godine, a župna crkva je sagrađena 1871. godine u neogotičkom stilu prema izmijenjenim projektima češkog arhitekta Carla Rziwnatza (Karela Řivnáča). Tijekom prve polovine 1870-ih crkva je dobila najveći dio unutrašnje opreme: tri oltara (od kojih je glavni jedan od najreprezentativnijih primjera kasnog romantizma u arhitekturi oltara Hrvatske), orgulje izrađene 1874. kod poznate zagrebačke tvrtke Heferer, klupe, propovjedaonicu, krstionicu, ispovjedaonice. Uređenje crkve završeno je 1885. oslikavanjem koje je povjereno zagrebačkom slikaru i arhitektu Augustu Posiloviću koji je nastojao stvoriti specifičan hrvatski spoj narodnog i gotičkog stila.
Posebna znamenitost crkve je slika “Sv. kralja Zvonimira”, iako ovaj srednjovjekovni hrvatski kralj nikada nije proglašen svetim.








... zanimljiva poveznica o crkvi: https://zgexpress.net/biciklisticki-dnevnik-do-siska-i-nazad-pokraj-crkve-u-kojoj-je-slika-svetog-kralja-zvonimira/

















... starahiža i ispred nje davno presušeni bunar s kopanjem !








... zanimljivosti uz cestu !





... veterinarska stanica i župni ured u simbiozi !







*Prvotna crkva, odnosno, kapela sv. Tri Kralja u Orlima bila je vrlo stara, sagrađena u gotičkom stilu, a kasnije je sagrađena nova. Iako je kapela posvećena sv. Trima Kraljevima, uz nju se nalazi i kip sv. Bartola, tako da se proštenje uz sv. Tri Kralja ili Bogojavljanje održava i na Bartolovo, tj. prvu nedjelju poslije. Ispred crkve se održava poznato proštenje u čast sv. Bartola s ophodnjom posavskih konja i kola, tzv. “konjsko proštenje”. Na dan svetoga Bartola, 24. kolovoza, Općina Orle slavi i svoj dan.
Slavni hrvatski književnik August Šenoa u pripovijesti “Mladi gospodin” spominje nadaleko poznati običaj konjskog proštenja ispred crkve sv. Bartola u Orlu : “Do Save, baš naproti selu Oborovu, stoji za Savskim nasipom među drvećem crkvica sv. Bartola, malena ali, stara, drvena, ali jaka … Na Bartolovu u ranu jesen velika se tu slavi od starine slava kakve nigdje ni u Hrvatskoj, ni širom cijelog Božjeg svijeta nikad vidjeti nećeš… “ Priča je prvi puta tiskana 1875. godine, a opisani događaj se zbio 30 godina ranije.






... i za kraj jedna stara zanimljiva zgrada u kojoj ordinira veterinarska stanica te kapela u s. Vrbovo.






Nema komentara:

Objavi komentar