utorak, 7. ožujka 2023.

... oči pune Hrvatske - Pištolj opomene!

 ... jesu li šetnje Zagrebom opasne. Jeste li se našli ispred cijevi pištolja? Nije opasno ukoliko se radi o umjetničkom djelu. Radi se o gotovo šokantnoj instalaciji opomene nazvanom "Imagine"!




... jedna takva instalacija kao moćno umjetničko izražavanje osvanula je ispred HNK u Zagrebu. Instalacija ‘Imagine‘ visoka je tri metra, a rad je pok. Vladimira Dodiga Trokuta. Za njen postav pobrinuo se galerist Miloš Glavurtić koji je imao poseban odnos s gospodinom Trokutom. 



... ova krletka s pištoljem oputovala  je svijet u zadnjih pet godina. Zagreb je ima prigodu razgledati nakon Beča gdje je pola godine bila postavljena na krovu Albertine. Vidjelo ju je ukupno oko deset milijuna ljudi. Sada i u našem gradu! Evo što je zabilježeno na info plakatu i zašto je Trokut zatvorio pištolj u kavez:




... je li ugrožen gost u hotelu!? Nije, instalacija samo propagira apsurdnost rata i svih oblika sukoba, bilo nacija ili pojedinaca. Antiratni je i antinasilni apel.



... pištolj okrenut od dobrih glazbenih vibri iz akademije.



... instalacija Imagine ispred HNK u Zagrebu potrajati će do svibnja 2023. godine.



* Vladimir Dodig Trokut (1949.-2018.) hrvatski je konceptualni umjetnik i kolekcionar. Djelovao je od 1968. u Splitu kao član skupine Crveni Peristil, a od 1976. u Zagrebu. Ostvario je osebujan umjetnički opus, koji među ostalim obuhvaća akcije i performanse te objekte, instalacije, sobe čudesa i problemske izložbe. Njegov muzeološki projekt Anti-muzej rezultirao je golemom zbirkom znatne kulturološke i dokumentarne vrijednosti, sakupljenom uglavnom od odbačenih predmeta.


nedjelja, 5. ožujka 2023.

... oči pune Hrvatske - Bitka kod Samobora!

... mala vožnja do Samobora na uživanje su u uprizorenju bitke kod Samobora. Tek da protegnem oba kotača. Prava bitka se zbila na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine između vojska vojskovođe Ivana Vitovca koja je porazila vojsku Stjepana Banića Lendavskog.  Pravo mjesto sukoba je vele negdje između Bobovice i Sv. Nedelje. Ustvari izravni sukobljenici bili su radi nasljedstva prijestolja kraljica Elizabeta i kralj Vladislav Jagelović te uz nju Ulrik II. Celjski s vojskovođom, češkim plaćenikom Ivanom Vitovcem, a uz kralja Stjepan Banić Lendavski.


... utjelovljenje Stjepana Banića Lendavskog!


                    ... utjelovljenje Ivana Vitovca koji je izišao kao pobjednik bitke (lik krajnje desno)!


... podno feudalnog grada Samobora postavljeni su viteški vojni tabori suprotstavljenih strana, živopisni likovi šeću posvuda, srednjovjekovni sajam, lijepo poslijepodne, onodobna glazba i ove su godine privukli mnoštvo posjetitelja. Ovo je bilo 18. uprizorenje na Vugrinščaku. 









... vrijedi pripomenuti: grofovi Celjski imali su najviše posjeda u kraljestvu Slavoniji/Slovenju. Izumiranjem grofova Celjskih i radi turskih osvajanja, hrvatsko plemstvo gubljenjem svojega teritorija bježi iz kraljevine Hrvatske u kraljevinu Slavoniju, gdje im kralj daje područja u zamjenu za podporu i borbu protiv Turaka, te tako počinje kroatizacija kraljevine Slavonije, koja će se tek u 18. stoljeću nazvati Horvatska, no i dalje s istim horvatskim (kajkavskim) jezikom.


... no idemo mi na živopisne likove, jer na sajmu su viđeni razni majstori i njhovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, roditelji su kupovali drvene mačeve, štitove, izabiralo se srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka obleka, aromatično bilje itd.. :








... i vitez se snebiva na ovovjekim vrućim hlačicama!




... i među svima stari "neprijatelj" - ljudina Blaf!








... raznolikost:












... BITKA TRAJE !!!


































... Nnkon bitke objavljuje se svima prisutnima da su pozvani na gozbu i veselicu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu. "Mrtvi" oživješe, požuriše se nakon naklona publici i oni na pivo, gem, ostala je samo toljaga.



... nakon bitke zabavu je ponudila trupa koja se igra vatrom!