srijeda, 1. rujna 2021.

... oči pune Hrvatske - svetište Majke Božje Gorske (Lobor) !

.. lokalitet svetišta je izuzetnog značenja za hrvatsku arheologiju. Začudio me podatak da je to najstarije hrvatsko svetište u kojem bi se usko trebala potpuno obnoviti postojeća crkva, jer zatekao sam radove na vanjskoj obnovi u punom tijeku. Plan je na prostoru oko svetišta otvoriti arheološki park.



... svetište Majke Božje Gorske u Loboru smješteno je na gradini koja je gotovo u kontinuitetu naseljena od brončanog doba pa sve do mlađeg željeznog doba. U kasnoj antici povrh velikog zemljanog bedema, koji okružuje najistaknutiji dio gradine podignut je obrambeni zid. Položaj je iskorišten ponovno u ranom srednjem vijeku. Iz toga doba datira srednjovjekovno groblje i crkva.














... u arheološku literaturu Lobor ulazi četrdesetih godina 20. stoljeća nakon što je na lokalitetu T. Stahuljak otkrio kameni ulomak ukrašen dvoprutom pletenicom i s natpisom. Unatoč tom važnom nalazu na samome lokalitetu nisu vršena nikakva arheološka istraživanja sve do 1998. Tada je konačno Arheološki zavod poduzeo zaštitna arheološka istraživanja, kako bi se spriječila daljnja devastacija lokaliteta. Lokalitet se rekognoscira 2000. i 2001. godine. Tijekom 2002. Arheološki je zavod Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Ministarstvom kulture, Upravom za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Zagrebu proveo zaštitna arheološka iskopavanja. Zaštitna arheološka iskopavanja provedena su zbog izrade drenaže i oborinskih odvoda uz sjevernu stranu crkve. Arheološkim istraživanjima otkriveno je višeslojno groblje, ostaci dviju starijih građevina (objekt A i objekt B), te različiti drugi nalazi.

Groblje
Ukupno je ustanovljeno na cijeloj površini oko 160 grobova koji pripadaju različitim razdobljima. Grobovi koji se datiraju od 10. do 12. stoljeća otkriveni su ispred pročelja. Prvi red grobova ravna se prema objektu B. Prema nalazima u grobovima svi grobovi pripadaju bjelobrdskoj kulturi. Ispod temelja današnje crkve nađena su ostaci presvođene grobnice.

























... dio testa posudio sam sa:
http://lobor.hr/arheologija/

... kriptu nisam uspješno pofotkao radi nedostatka svijetla i dezorijentiranosti u mraku.










... meni je izuzetno zanimljiva unutarnja strana obrambenih bedema/zidova, oslikani su zagovorima u čudima Majke Božje Gorske.







































... okolina crkve sa zanimljivom hižom, štalicom i info pločom o jestivim i samo jednom jestivim vrstama gljiva:









... kilometar ispod crkve izvor te potom stijena u šumu na koju sam se ničim izazvan kroz strminu i šikaru odučio popeti zaobilazeći mnogobrojne ciklame;