četvrtak, 1. lipnja 2023.

... oči pune Hrvatske - Rudnik Sv. Barbara (Rude)!

... ovaj put nije moto izlet, već jedan obiteljski izlet. Ustvari samo manji dio obitelji; unuk Dante i životna mi pratilja Kuna. Cilj je bio ovaj rudnik u Rudama kraj Samobora. Preciznije - selo Rude su oko 4 km jugoistočno od grada Samobora. Rudarenje u Rudama na nalazištima bakra i željeza ima jako dugu tradiciju. Rekoše domaći kako su ih nekada zvali i Rovi (Roruje).


... ulazak u rov Sveto Trojstvo.


... Info ploča s geološkim profilom ispred ulaza u Rudnik sveta Barbara.








... mala kovačka radionica!








... zajednička fotka!


... unuk i baka!




... okupljanje pred ulazak, zaštitne kacige na glavu i : Sretno!


... obilazak Rudnika traje oko četrdeset minuta, a temperatura u njemu iznosi oko 11 °C. Godišnje ga posjeti i oko 3000 ljudi.
 

... pomalo nespretna vodičica koja se nije predstavila. Malo informacija, brz obilazak, možda joj se piškilo.


* Ne zna se točno kada su rudarske aktivnosti prvi put započele, no najstariji pisani zapis govori o kopanju bakra barem od 1210. godine. Prvi pouzdani podaci o količini iskopane rude dolaze iz 1530. godine za vrijeme vlasništva veleposjednika Leonarda Grubera. Eksploatacija bakrene rude prestaje 1851. godine. U to vrijeme započinje eksploatacija rude željeza te kasnije i gipsa. Nakon istraživačkih radova koji su trajali između 1952. i 1956., eksploatacija rude iz rudnika prestaje te su rudnici zatvoreni.


... rudari su bili međusobno solidarni, skrbili se jedni za druge i materijalno unatoč teškom rudarskom životu. To su postigli osnivanjem rudarske bratovštine (blagajne). U ovom rudniku 1808. godine izbio je i prvi rudarski štrajk u Hrvatskoj.



* 2002. godine na inicijativu geologa prof. dr. sc. Borisa Šinkovca s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta počinje revitalizacija Rudnika sveta Barbara u turističke svrhe te je 29. lipnja 2012. rudnik svečano otvoren za javnost.


... zaštitnica rudara je sveta Barbara, kršćanska mučenica koja je živjela u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Prešla je na kršćanstvo protiv volje oca, koji ju je zatvorio u kulu s dva prozora. Barbara je dala probiti treći prozor kako bi ju to podsjećalo na Sveto Trojstvo. Zbog svoje je vjere zatočena i mučena, ali su joj rane uvijek čudesno zacijelile. Ubio ju je vlastiti otac. U rudniku u Rudama možete vidjeti mali kip svete Barbare pokraj čijih se nogu nalazi spomenuta kula.


... minijatura rudara!






* Nakon prestanka eksploatacije, u Rudama je ostao veliki podzemni sustav rovova. Dva rova, Sveto Trojstvo i Kokel, danas su obnovljeni i prilagođeni u turističke svrhe. 550 m dug rov Vlašić, nekada glavni izvozni rov rude bakra, i dalje je zarušen. Na kraju rova Vlašić nalazi se okno zvano Josip duboko oko 81 m.


*Prvi pisani podatak o kopanju bakrene rude je iz davne 1210. godine, no način gradnje starih hodnika ukazuje na rudarenje već u rimsko doba. Postojanje rudnika sa sigurnošću se prati od 1481. godine kada počinje organizirana eksploatacija i jedan je od najstarijih europskih rudnika u kojima su eksploatirane ruda bakra i željeza.


... zanimljivost: Znate li da rudari nose debelu kožnu pregaču na stražnjici, kako bi ju za silazak niz stijene mogli čvrsto nategnuti i koristiti kao saonice?






*Jedna od zanimljivosti vezana za Rudnik sveta Barbara je predaja koja kaže da su rudarenje započeli patuljci. Navedeni patuljci su poznati kao „Bergmani“. Hologram Bergmana predstavlja malu turističku atrakciju. Ukratko objašnjava na autohtonom dijalektu malo povijesti i poziva na kušanje rudarske greblice; tradicionalnog jela čiji se recept može uzeti u suvenirnici, a specijalitet kušati u pekarnici Nikl.


... priču o Bergmanu u samoborsko podzemlje donijeli su prvi rudari, doseljenici iz Njemačke. Bergman voli rudarima ukrasti hranu, a posebno voli greblicu.