subota, 7. rujna 2019.

... MK Mogila RUN 2019 (prvi dio - s.g. Drežnik, Željava) !



... eto nas na cesti, opet zajedno (na žalost ne svi), godišnja, tradicionalna, nadamo se i u budućim godinama ponavljajuća klupska vožnja!
... ove godine opet Dalmacija (nakon prošlogodišnje radi nevremena preplanirane i odgođene), ali opet sa štihom Bosne !
... RUN majice smo imali spremne, godinu 2018. nismo "prekrojili" flomasterom u 2019.
... zadaću i štih planiranja ponovo povjerili Aanti!
... zakazano vrijeme polaska u petak ujutro 30. kolovoza sa benzinske na početku autoputa, svi smo, krećemo zadanim smjerom put juga!
... lijepo je u svakoga od nas osjetiti dječačko uzbuđenje putne groznice, ozaren pogled, osmijeh, volju, pozitivu, čak nismo gubili vrijeme ni na jutarnju kavu - ideeemooooo !
... lovi se dogovoreni raspored u koloni i brundaju mašine, naši kavići, jamahice, suze ....

... prva mala postaja je dučančić u Rakovici, netko krafnu, netko sok, vodu, pivo, netko nešto, padaju prve zafrkancije na račun člana koji vozi sa starim akumulatorom i koga prepoznajemo kao Bubu, e pa neka i njega sa nama, samo da mu motor izdrži, kiler ne curi, provjreno, idemo dalje !!!




... nastavljamo put Bihaća, a uskoro radi mog izvrtanja vratnih kralježaka prema smjeru starog grada Drežnika zaustavljamo motore i vraćamo se kilometrić do stare utvrde, parkiramo ljubimce i pomalo obilazimo, klikamo i slikamo, divimo se gradini, netko više, netko manje ...
... Jozo i ja užarujemo fotiće, namještamo "rakurse", namještamo ekipu, stvaramo foto uspomene!



... ostatak "klikova" !!!
... ne previše ostarjele i neoštećene info ploče, zanimljive, poučne, informativne, vrlo često se ljutim što ih po raznim lokalitetima nalazim u jadnim stanjima; izvaljene, išarane, izrezane, izbljejele, ma svakakve ...


 ... malo prepisivanja: Stari grad Drežnik utvrda koja se nalazi u općini Rakovica, na samom jugu Karlovačke županije, u povijesnim se izvorima spominje već u 12. stoljeću. Tijekom 16. stoljeća taj je frankopanski dvorac bio pod stalnom prijetnjom Turaka, a 1592. godine konačno je i pao u njihove ruke. Oslobođen je tek krajem 18. stoljeća. 2015. godine povijest se ponovila i povijesni vidikovac ponovno je u funkciji. Danas se s njegove obnovljene kule pruža prekrasan vidik na krajolik rijeke Korane.








... iz Korane na ovome mjestu ispod staroga grada voda još uvijek negdje kruži u prirodi !




... nastavljamo put prema Željavi, nekada moćnoj "utvrdi" zrakoplovstva bivše nam države iz čijih su u planinu ukopanih hangara kao iz bijesnih i krvožednih usta izljetale zle JNA i četničke avio-ptičurine bljujući bombe i vatru po nama!
... s tog kompleksa su poletjeli heroji piloti našega zrakoplovstva pok. Rudolf Perešim i Danijel Borović, doletjeli su sa pticama koje su bile početak naših oružanih zračnih snaga "jačeg kalibra"!
... tijekom sredine svibnja "92 god. po nalogu zločinca generala Blagoja Adžića inženjerijske postrojbe JNA pokrenule su uništenje kompleksa miniranjem cjelokupnog objekta.


... pri ulazu na područje miruje stari transportni Douglas C-47, koji je tu jednomdoletio, sletio i ostao, kao atrakcija, mjesto njegova mira i nemira od strane raznih posjetitelja. Neki se samo poslikaju, stvore uspomenu, neki i devastiraju, skidaju otuđuju dijelove, doduše više se gotovo i nema što skinuti sa ogoljele nakupine aliminija.

http://balkans.aljazeera.net/blog/poletio-avion-s-aerodroma-zeljava

... naši "klikovi" !













... na ulazu u betonsko ždrijelo !










... a kad smo već na početku poletno-sletne staze odlučili smo se (Jozo) za "foto sešn", uporan je naš čarobnjak, vozi gore - dolje, naprijed - nazad, on je neumoran klika i stvara nam uspomenu "IN DRIVE" ! ... sam je samozatajno izbjegao "sudar s fotićem" !





-
... "Šokac" i ja u prolascima pored Jozina fotića !





... nakon Željave nastavljamo konačno ka Bihaću i slijedećim željenim odredištima, no prvo vrijedi pronaći smještaj, malo se odmoriti, popiti pićence s kojim ćemo isprati putnu prašinu, ah da, kupiti i akumulatora za Bubina "šadorova" ...

... smještaj, pansion ABBA uz samu Unu, divno, ugodno, čisto, priroda, Una, divni domaćini, nude uz plaćeni smještaj i iće i piće i sve usluge, stalno su uz nas, ali nenametljivo - totalno domaćinski, svaka čast i Braci i Harisu, njihovu ocu s prijiateljima i majci, svima.

... splavarilo se, točalo noge, odmaralo, pijuckalo, čamcem se iskradalo od obale, hranili smo patge, koristili sva čula za uživati Unu !




















... a nakon cijelog dana vrijedilo je nešto i papati !
... vrijedne ruke Bože i Marinka opravdale su epitet majstora roštilja!
... a što je šest kila mesa za osam nejakih bikera !













... u slijedećem nastavku nešto o obilasku starog grada Ostrožca i nastavku puta!

... škljocanje i klikanje fotoaparatima obavili Jozo i Luky !