četvrtak, 7. srpnja 2022.

... zaboravljene stranice - BESSIE STRINGFIELD !

 

... pronašao sam priču za sve moto romantičare. Tekst je o legendarnoj Bessie Stringfield. U 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća Bessie je počela odabirati rute za vožnju bacajući novčić penija na kartu SAD-a. Naravno, odvezla se motorom tamo gdje bi se novčić zaustavio. Provozala se kroz 48 država SAD-a i na taj način proputovala zemlju gotovo osam puta. Više od avanturizma za ono doba, a i danas za respect mnogima od nas. Hoteli je nisu primali jer nisu iznajmljivali sobe crncima. Kako bi tek mladoj i maloj crnkinji na Harley-u. Često je spavala na svom motoru. Nije joj bilo jednostavno ni lako.


U životu je kažu podatci imala 27 Harleya. Cit: "Za mene je Harley jedini motor koji postoji." Bila je izuzetno sposobna vozačica. Također se bavila kaskaderskim vožnjama. TijekomWW2 radila je za US Army. 
Preselila se u Miami 1950-ih i tamo osnovala MC Ironhors. Rasni problemi nisu jenjavali, ali osjećala je i probleme kao žena na motoru (u muškom svijetu). Zgoda kaže kako je prerušena u muškarca pobijedila u jednoj utrci. Novčana nagrada joj je uskraćena nakon što je skinula kacigu te su svi shvatili da je pobjednik žena. Gdje god se pojavila plijenila je pozornost svih, a posebno novinara. Često se vozila okolo stojeći na sjedalu svog motora. Dobila je nadimak "Crna moto kraljica", a kasnije "Kraljica motora u Miamiju".
AMA je pokrenula nagradu Bessie Stringfield u čast vodećih žena u motociklizmu. Godine 2002. primljena je u Motorcycle Hall of Fame. Umrla je u Opalaki na Floridi 1993. u osamdeset i drugoj godini života.



Nema komentara:

Objavi komentar