utorak, 28. kolovoza 2018.

... oči pune Hrvatske - Lujzijana, Karolina, Netretić, Ozalj !


... nedavno me posao (po tko zna koji put) odveo u Karlovac, što se mene tiče rekao bih "đonijevski" uvijek ista priča.
... no, taj puta sam morao i do jedne ljekarne u Žakanju do koje nikada ranije nisam morao jer ............ nije bitno za ovu priču;
ovdje je bitno kako sam ugledao "obelisk" spomenik na Dubovcu - spomenik cestama: Lujzijani i Karolini.
... kao svaki normalno znatiželjni zaljubljenik u vožnju na dva kotača odlučio sam tada kako ću u nekoj budućoj kratkoj turici ovaj mali dio ponoviti s svojim Šokcem !
... e to je to!
... pa da malo sliko-opišem doojmove !

... Lujzijana ili Karolina, ajmo po "Lujzi" !


... već na nešto više od kilometar od Karlovačke (Heineken) pivovare stap sam škljocnuti objekte gradskog vodocrpilišta. Od izgradnje modernog vodovoda u Karlovcu, 1914. godine pa sve do 1945.godine, Vodovod je bio u sastavu hidrocentrale Munjare. Te 1945. godine došlo je do odvajanja i osnivanja samostalne tvrtke, pa potom svih ostalih sljedničkih do danas.

 

... imaju i klupicu  za odmor !




... jedna fotka kraj starih kuća kakovih je puno uz Lujzijanu.



.... prvi susreti sa Dobrom, na prijelazu Gornje i Donje Stative.




... kotač stare mlinice i Šokčev kotač!



... po LUJZIJANI !



... stižem do stare kurije Vukasović u Netretiću, danas u službi doma za starije i nemoćne, okoliš uređen, lijep, miran, no glavna zgrada kao i prateći objekti vape za novcem obnove! Podatci na FB kažu: Kurija Vukasović –Netretić Kuriju-dvorac u Modrušpotoku uz Cestu (Netretić–Ribnik) početkom 19. stoljeća, izgradio je barun Filip Vukasović senjski plemić te general austro-ugarske vojske. poznati graditelj ceste Lujzijane od Rijeke preko Netretića do Karlovca., koji je bio i vlasnik Starog grada Ribnika. Nakon pogibije generala Vukasovića kod Wagrama 1809. godine, vlastelisnski dvorac s pripadajućim objektima otkupljuje dioničko društvo “Lujzinska cesta” za potrebe svog ravnateljstva. Isti posjeduje sve do 1873. godine, kada ga otkupi posljednji vlasnik plemenitaš Matija Sladović. Kratko vrijeme posjednik mu je bio i poznati violinist Zlatko Baloković. Nakon 2.sv.rata dvorac s imanjem i velikim vinogradom bio je u vlasništvu Poljoprivrednog dobra „Dobra „ iz Novigrada.. Danas je dvorac Vukasović privatni, proglašen je kulturno-povijesnim spomenikom kojeg je tvrtka Metaxa-Medical iz Netretića uredila za dom za starije osobe višeg standarda. Ovo je pozitivan primjer kako se može sačuvati kulturna baština i staviti u funkciju.











... zanimljivost je kula, u stvari betonski silos zarastao u bršljan !





  


... dalje nastavljam Lujzijanom i dolazim do starog i novog spomenika s objašnjenjem o Lujzijani na info ploči.


 
 






... opet malo zaustavljanja kraj stare kuće:



... potom je uslijedila vožnjica preko Vukove Gorice i Duga Rese do Karlovca i opet "obeliska" te vožnja prema "spajanju" Karloline sa Lujzijanom !
... neminovan je bio susreta sa starim gradom Dubovac koji sam već ranije opisivao, uslikavao i tako to, praktično je on jedini "uzbudljivi" dio dosadne Karoline, ceste bez neke velike napetosti i čara u vožnji, ali na toj dionici do starog grada Novigrada n/K s puno više šodera na cestama i pogotovo u zavojima.
 

... koliko sam shvatio, a moram provjeriti Karolinom sam se vozio samo do spomenuta spajanja u Novigradu n/K, tu sam opet "uzjahao" lijepe zavoje Lujzijane te nakon Netretića nastavio prema Žakanju i Ozlju.

... o starom gradu Novigrad n/K dodajem samo nekoliko novih jučerašnjih fotki!

 


... također je nemoguće stati i ne odmoriti dušu, uhvatiti poneki novi snimak na starom kamenom mostu preko Kupe, odmah ispod gradine!







 

... oprostivši se od dijela cesti Lujzijane i Karoline usput sam stao malo i do također već obilaženoga starog grada Ribnika. Njega nisam opisivao do sada, šteta što se ne može obići njegova unutrašnjost pa sam neke kadrove ulovio kroz ključanici, odnosno prostor izmežu glavnih vrata opasanih lokotom i lančugom.

Stari grad Ribnik je izuzetan, jedan od najstarijih i najzanimljivijih gradova. To je "vodni" burg uz važnu trgovačku i stratešku cestu, u maloj podvodnoj dolini, nekoć s dubokim opkopima oko čvrstih zidova, zatrpanim kad više njihova funkcija nije bila potrebna. U zapisniku iz 1558, se navodi da više nema ribnjaka, a da mlin pod gradskim nasipom melje samo za velikih kiša. Samo ime grada kaže: grad okružen ribnjakom za obranu. Karakteristično je za toponimiju svih naših starih gradova na tlu Hrvatske da se obično oslanja na prirodu mjesta, karakteristike okoline, način izgradnje i namjene ili uz ime pojedinca, odnosno plemena. Voda je u Ribniku dopirala do samih zidina, sa svih strana, bez izrazite napadajne strane, neprijatelj nigdje nije imao uporišta kad bi i stigao pod grad.
Ostatak o gradini pronađite na: http://www.ribnicka-dolina.com/st_grad.html
 




 


  


... na raskršću u Kamanju neobišna skulptura olovaka pa sam ulovio i nimku uklapanja crkvenog tornja u zu kompoziciju!

... na putu od Kamanja do Ozlja, a između Kupe i pruge uočavam nekoliko starih bunkera, neki sada služe ribićima za odmor i mir, improvizirana klupa nudi odmor namjernicima, unutrašnjost kao i u većini takovih nedostupnih i ostavljenih zubu vremena objekata stari u nabacanu smeću.


... a Kupa mirno teče !



... zaključenje cijele vožnje ostavio sam za posjetu starom gradu Ozlju, ostavštini Frankopana, dvorac se obnavlja, po prvi puta u unutrašnjosti sam otkrio i kapelu kojoj je također obnova u tijeku.
... velike zasluge za obnovu i "disanje" dvorca ima Družba braće Hrvatskoga zmaja !
... u dvorcu se nalazi i postav muzeja Ozlja i kraja!
... da ne piskaram i ne dopisujem već mnoge ponuđene nam podatke o toj krasoti - pronađite ih na linkovima:  http://www.ozalj-tz.hr/index.php?id=8
                   http://www.kulturni-turizam.com/hrv/sadrzaj/starigradozalj/

 
 



 







... pogled sa zidina na Munjaru i Kupu !






 
 


 


... obilazak i vožnja sa završnim scenama Kupe i njenih slapova kod nove i stare Munjare!