nedjelja, 5. studenoga 2023.

... usputnosti - zagrebački balkoni!

 ... šetajući gradom treba dići pogled gore. Osim arhitekture zgrada, njihovih krovova, uređenih i neuređenih pročelja zgrada, ukrasa iz raznih utjecaja na graditelje, urbaniste i same arhitekte - morate uočiti i gradske balkone.

... šetnjom sam klikao od ul. Baruna Filipovića do Jelačić placa. Kliknuo sam ih gotovo stotinjak. Teško je odabrati koje objaviti, a koje ne.


... većina je zapuštena kao i sama zgrada, hrđa radi svoj posao. Većina je u neredu, neodržavana, šalje ružne poruke prolaznicima. No opet imaju svoju ljepotu. Wikipedija kaže da je balkon arhitektonski element (izbočen i ograđen prostor na katovima građevina). Obično je ukrašen te ima estetsku svrhu.



... zainteresirao sam se koji su izrazi za balkon na nekim EU jezicima i saznao slijedeće: Engleski
balcony, gallery. U Češkoj je to balkón ili pavlač, a u Danskoj altan ili balkon. Španjolci ga nazivaju balcón, mirador dok Francuzi također kažu balcon. Talijane je najlakše razmjeti sa sva tri izraza u gotovo cijeloj Hrvatskoj, oni izlaze na balcone, terrazzino, terrazzo. Norvežani i Šveđani se izražavaju sa altan i balkong.



... idemo još malo krstariti Europom: Bugari, Bjelorusi i Rusi malo drugačije pišu, no stariji će pročitati: балкон. Estonci su drugačiji pa se izražavaju sa palkon, rõdu. Finci također imaju korijen riječi nama različit od većine izraza koje sam do sada naveo, njima je to parveke. Za Grčki nek se javi netko tko će nam objasniti ovo: μπαλκόνι. Ni Mađare nećemo razumjeti u ostale dvije riječi, prvu shvaćamo: balkon, erkély, karzat. Litvanci izlaze ispušiti cigaretu na: balkonas, dok Portugalci imaju tri izraza: balcão, sacada, tribuna. Poljaci odu kulturno prdnuti na balkon kao i mi, a Slovaci vjetrove puštaju na: balkón.


Pobjednici s najviše izraza su Ukrajinci, probajte izgovoriti i zapamtiti gdje je kod njih radi Putinovih raketa nezdravo izlaziti, to su: балкон, веранда, галерея, гальорка, ґанок, родина, родинний, сімейний, сімейство. Uočljivo kako je balkon u puno država - balkon. Naglaske za sve ove balkone pronađite sami.


... na balkonima se udiše jesen i proljeće i njeguje ili zanemaruje cvijeće. S njih se pjevalo, glumilo, pratilo kino predstave, držalo govore ili bacalo u smrt. Možda je netko i podmladak na balkonu začeo.


... najpoznatiji balkon vjerojatno je onaj literarni Romea i Julije. 



... tko od nas nije popio kavu, cugu, popušio cigaretu ili roštiljao s društvom na toj izbočini zgrade. Na njima se ogovaralo i dogovaralo. U novije vrijeme po njima u gradovima kenjaju ptice i liježu ptiće, a u novije doba ne može se zamisliti bez postavljenih klima uređaja. Na nemalo zgrada stanari često neovlašteno posegnu za stvaranjem viška stambena prostora i zatvaraju ih.


... najljepši niz balkona nalazi se na zgradi Obrtničkog doma u Ilici.


... simbolički prikazuju različite obrte.





... slijedi nastavak balkonijade, doduše ove fotke su od prije godinu, dvije!