utorak, 24. svibnja 2022.

... oči pune Hrvatske - crkva svetog Pantelejmona (s. Toranj) !

... nedaleko Lipika i Pakraca (ovisno o smjeru dolaska), u selu Toranj, u dubokoj travi mirno leži crkva koja je danas titulirana i posvećena sv. Pantelejmonu. 

... na raskršću u s. Gaj u smjeru Lipika skrećemo lijevo prema Brekinskoj i Tornju. Prije samog ulaza u Toranj stoje oznake koje nas upućuju zemljanim putem jedno kilometar i pol do crkve. Ostaviš motor i na noge.


... drveni putokaz već je skoro potpuno izblijedio !

*** Sveti Panteleon - kršćanski svetac i mučenik. Slavi ga se kao jednoga od četrnaest svetih pomoćnika, svetaca iz kršćanskih legendi koje se posebno štuje u Srednjoj Europi. Rodom je iz Nikomidije, od oca neznabošca i majke kršćanke. Kao mladić, izučio je medicinske znanosti. 

... ta autentična srednjovjekovna gotička crkva spomenik je hrvatske kulturne baštine najviše kategorije. Nepoznato je kome je crkva izvorno bila posvećena. Zemljani put do nje u toplo svibanjsko poslijepodne vodi kroz miješane mirise trave, poljskog cvijeća koje pokrivaju mirisi bagrema u zalazu cvjetne raskoši, buđenju polja uljane repice i mladih cvjetova bazge te stabala lipe. Leptiri, ptice i kukci samo upotpunjuju doživljaj ugodne šetnje.




... radi svog trolisnog tlocrta nameće se i pretpostavka prvotne posvećenosti sv. Trojstvu. Graditelj je nepoznat, a pretpostavlja se da potiče iz 15. st. Jedna pretpostavka je da su je izgradili i mađarski feudalci. Moguća je pretpostavka da je i samo selo prema crkvi/tornju dobilo ime. Vjerojatno je radi rubnog položaja na graničnom području vojne krajine služila i kao promatračnica u svrhu praćenja prodora Turaka.


... okolnih nekoliko grobnih mjesta okupirano je visokom travom, info ploča je nestala.

... drveni svod sa pločicama drvene šindre izuzetan je i u graditeljskom smislu.

... ulazna vrata razrušena, a u unutrašnjosti od ukrasa nema ništa očuvana.


... crkva je razrušena u 16. st.

*

*Početkom 18. stoljeća, kada to područje naseljavaju pravoslavni stanovnici, crkva je obnovljena za pravoslavno bogoslužje i 1757. posvećena Sv. Pantelejmonu. U upotrebi je bila do 1931. godine kada je u samom selu Toranj sagrađena nova crkva. Kapelica je bila napuštena, a izgorjela je u Drugome svjetskom ratu.
Radovi na obnovi crkve započeli su 1990. godine, a završeni su nakon Domovinskog rata. Nažalost, njena udaljenost dovela je do toga da je iako obnovljena prepuštena nebrizi i zarasla u gustu vegetaciju koja je počela prijetiti samoj crkvi.


... vanjske zidove koriste pčele za svoje skrovište!



                                                                                                             ... gotički ulazni portal!

ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

... oči pune Hrvatske - pivovara Slavonica (Pakrac) !

 ... volim svoj kraj Lipik i Pakrac, dolazak u njih iz Zagreba u kojemu živim uvijek mi donese mirnoću boravka i neki novi užitak. Poneki užitak donesu mi događaji koje organiziraju gradovi, poneke užitke donesu mi ljudi koje namjerno i nenamjerno sretnem, a poneki užitci dođu neplanski. Takav užitak bio je ovotjedni odlazak na pivo u pivovaru Slavonica, smještenu u ulicu Kralja Tomislava u Pakracu.




... pivovara “Slavonica” privatna je mala craft pivovara. U svom početku ponudili su nam Grofa i Groficu. Dva okusa koji su oslanjajući se na  pakračku vlastelinsku povjesnicu imena dobili po grofu Juliju Jankoviću (1820-1904) i njegovoj družici Alojziji. Grof Janković uvelike je uticao na razvoj Pakraca u 18. stoljeću.


... pivovaru je 2017. godine začeo i 2018. pokrenuo proizvodnju Marko Barčan. Uz nastanak pivovare i prvih okusa dolazi i moto pivovare: Živi slobodno, pij kao Grof!


... sve uređeniji dvorišni prostor za sve češća druženja i "pivoužitke" !


... otišao zadovoljan, doslovno se izgušterirao piva!


... GROF; pripada porodici Amber Ale, umjerene jačine 5,5% vol. Alk., blage gorčine 23 IBU-a. Pripremljen od štajerskog hmelja i četiri vrste slada. Odlično mi je legao u subotnjoj vrućini iako sam već i njega i Groficu puno ranije kušao.


... Grofu se pridružuje suputnica, GROFICA; American Pale Ale po stilu, alc. 5,9%, tri američka hmelja zamutila su Groficu, onako voćna okusa prilagođena je više ženskim nepcima. Meni paše, a svidjela se ta vrijedna vlastelinka i mojoj ženi.

... carica, snažna kao Marija Terezija (1717. - 1780.). Gorak i snažan okus India Pale Ale-a (IPA). Alc. 5.9%, IBU-a 55. Mogu ih popiti no ne i višekratno uživati u okusima te obitelji piva.

... prvo kušanje, Slavonska Neipa, Slavonica Classic. Uglavljujemo je u obitelj lagera, Slavonskog. Novostvoreno! Alc. 6,2%, laganini !!! IBU 28, ječmeni i pšenični slad, hops hmelj. Fino se osjeća voćni okus, a pažljivom nosu isti neće promaknuti. Zove na još, a voziti nazad moram prema ZeGeju.



... ajmo u šoping, pripremljeno za nas/Vas, za ponijeti doma ili pokloniti nekome, na nama/Vama je samo izbor.


... ja sam odabrao:


...nadam se kako ću u nedjelju uživati u nogometu, pobjedi Dinama nad Hajdukom, tituli prvaka i okusu ovog piva i izvrsnog sportsko pivsko poslovnog projekta.


... do slijedećeg okusa - PIVILI !


... Bea, hvala na društvu, informacijama i pomoći u gašenju žeđi, za tebe su slijedeće fotke tvojih kaljevih peći krasotica iz tvog doma.




... nekada krasilo zidove "Jedinice" - danas Bein dom.